Numărul 2 al NATO, Mircea Geoană, a fost întrebat sâmbătă, la Digi24, despre un articol publicat de revista germană Der Spiegel, care ar fi aflat că Rusia va invada Ucraina miercuri, 16 februarie.
Casa Albă avertizase vineri că un atac al Rusiei în Ucraina este posibil în câteva zile, chiar înainte de încheierea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, eveniment ce se va întâmpla duminică, 20 februarie. De altfel, mai multe publicații occidentale au scris vineri, pe surse, că președintele Joe Biden i-ar fi informat pe aliații cu care a vorbit (inclusiv pe președintele Klaus Iohannis) că SUA consideră că Vladimir Putin a luat decizia de a invada Ucraina. Der Spiegel scrie însă că atât serviciile secrete americane, CIA, cât și armata americană au informat în cursul zilei de vineri guvernul american și alte state NATO că, pe baza unor noi informații, există temeri că atacul ar putea avea loc chiar miercurea viitoare.
Informațiile de care dispune NATO arată că o intervenție militară a Rusiei în Ucraina este posibilă din punct de vedere tehnic în orice moment, în cazul în care președintele Vladimir Putin ar da un astfel de ordin. Riscul de război convențional în Europa nu poate fi exclus, însă românii nu trebuie să se îngrijoreze, pentru că au garanții de securitate credibile, a transmis Mircea Geoană, adjunctul secretarului general al NATO, în interviul de la Digi24.
Întrebat dacă poate să confirme informațiile din Der Spiegel, Mircea Geoană a explicat: „Nu avem o imagine completă asupra intențiilor reale ale președintelui Putin. Ceea ce putem spune, pe baza informațiilor pe care le primim la nivelul țărilor aliate, este că în clipa de față, mobilizarea, organizarea, logistica și susținerea forțelor rusești din jurul Ucrainei, pe trei laturi ale Ucrainei, ar putea permite, în eventualitatea unui ordin din partea Kremlinului, o intervenție militară în orice moment”.
Oficialul NATO a continuat: „Nu spunem că este ziua X sau Y, au fost speculații cu privire la Jocurile Olimpice de iarnă, noi nu lucrăm cu astfel de repere, lucrăm cu realități de pe teren: în clipa de față, Federația Rusă a mobilizat forțe considerabile, are toate elementele de comandă, control, logistică, susținere, suport, un număr masiv de agenți infiltrați în Ucraina, cu miile, capabili să genereze destabilizare, provocări și chiar încercări de schimbare a regimului politic, deci, astăzi Federația Rusă ar putea să ia o decizie în acest fel”, a arătat Mircea Geoană.
„Nu anticipăm riscuri la adresa securității noastre, dar nu putem exclude riscul de război convențional în Europa, după atâtea decenii, iar acest lucru creează, evident, preocupări”, recunoaște adjunctul șefului NATO.
El spune că e firesc ca oamenii să se teamă când văd tot felul de imagini și aud tot felul de știri, dar pe de altă parte, trebuie să știe că „există o diferență fundamentală între a fi și a nu fi membru NATO, între a fi în România sau Polonia sau a fi, din păcate pentru Ucraina, în afara Alianței. Există o diferență calitativă cu privire la securitatea pe care NATO o oferă tuturor membrilor săi”, a subliniat Mircea Geoană.
El îi asigură pe români că evenimentul de vineri de la baza Mihail Kogălniceanu, când secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a venit să-i întâmpine, alături de președintele Iohannis, pe primii soldați americani suplimentari trimiși în România, reprezintă o dovadă „concretă, vizibilă” în acest sens și este „un mesaj de descurajare la adresa Federației Ruse”.
În plus, SUA au anunțat încă 3.000 de militari pe care îi va trimite în Polonia. „Deci, pentru români, pentru polonezi, pentru flancul estic, pot să spun extrem de clar că nu sunt motive de preocupare. Apartenența noastră la NATO este cea mai serioasă, adevărată, credibilă garanție de securitate din istoria complicată a națiunii române și din istoria complicată a acestei părți de Europa, care a fost întotdeauna la confluența marilor puteri. Azi se dovedește justețea deciziei noastre din 2004 (când România a aderat la NATO - n.r.), la care am contribuit cu toții, o alegere istorică și pozitivă pentru români”, a punctat Mircea Geoană.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!