Josep Borrell, șeful diplomaţiei europene, a declarat că va explora împreună cu partenerii săi din Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), reuniţi în Polonia, ''toate posibilităţile legale'' pentru a obliga Rusia să plătească pentru distrugerea Ucrainei, relatează AFP și Agerpres.
''Am confiscat aproape 20 de miliarde de euro de la oligarhi şi persoane care sprijină Rusia şi controlăm aproximativ 300 de miliarde de euro din resursele financiare ale băncii centrale ruseşti. Aceşti bani trebuie să fie folosiţi pentru reconstrucţia Ucrainei'', a spus Borrell.
Organizaţia are 57 de membri, inclusiv Rusia şi Ucraina. Polonia, care deţine preşedinţia rotativă a organizaţiei în acest an, i-a refuzat ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, intrarea pe teritoriul său. Moscova a denunţat această decizie ca "provocatoare". Rusia este reprezentată la Lodz de ambasadorul său la OSCE.
Citește și: Josep Borrell: UE condamnă bombardamentele ilegale şi fără discernământ ale Rusiei asupra civililor în Ucraina
''Occidentul face exact ceea ce OSCE a fost menită să combată încă de la înfiinţare - creează linii de divizare", a declarat Lavrov într-o conferinţă de presă organizată în Rusia, adăugând că Polonia "îşi sapă propriul mormânt, distrugând vestigiile culturii consensului".
Ministrul polonez de externe a respins imediat aceste acuzaţii, subliniind că "Rusia a respins dialogul în februarie", când a atacat Ucraina, şi că de atunci a blocat o serie de decizii privind funcţionarea acestei organizaţii de securitate.
Prezentă în acest oraş din centrul Poloniei, Victoria Nuland, subsecretarul de stat american pentru afaceri politice, a declarat că este "optimistă" cu privire la viitorul OSCE. "La fel cum a eşuat atunci când a încercat să învingă Ucraina, preşedintele Vladimir Putin, în ciuda războiului său brutal de agresiune, a crimelor sale de război şi, acum, în ciuda luptei sale violente împotriva civililor, prin încercările de a-i îngheţa în mijlocul iernii, a eşuat şi în eforturile sale de a diviza sau distruge OSCE", a declarat ea presei.
Citește și: Serghei Lavrov, declarat persona non grata în Polonia. Rușii au reacționat rapid: “Decizia e provocatoare și fără precedent”
La prima sesiune de joi a reuniunii OSCE, ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a pus din nou sub semnul întrebării continuarea apartenenţei Rusiei la această organizaţie. Acesta a reiterat opinia că "ar trebui înfiinţat un tribunal special pentru crimele comise în timpul agresiunii ruseşti". ''Vremea compromisurilor deşarte a trecut. Agresiunea neprovocată a costat prea multe vieţi. Nu avem dreptul să-i oferim lui Putin o şansă de a reuşi în şantajul său'', a spus el.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!