Armata israeliană susţine că l-a ucis, marţi, pe cel mai important comandant al Hezbollah într-un raid aerian asupra Beirutului, ca represalii pentru un atac transfrontalier cu rachete care a ucis 12 copii în urmă cu trei zile şi pe care l-a atribuit grupului armat libanez, transmite Reuters.
O explozie puternică a fost auzită şi un nor de fum a putut fi văzut ridicându-se deasupra suburbiilor sudice ale Beirutului - un bastion al Hezbollah, susţinut de Iran - în jurul orei 19:40 (1640 GMT), a declarat un martor Reuters.
Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a declarat că atacul l-a ucis pe Fuad Shukr, care ”are sângele multor israelieni pe mâini”.
”În această seară, am arătat că sângele poporului nostru are un preţ şi că nu există niciun loc inaccesibil pentru forţele noastre în acest scop”, a declarat Yoav Gallant.
Nu a existat un răspuns imediat din partea Hezbollah. Gruparea a negat implicarea într-un atac cu rachetă pe Înălţimile Golan ocupate de Israel, sâmbătă, care a ucis 12 copii pe un teren de fotbal din satul druz din Majdal Shams.
O sursă de securitate de rang înalt dintr-o altă ţară din regiune a confirmat că Shukr a murit din cauza rănilor suferite în atac.
Armata israeliană a declarat că Shukr era cel mai important colaborator al secretarului general al Hezbollah, Hassan Nasrallah, consilierul său pentru operaţiuni de război şi responsabil de atacul de sâmbătă.
Atacul israelian asupra suburbiilor sudice ale Beirutului a ucis, de asemenea, trei civili, inclusiv doi copii, au declarat pentru Reuters surse medicale şi de securitate.
Televiziunea libaneză Al Manar a citat Ministerul Sănătăţii libanez, care a raportat 74 de persoane rănite şi trei ucise în atacul din jurul Consiliului Shura al Hezbollah, un organism decizional, în cartierul Haret Hreik.
Imaginile filmate de Reuters au arătat o clădire cu mai multe etaje din suburbia sudică care părea să aibă un colţ de sus tăiat. Resturi carbonizate au împânzit străzile, unde mulţimile s-au adunat să scandeze în sprijinul liderului Hezbollah.
Hezbollah a negat implicarea în atacul din Golan, dar a declarat că grupul a tras rachete asupra unei ţinte militare din Înălţimile Golan. Uciderea tinerilor a determinat o campanie diplomatică occidentală la nivel înalt pentru a evita o escaladare majoră care ar putea inflama Orientul Mijlociu în general.
Coordonatorul special al ONU, Jeanine Hennis-Plasschaert, a făcut apel la calm în contextul escaladării tensiunilor şi a cerut Israelului şi Libanului să exploreze toate căile diplomatice pentru a pune capăt ostilităţilor.
”Soluţia militară nu există”, a afirmat ea într-o declaraţie.
Atacul de marţi de la Beirut a provocat condamnarea pe scară largă a oficialilor libanezi şi a aliaţilor regionali ai Hezbollah, inclusiv Hamas în Gaza, Houthis în Yemen, Siria şi Iranul, care sprijină toate cele trei grupuri.
Casa Albă, care anterior a atribuit, de asemenea, atacul de sâmbătă Hezbollahului, şi-a reiterat angajamentul faţă de securitatea Israelului împotriva ”tuturor ameninţărilor susţinute de Iran, inclusiv Hezbollah” şi a declarat că lucrează la o soluţie diplomatică.
Armata israeliană a declarat că nu a emis noi instrucţiuni pentru apărarea civilă în Israel, un posibil indiciu că Israelul nu a planificat imediat noi atacuri. Canalul 12 TV a citat un oficial neidentificat care a declarat că Israelul nu doreşte un război total.
Presa israeliană a relatat că, în funcţie de reacţia Hezbollah, armata a considerat lovitura de la Beirut ca încheind răspunsul la atacul de pe Înălţimile Golan.
Au fost lansate aproximativ 25 de rachete din sudul Libanului în nordul Israelului pe parcursul zilei, a declarat armata israeliană. Medicii au raportat că un bărbat în vârstă de 30 de ani din comunitatea cooperativă Kibbutz Hagoshrim a fost ucis.
Ministrul de externe al Libanului, Abdallah Bou Habib, a declarat că guvernul său condamnă atacul israelian şi intenţionează să depună o plângere la Naţiunile Unite.
”Nu ne aşteptam ca ei să lovească Beirutul şi au lovit Beirutul”, a declarat el pentru Reuters, spunând că speră ca răspunsul Hezbollah să nu declanşeze o escaladare.
”Sperăm că orice răspuns va fi proporţional şi nu va fi mai mult de atât, astfel încât acest val de ucideri, lovituri şi bombardamente să înceteze”, a spus el.
Cu câteva ore înainte de atac, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că nu crede că o luptă este inevitabilă între Hezbollah şi Israel, deşi rămâne îngrijorat de potenţialul de escaladare.
Hezbollah şi Israelul, care s-au confruntat ultima dată într-un război major în 2006, au făcut schimb de focuri de la izbucnirea războiului din Gaza în octombrie, după ce Hezbollah a început să tragă în ţinte israeliene în ceea ce spune că este solidaritate cu palestinienii.
Ostilităţile au fost limitate în cea mai mare parte la regiunea de frontieră şi ambele părţi au indicat anterior că nu doresc o confruntare mai amplă, chiar dacă conflictul a provocat îngrijorare cu privire la riscul unei alunecări spre război.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!