Zilele următoare vor fi probabil foarte importante pentru a vedea care e decizia președintelui Putin - dacă dorește să readucă războiul pe continentul european sau ar prefera masa discuțiilor, a declarat vineri seara la Digi24 Mircea Geoană, adjunct al secretarului general al NATO. El consideră că situația pe care Federația Rusă o creează în jurul și în interiorul Ucrainei este foarte preocupantă, iar ultimele evoluții provoacă îngrijorare suplimentară.
„Vedem anumite elemente care ne provoacă îngrijorare suplimentară. Observăm acțiuni destabilizatoare și provocatoare pe linia de demarcație din zona Donbasului, provocate de Federația Rusă. Observăm și declarații publice care nu sunt încurajatoare cu privire la răspunsul pe care Federația Rusă sperăm să-l dea Statelor Unite și nouă, către NATO. Observăm și alte elemente, care sunt mai puțin publice, care ne fac să fim mai îngrijorați”, a declarat oficialul NATO, întrebat dacă apreciază că situația este mai gravă decât era în urmă cu o săptămână.
„Am avut promisiuni de la președintele Putin, după discuții cu lideri europeni și cu liderul american, că vom asista la o dezescaladare din partea Federației Ruse. Observăm, din păcate, opusul acestei situații: forțe militare ruse masate pe trei laturi ale Ucrainei și acest lucru ne preocupă în mod deosebit. Spun acest lucru pentru că trebuie să facem ceea ce este obligația noastră să facem - să dăm dialogului politic și diplomației o șansă reală. Timpul pentru diplomație încă nu s-a încheiat. Este decizia Moscovei de a reveni la masa dialogului cu noi, în NATO, în plan bilateral cu Statele Unite sau în cadrul OSCE, dar zilele următoare vor fi probabil foarte importante pentru a vedea care e decizia pe care președintele Putin o va lua: va dori să aducă, după multe decenii, din nou război pe continentul european sau va prefera, așa cum dorim și noi, să avem o discuție serioasă, temeinică, cu privire la o situție de securitate europeană care poate fi rezolvată prin dialog și prin diplomație”, a punctat Mircea Geoană.
„Nu înseamnă că zarurile au fost aruncate, nu înseamnă că nu vom încerca tot ce depinde de noi pentru a restabili calea diplomației și dialogului”, a subliniat adjunctul șefului NATO. El a spus că „lucrurile rămân complexe și situația de securitate este severă” și tocmai de aceea Alianța este pregătită pentru dialog.
„Nu aceasta este modalitatea în care îți aperi interesele și nevoia unei arhitecturi de securitate coerente în Europa, nu amenințând și punând pistolul la tâmpla unui stat suveran din Europa rezolvi problema, nu este o cale care să servească intereselor Federației Ruse. E o țară mare, o țară importantă, are preocupări legitime de securitate, dar pentru cele legitime suntem dispuși să discutăm serios și să ne dăm reciproc garanții mutuale de securitate. Dar în clipa în care tu vrei prin forță, prin ocupare armată, să ameninți țări indepedente din Europa, să ceri lucruri care sunt totalmente inacceptabile - și știau de la început: n-aveam cum să renunțăm la politica ușilor deschise, la dreptul NATO și al țărilor NATO, inclusiv al României, de a ne apăra, de a avea prezență militară NATO - am mai spus-o și cu alte ocazii: nu era nicio prezență militară NATO pe flancul estic înainte de 2014, când Rusia a anexat ilegal Crimeea. Nimic! Astăzi avem mai multă prezență NATO, o să avem și mai multă prezență NATO, pentru că ceea ce face Federația Rusă este până la urmă o chestiune de simetrie, de echilibru strategic. Dacă Federația Rusă se decide să dezescaladeze, sunt convins că și noi vom lua măsuri similare”, a arătat Mircea Geoană.
Citiți interviul integral pe Digi24.ro
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!