Acum la Digi FM Marius Dobre COUNTING CROWDS FT VANESSA CARLTON - Big Yellow Taxi

Insecuritatea alimentară s-a agravat în 2023. Aproape 282 de milioane de oameni au avut nevoie de asistenţă de urgenţă. Perspective sumbre pentru 2024

Hand,Hold,A,Slice,Of,Bread,Over,Sky,Background.,Color
Insecuritatea alimentară s-a agravat în 2023, pe fondul conflictelor. Foto: Shutterstock

Insecuritatea alimentară s-a agravat la nivel mondial în 2023, aproape 282 de milioane de oameni având nevoie de asistenţă de urgenţă din cauza conflictelor, în special în Gaza şi Sudan, dar şi a evenimentelor meteorologice extreme şi a şocurilor economice, au avertizat miercuri 16 organizaţii ale ONU şi umanitare, transmite AFP.

Asta înseamnă 24 de milioane de oameni mai mult decât în 2022, precizează cel mai recent raport global privind crizele alimentare, al Reţelei de informaţii privind securitatea alimentară (FSIN), care notează că perspectivele rămân "sumbre" pentru anul în curs.

Este, de asemenea, al cincilea an consecutiv de creştere a numărului de persoane care se confruntă cu insecuritate alimentară acută, adică o situaţie în care viaţa sau mijloacele de trai ale unei persoane sunt în pericol iminent, aceasta nefiind în măsură să se alimenteze în mod adecvat.

Agravarea situaţiei este cauzată, în parte, de extinderea zonelor acoperite de raport, ca urmare a unor "şocuri noi sau intensificate", precum şi a "deteriorării semnificative înregistrate în contextul unor crize alimentare cheie ca în Sudan şi Fâşia Gaza", a explicat Fleur Wouterse, directoare adjunctă a biroului pentru situaţii de urgenţă şi rezilienţă al agenţiei Naţiunilor Unite pentru agricultură şi alimentaţie, FAO, arată Agerpres.

Circa 700.000 de oameni au fost în pragul foametei în 2023, dintre care 600.000 în Gaza. Un număr care de atunci a crescut şi mai mult pe teritoriul palestinian, marcat de foamete şi război, ajungând la 1,1 milioane de oameni, notează AFP.

De la lansarea acestui raport, în 2016, de către Reţeaua globală împotriva crizelor alimentare, o alianţă care reuneşte organizaţii ale ONU, Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii şi organizaţii umanitare, "numărul persoanelor aflate în situaţie de insecuritate alimentară a crescut de la 108 milioane la 282 milioane, în timp ce prevalenţa (ponderea populaţiei afectate din zonele în cauză - n.red.) a crescut de la 11% la 22%", a adăugat Fleur Wouterse.

Criza alimentară a continuat de atunci pentru Afganistan, Republica Democrată Congo, Etiopia, Nigeria, Siria şi Yemen, a subliniat ea.

"Într-o lume a abundenţei, copii mor de foame. Războaiele, haosul climatic şi criza costului vieţii - combinate cu acţiuni inadecvate - au făcut ca aproape 300 de milioane de oameni să se confrunte cu o criză alimentară acută în 2023", a deplâns secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în prefaţa raportului.

"Finanţarea nu corespunde nevoilor. Guvernele trebuie să întărească resursele disponibile pentru dezvoltarea durabilă", afirmă secretarul general. Mai mult, costurile de distribuire a ajutorului au crescut, menţionează AFP.

Pentru 2024, evoluţia "va depinde de încetarea ostilităţilor", mai spune Fleur Wouterse, potrivit căreia "de îndată ce va fi posibil accesul umanitar" în Gaza şi Sudan, ajutorul va putea, de exemplu, să atenueze "rapid" criza alimentară din aceste zone.

Există mari incertitudini şi în ceea ce priveşte Haiti, "unde grupuri armate au pus mâna pe terenuri agricole şi au furat recoltele", iar fenomenul meteorologic El Nino ar putea determina o secetă severă în Africa de Vest şi Africa de Sud, adaugă responsabila ONU.

Potrivit raportului, situaţiile de conflict sau insecuritate au devenit în 2023 principala cauză a insecurităţii alimentare acute în 20 de ţări sau teritorii, în care au avut de suferit 135 de milioane de oameni. Urmează şocurile economice (cauza principală, pentru 75 de milioane de oameni din 21 de ţări) şi evenimentele climatice extreme, cum ar fi inundaţiile sau secetele (72 de milioane de oameni din 18 ţări).

"Scăderea preţurilor globale la alimente nu s-a repercutat asupra ţărilor cu venituri mici, care depind de importuri", notează raportul. În acelaşi timp, "menţinerea datoriei publice ridicate a limitat opţiunile guvernelor" care încearcă să atenueze efectele creşterii preţurilor la alimente.

Ca semnal pozitiv, situaţia s-a îmbunătăţit în 2023 în 17 ţări, inclusiv de exemplu în Republica Democrată Congo sau Ucraina. "Dacă se intervine prin sprijinirea agriculturii, este posibilă salvarea populaţiilor din insecuritate alimentară", conchide Fleur Wouterse.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
dan t (1)
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Fall 2024
tudor chirila
Tudor Chirilă, reacție după documentarul lansat de Recorder: „Îmi dau...
Echipa națională de fotbal a României
Echipa naţională a României joacă ultimul meci din acest an...
După ce au promis să „facă America sănătoasă”, Trump şi Kennedy Jr s-au înfruptat cu burgeri şi cartofi prăjiţi/ Foto: Instagram
După ce au promis să „facă America sănătoasă”, Trump şi Kennedy Jr...
Pe aceeași temă
Reviewing Qualifications of Proposed Ministers at Iranian Parliament
Iranul neagă întâlnirea dintre un reprezentant al său la ONU şi Elon Musk
The opening ceremony for traffic along the entire length of the Northern Bypass of the city of Tver on the M-11 Neva highway and the bypass of the city of Togliatti.
Kremlinul numeşte apelul lui Zelenski de a impune Rusiei pacea o „greşeală fatală”
Fâșia Gaza (5)
ONU avertizează că situaţia umanitară din Fâşia Gaza este "mai mult decât catastrofală"
Beirut, Lebanon. 25th June, 2024. Najib Mikati, Acting Prime Minister of Lebanon, during a meeting with Federal Foreign Minister Baerbock. Credit: Hannes P. Albert/dpa/Alamy Live News
ONU şi premierul libanez cheamă la încetarea escaladării cu Israel
Te-ar putea interesa și
Vaccin, injecție, antigripal
Vaccinarea copiilor la nivel mondial stagnează, avertizează ONU
Debris left behind after Israeli forces' withdrawal from Gaza City
UE cere anchetă independentă asupra gropilor comune descoperite în spitalele din Fâşia Gaza
Antonio Guterres/ Profimedia
Riscul unui război nuclear se află la ”cel mai înalt nivel” de zeci de ani, avertizează...
Jailed Russian opposition politician Alexei Navalny.
Zeci de țări cer la ONU o anchetă internaţională independentă cu privire la moartea lui...
Partenerii noștri
Digi24 Noi imagini cu rachetele balistice care au lovit Dnipro. Rusia susține că a învins „întreaga campanie pentru 2025” a armatei ucrainene
Noi imagini cu rachetele balistice care au lovit Dnipro. Rusia susține că...
DigiSport Ce au scris spaniolii, după ce Andrei Rațiu a intrat pe radarul lui Napoli
Ce au scris spaniolii, după ce Andrei Rațiu a intrat pe radarul lui Napoli
PeRoz Îi despart 30 de ani, dar abia așteaptă să facă nunta: "Romeo și nepoata lui". În ciuda criticilor, spun că sunt unul pentru celălalt
Îi despart 30 de ani, dar abia așteaptă să facă nunta: "Romeo și nepoata...
Film Now Johnny Depp: Toată lumea a fost împotriva mea. Nu am resentimente sau vreo rezervă de ură
Johnny Depp: Toată lumea a fost împotriva mea. Nu am resentimente sau vreo...
Digi World Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost dificil să ne privim în ochi"
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă...
Stirile Kanal D La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale 2024? Turul 1 are loc duminică, 24 noiembrie
La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale...
ProFM Mândria supremă a Antoniei sunt copiii ei: "Cea mai mare realizare a mea". Reacțiile urmăritorilor: "Ce frumoși și ce seamănă cu tine!"
Mândria supremă a Antoniei sunt copiii ei: "Cea mai mare realizare a mea"...
Digi Life Suma record pentru care a fost vândut ceasul oferit căpitanului care a salvat peste 700 de pasageri de pe Titanic
Suma record pentru care a fost vândut ceasul oferit căpitanului care a...
Ultimele știri din matinal
dr savu 4
Cum să ne adaptăm la trecerea la ora de iarnă. Sfaturile doctorului Marius Sava
marcel ciolacu matinal digi fm
Marcel Ciolacu, în direct la Digi FM, când a fost rugat să-și facă o descriere în engleză: "Am...
florin negrutiu 1 oct
Florin Negruțiu, despre dezastrul PNRR: PSD-ul antireformist, prins între USR și Comisia...
anul nou care n-a fost - mihai calin nicoleta hancu
„Anul Nou care n-a fost”, povestea filmului premiat la Veneția. Interviu cu actorii Nicoleta...
Ultimele știri
Snow in Paris
Haos în Franţa, din cauza vremii. 200.000 de gospodării nu au electricitate, iar ninsoarea a...
elena lasconi
Alegeri prezidențiale 2024. Elena Lasconi e sigură că intră în turul 2: "Voi câștiga...
parada 1 dec
Când are loc repetiţia generală pentru Parada de 1 Decembrie
Poliție/ Shutterstock
Recomandări pentru şoferi ale poliţiştilor rutieri, în contextul codului roşu de viscol...