Acum la Digi FM GORGON CITY FEAT KATY MENDITTA - Imagination

Israelul susţine că l-a ucis pe comandantul de rang înalt al Hezbollah vizat în atacul din Beirut

Israel targets Hezbollah commander in Beirut
Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a declarat că atacul l-a ucis pe Fuad Shukr, care ”are sângele multor israelieni pe mâini”.

Armata israeliană susţine că l-a ucis, marţi, pe cel mai important comandant al Hezbollah într-un raid aerian asupra Beirutului, ca represalii pentru un atac transfrontalier cu rachete care a ucis 12 copii în urmă cu trei zile şi pe care l-a atribuit grupului armat libanez, transmite Reuters.

O explozie puternică a fost auzită şi un nor de fum a putut fi văzut ridicându-se deasupra suburbiilor sudice ale Beirutului - un bastion al Hezbollah, susţinut de Iran - în jurul orei 19:40 (1640 GMT), a declarat un martor Reuters.

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a declarat că atacul l-a ucis pe Fuad Shukr, care ”are sângele multor israelieni pe mâini”.

”În această seară, am arătat că sângele poporului nostru are un preţ şi că nu există niciun loc inaccesibil pentru forţele noastre în acest scop”, a declarat Yoav Gallant.

Nu a existat un răspuns imediat din partea Hezbollah. Gruparea a negat implicarea într-un atac cu rachetă pe Înălţimile Golan ocupate de Israel, sâmbătă, care a ucis 12 copii pe un teren de fotbal din satul druz din Majdal Shams.

O sursă de securitate de rang înalt dintr-o altă ţară din regiune a confirmat că Shukr a murit din cauza rănilor suferite în atac.

Armata israeliană a declarat că Shukr era cel mai important colaborator al secretarului general al Hezbollah, Hassan Nasrallah, consilierul său pentru operaţiuni de război şi responsabil de atacul de sâmbătă.

Atacul israelian asupra suburbiilor sudice ale Beirutului a ucis, de asemenea, trei civili, inclusiv doi copii, au declarat pentru Reuters surse medicale şi de securitate.

Televiziunea libaneză Al Manar a citat Ministerul Sănătăţii libanez, care a raportat 74 de persoane rănite şi trei ucise în atacul din jurul Consiliului Shura al Hezbollah, un organism decizional, în cartierul Haret Hreik.

Imaginile filmate de Reuters au arătat o clădire cu mai multe etaje din suburbia sudică care părea să aibă un colţ de sus tăiat. Resturi carbonizate au împânzit străzile, unde mulţimile s-au adunat să scandeze în sprijinul liderului Hezbollah.

Hezbollah a negat implicarea în atacul din Golan, dar a declarat că grupul a tras rachete asupra unei ţinte militare din Înălţimile Golan. Uciderea tinerilor a determinat o campanie diplomatică occidentală la nivel înalt pentru a evita o escaladare majoră care ar putea inflama Orientul Mijlociu în general.

Coordonatorul special al ONU, Jeanine Hennis-Plasschaert, a făcut apel la calm în contextul escaladării tensiunilor şi a cerut Israelului şi Libanului să exploreze toate căile diplomatice pentru a pune capăt ostilităţilor.

”Soluţia militară nu există”, a afirmat ea într-o declaraţie.

Atacul de marţi de la Beirut a provocat condamnarea pe scară largă a oficialilor libanezi şi a aliaţilor regionali ai Hezbollah, inclusiv Hamas în Gaza, Houthis în Yemen, Siria şi Iranul, care sprijină toate cele trei grupuri.

Casa Albă, care anterior a atribuit, de asemenea, atacul de sâmbătă Hezbollahului, şi-a reiterat angajamentul faţă de securitatea Israelului împotriva ”tuturor ameninţărilor susţinute de Iran, inclusiv Hezbollah” şi a declarat că lucrează la o soluţie diplomatică.

Armata israeliană a declarat că nu a emis noi instrucţiuni pentru apărarea civilă în Israel, un posibil indiciu că Israelul nu a planificat imediat noi atacuri. Canalul 12 TV a citat un oficial neidentificat care a declarat că Israelul nu doreşte un război total.

Presa israeliană a relatat că, în funcţie de reacţia Hezbollah, armata a considerat lovitura de la Beirut ca încheind răspunsul la atacul de pe Înălţimile Golan.

Au fost lansate aproximativ 25 de rachete din sudul Libanului în nordul Israelului pe parcursul zilei, a declarat armata israeliană. Medicii au raportat că un bărbat în vârstă de 30 de ani din comunitatea cooperativă Kibbutz Hagoshrim a fost ucis.

Ministrul de externe al Libanului, Abdallah Bou Habib, a declarat că guvernul său condamnă atacul israelian şi intenţionează să depună o plângere la Naţiunile Unite.

”Nu ne aşteptam ca ei să lovească Beirutul şi au lovit Beirutul”, a declarat el pentru Reuters, spunând că speră ca răspunsul Hezbollah să nu declanşeze o escaladare.

”Sperăm că orice răspuns va fi proporţional şi nu va fi mai mult de atât, astfel încât acest val de ucideri, lovituri şi bombardamente să înceteze”, a spus el.

Cu câteva ore înainte de atac, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că nu crede că o luptă este inevitabilă între Hezbollah şi Israel, deşi rămâne îngrijorat de potenţialul de escaladare.

Hezbollah şi Israelul, care s-au confruntat ultima dată într-un război major în 2006, au făcut schimb de focuri de la izbucnirea războiului din Gaza în octombrie, după ce Hezbollah a început să tragă în ţinte israeliene în ceea ce spune că este solidaritate cu palestinienii.

Ostilităţile au fost limitate în cea mai mare parte la regiunea de frontieră şi ambele părţi au indicat anterior că nu doresc o confruntare mai amplă, chiar dacă conflictul a provocat îngrijorare cu privire la riscul unei alunecări spre război.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
dan t (1)
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Summer 2024
corfu profimedia-0906568918
Românii au preferat Grecia, Spania şi Italia pentru vacanţa de vară...
ciuca 2024-09-15 GC -8050
Florin Negruțiu despre congresul PNL: „O întâlnire fără prea mari...
foto Jolana Sedláčková 460225842_8745372138815862_8424571525690440795_n
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7...
Pe aceeași temă
blinken
Blinken avertizează G7 cu privire la un atac iminent din partea Iranului şi a Hezbollah asupra...
tunel-idf-tw
Armata israeliană a descoperit un tunel prin care vehiculele pot trece prin el, în zona de...
gaza (15)
Israelul propune Hamas un armistiţiu de două luni
21 de soldati
Douăzeci şi unu de militari israelieni ucişi în cea mai sângeroasă zi de la începutul...
Te-ar putea interesa și
Josep Borrell
Josep Borrell: Este „absolut necesar” ca Libanul să nu fie atras în război
"Fauda" Season 3 (2020)
Echipa serialului „Fauda”, prinsă în războiul din Israel: „Mă simt devastat, nu se întrevede...
Ilan Şor
Oligarhul pro-rus Ilan Şor a fugit din Israelul, anunţă Interpolul
Hassan Nasrallah
Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah, primele declarații după atacul Hamas în Israel: "O...
Partenerii noștri
Digi24 Ligia Deca, contre cu primarul din Slobozia Conachi. „Şcoala nu a fost afectată de inundaţii, poate vreţi să mergem la o familie, două”
Ligia Deca, contre cu primarul din Slobozia Conachi. „Şcoala nu a fost...
DigiSport ”Întărire” pentru Barcelona! Fotbalistul revine la echipă după 5 luni
”Întărire” pentru Barcelona! Fotbalistul revine la echipă după 5 luni
PeRoz Faux pas major la premiile Emmy. Rita Ora și Eiza Gonzalez, în ținute aproape identice. Cum a salvat situația cântăreața
Faux pas major la premiile Emmy. Rita Ora și Eiza Gonzalez, în ținute...
Film Now Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la filmările "Mad Max: Fury Road": "Presiunea pusă pe noi era copleșitoare"
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit...
Digi World Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc întotdeauna cremă”
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani...
Stirile Kanal D Anunț ANM neașteptat! De ce vreme vom avea parte în octombrie -
Anunț ANM neașteptat! De ce vreme vom avea parte în octombrie -
ProFM VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a coborât rapid de pe scenă
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp...
Digi Life Primul oraș din lume care a interzis publicitatea pentru croaziere sau călătorii cu avionul, din cauză că folosesc combustibili fosili
Primul oraș din lume care a interzis publicitatea pentru croaziere sau...
Ultimele știri din matinal
horia tecau
Sfatul lui Horia Tecău pentru părinții copiilor care vor să se apuce de tenis
cosmin hodor
Ce a pățit Cosmin Hodor la prima întâlnire cu Ion Țiriac, după ce a întârziat 20 de minute
florin negrutiu 12 iunie 2024
Florin Negruțiu, despre dezbaterea Trump - Kamala Harris: „Un spectacol de confuzie și...
florin negrutiu 10 sept
Florin Negruțiu: „Școala e școală, primăria e primărie, biserica e biserică”
Ultimele știri
Cutremur/ Shutterstock
Cutremur în România. Seism de 5,4 pe Richter, produs în Buzău, la o adâncime de 126,8 kilometri
Inundații în județul Galați
Încă o persoană a murit în inundațiile din județul Galați. Bilanțul victimelor a ajuns la 7
*PREMIUM-EXCLUSIVE* *MUST CALL FOR PRICING* - Tennis legend Boris Becker and Lilian de Carvalho Monteiro enjoy a pre wedding dinner with family and friends at Puny restaurant in Portofino
Boris Becker s-a căsătorit în Italia. Este al treilea mariaj pentru fostul tenisman
taylor, trump
Donald Trump, mesaj pe Truth Social: „O urăsc pe Taylor Swift!”