Decesul papei Francisc s-a produs rapid, luni dimineaţă, 21 aprilie, în a doua zi de Paște, în urma unui accident vascular cerebral survenit în mod neaşteptat, fără ca suveranul pontif să sufere dureri excesive, a declarat într-un interviu şeful echipei medicale care l-a supravegheat, adăugând că personalul specializat nu ar fi putut face nimic pentru a-i salva viaţa, relatează agenţiile Reuters şi DPA, citate de Agerpres.
Sergio Alfieri, doctor la Spitalul Gemelli din Roma, a monitorizat tratamentul papei Francisc pe perioada spitalizării sale de cinci săptămâni în această unitate medicală, după ce fusese diagnosticat cu dublă pneumonie, la începutul acestui an.
Alfieri a declarat că a primit un telefon luni dimineaţă, în jurul orei locale 05:30 (03:30 GMT), pentru a se deplasa de urgenţă la Vatican unde a sosit aproximativ 20 de minute mai târziu.
"Am intrat în camerele lui, iar el (papa Francisc) avea ochii deschişi", a povestit medicul pentru ziarul Corriere della Sera. "Am constatat că nu existau probleme respiratorii. Apoi am încercat să-l strig pe nume, dar nu mi-a răspuns. În acel moment am ştiut că nu mai era nimic de făcut. Era în comă", a adăugat el.
Citește și: Care sunt condiţiile pentru a deveni Papă? Cardinalii nu sunt singurele persoane care pot fi alese. Desemnarea va fi influenţată de modificările aduse de Francisc conclavului

Într-un interviu acordat La Repubblica, Alfieri a declarat că unii oficiali care erau prezenţi alături de papa au sugerat ca acesta să fie mutat imediat înapoi la spital. "Ar fi murit pe drum", a spus doctorul adăugând că "la o scanare CT am fi avut un diagnostic mai exact, dar nimic mai mult".
Medicul a speculat că "poate că s-a format un cheag de sânge şi a blocat un vas de sânge din creier. Poate că a existat şi o sângerare. Astfel de lucruri se pot întâmpla oricui. Însă, persoanele vârstnice sunt expuse unui risc mai mare, mai ales dacă nu sunt foarte active".
Ultimul lucru pe care papa Francisc i l-a spus medicului său
Alfieri a declarat că papa Franisc a ascultat sfaturile medicilor săi şi nu s-a suprasolicitat. "El (era) papa", a spus medicul pentru Corriere della Sera. "Întoarcerea sa la muncă a făcut parte din tratamentul său şi n-a fost niciodată expus unui pericol".
Medicul a spus că l-a văzut ultima oară pe papă sâmbătă după-amiază. "Era foarte bine", a declarat Alfieri, care a spus că i-a oferit papei o prăjitură cu o aromă despre care ştia că este preferata suveranului pontif. Papa i-a spus: "Sunt foarte bine, am început să lucrez din nou şi-mi place", a povestit medicul.
"Ştiam că vrea să fie acasă, să fie papă până în ultima clipă", a declarat Alfieri. "Nu ne-a dezamăgit", a spus el.
În interviul din La Repubblica, Alfieri a declarat că papa Francisc i-a împărtăşit un ultim regret. Deşi era fericit că a vizitat penitenciarul la 17 aprilie, el şi-a dorit să fi putut îndeplini obiceiul spălării picioarelor deţinuţilor, un ritual ce marchează Joia Mare. "A regretat că nu a putut spăla picioarele deţinuţilor", a spus medicul. "'De data aceasta n-am putut s-o fac', a fost ultimul lucru pe care mi l-a zis", a povestit el.
Sergio Alfieri a declarat că în timpul ultimei sale şederi în spital, Papa Francisc a cerut în mod explicit ca "sub nicio circumstanţă să nu fie efectuată intubarea".
Papa Francisc s-a stins din viaţă în 21 aprilie, la vârsta de 88 de ani, în reşedinţa sa Sfânta Marta de la Vatican. Sicriul cu trupul său neînsufleţit este expus în prezent în Bazilica Sfântul Petru.
Citește și: Când se alege noul Papă. Cine sunt cei șase cardinali care se află în topul favoriților
Citește și: Cele 10 sfaturi ale papei Francisc pentru o viață cu sens, pace și bucurie
Citește și: Papa Francisc în România. Imagini de la vizita din 2019, prima făcută de el într-o țară ortodoxă
Citește și: Vaticanul a făcut publice primele poze cu papa Francisc în sicriu. Va fi depus la Bazilica Sfântul Petru
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!