Acum la Digi FM ED SHEERAN FEAT CAMILA CABELLO AND CARDI B - South Of The Border

Moldova devine un important câmp de luptă strategic în competiţia acerbă dintre Rusia şi Occident, spune un profesor de securitate internaţională de la Universitatea Birmingham

Moldova,National,Flag,Fluttering.,The,Flag,Blowing,In,Beautiful,Soft
Credit foto: Shutterstock

Republica Moldova devine un important câmp de luptă strategic în competiţia acerbă dintre Rusia şi Occident. O campanie de dezinformare susţinută de Kremlin s-a intensificat în ultimele luni, în perioada premergătoare alegerilor prezidenţiale din Moldova. Unul dintre motivele principale ale acestei campanii este faptul că în aceeaşi zi, la 20 octombrie, este programat şi un referendum privind aderarea la UE, scrie Stefan Wolff, profesor de securitate internaţională la Universitatea din Birmingham, într-o analiză publicată de „The Conversation”.

Provocările pentru această ţară mică, situată între Ucraina şi România, sunt complexe. Rusia continuă să alimenteze instabilitatea prin iniţiativele sale persistente de dezinformare, instigarea la proteste antiguvernamentale şi acte de sabotaj şi vandalism. Dacă la acestea se adaugă acuzaţiile credibile de cumpărare de voturi şi eforturile de a pune sub semnul întrebării legitimitatea unui rezultat proeuropean al alegerilor şi referendumului, situaţia din Moldova pare extrem de inflamabilă, arată profesorul Wolff, potrivit News.ro. 

Moldova şi-a câştigat independenţa în 1991, după căderea Uniunii Sovietice. Un scurt război civil între guvern şi separatiştii din regiunea estică Transnistria, susţinuţi de rămăşiţele armatei sovietice staţionate acolo, s-a încheiat cu divizarea de facto a ţării. Încercările de a soluţiona acest conflict au înregistrat puţine progrese în ultimele trei decenii. Traiul cu un conflict nerezolvat în interiorul graniţelor sale a încetinit dezvoltarea Moldovei şi a contribuit la problemele sale economice.

Preşedinta în exerciţiu a Republicii Moldova, Maia Sandu, care este ferm pro-occidentală, a legat referendumul privind UE de campania sa de realegere. Referendumul ar putea fi cea mai bună şansă a ţării de a se elibera în sfârşit de trecutul său sovietic. Dacă sondajele recente sunt corecte, este probabil ca o majoritate clară a electoratului să voteze „da” pentru aderarea la UE, care ar fi primul pas dintr-un proces îndelungat.

Pentru mulţi moldoveni, aderarea la UE este asociată cu o mai bună dezvoltare economică în una dintre cele mai sărace ţări din Europa. Vizita din 10 octombrie a Ursulei von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, a sugerat că UE ar putea ajuta. Von der Leyen nu a oferit doar sprijin politic pentru Sandu, ci a adus cu ea şi un pachet de sprijin financiar în valoare de 1,8 miliarde de euro în următorii trei ani pentru a stimula creşterea economică.

Kremlinul exploatează vulnerabilitatea Moldovei

Dar această viziune conform căreia UE poate ajuta economia Moldovei este contestată vehement de Rusia şi de reprezentanţii săi din Moldova. Aceştia exploatează anxietatea unui număr semnificativ de moldoveni, care consideră că un vot pentru aderarea la UE va forţa ţara să se îndrepte către o inflaţie mai mare, mai multă imigraţie, măsuri anticorupţie politizate, cunoaşterea obligatorie a limbii engleze şi vânzarea terenurilor moldoveneşti către străini.

Problemele interne persistente, cum ar fi economia, au fost ţintite cu abilitate într-o vastă campanie de influenţare susţinută de Kremlin.

De mult timp, Moldova suferă de o lipsă de coeziune socială, politică, instituţională şi teritorială. Ţara are diviziuni sociale semnificative între diferite grupuri etnice şi lingvistice, precum şi diviziuni urban-rural şi bogat-sărac.

Din punct de vedere politic, sistemul de partide rămâne extrem de fracturat şi din ce în ce mai polarizat, neexistând o bază comună în ceea ce priveşte identitatea naţională moldovenească.

Provocările Moldovei 

Disputele teritoriale ale Moldovei rămân, de asemenea, o provocare. Acest lucru este cel mai evident în regiunea pro-rusă Transnistria şi în Găgăuzia, dar şi în regiuni distincte din punct de vedere etnic şi cultural, precum Bălţi şi Taraclia.

Aceste regiuni vor necesita o gestionare atentă pentru a preveni o criză politică şi economică majoră după 20 octombrie. Unele dintre reformele din ţară ca parte a procesului de integrare, cum ar fi reglementările UE privind concurenţa, subvenţiile şi accesul pe piaţă, vor avea un cost pe termen scurt pentru Moldova. Moldovenii care se opun orientării spre Vest a ţării sunt susceptibili să exploateze acest lucru în naraţiunile anti-UE.

Până în prezent, operaţiunile de destabilizare ruseşti nu par să fi erodat aspiraţiile europene ale majorităţii moldovenilor. Dar amestecul de dezinformare brutală şi capitalizarea abilă a crizei costului vieţii, care a afectat puternic Moldova ca urmare a războiului împotriva Ucrainei, a oferit Rusiei şi aliaţilor săi instrumente pentru a consolida şi, în unele cazuri, pentru a adânci diviziunile de aici.

Un narativ periculos 

O mare parte a campaniei pro-europene a fost încadrată ca fiind anti-rusească. Însă una dintre cele mai inteligente mişcări ale curentului pro-rus este aceea de a sugera că moldovenii pot fi atât prieteni ai Moscovei, cât şi ai Bruxelles-ului, şi nu trebuie să aleagă.

Dacă un guvern Sandu construieşte o alianţă proeuropeană, va dori să obţină sprijin din partea populaţiei vorbitoare de limbă rusă. Acest lucru va fi esenţial atât pentru a contracara eforturile de destabilizare ale Rusiei, cât şi pentru a construi o coaliţie mai largă.

După cum au demonstrat în ultimele două decenii ţările care au aderat deja la UE - de la ţările baltice la Balcani -, procesul de aderare la UE poate contribui la remodelarea instituţiilor politice şi economice şi, în cele din urmă, la crearea unei viziuni mai optimiste asupra viitorului. În mod esenţial, acest lucru nu poate fi oferit în mod credibil majorităţii moldovenilor de către Rusia, care se teme, conchide profesorul Stefan Wolff în analiza sa.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
alice si ramon
Alice Tudor și Ramon Cotizo – 10 octombrie 2024
Un jucător a salvat viaţa unui oficial, în timpul unui meci din Cupa Franţei/ Shutterstock
Un jucător a salvat viaţa unui oficial, în timpul unui meci din Cupa...
Flags,Of,Iran,And,Russia,As,A,Symbol,Of,Diplomatic
UE adoptă sancţiuni împotriva Iranului, ţară acuzată de livrare de...
Zile libere în plus pentru angajați
Angajații la stat ar putea avea încă două zile libere în 2025. Ce se...
Pe aceeași temă
White House Daily Briefing - 18 Sep 2024
SUA se angajează să ajute Republica Moldova în faţa „ingerinţelor electorale ruse”
Gas,Burns,In,Dark,At,Home,,Blue,Fire,Flame,And
Gazprom vinde hoteluri, după pierderile de şapte miliarde de dolari
The opening ceremony for traffic along the entire length of the Northern Bypass of the city of Tver on the M-11 Neva highway and the bypass of the city of Togliatti.
Kremlinul neagă că s-ar amesteca în alegerile din Republica Moldova, dar acuză că forţele...
razboi
Un rus din Crimeea a fost acuzat de colaborare cu Kievul și condamnat la 21 de ani de...
Te-ar putea interesa și
vladimir putin
Vladimir Putin nu este dispus să discute cu cancelarul german Olaf Scholz pe tema medierii...
Ukraine,Flag,Large,National,Symbol,Fluttering,In,Blue,Sky.,Large
Ucraina pregăteşte un nou "summit pentru pace" anul acesta, dar fără negocieri directe cu Rusia
Russia,Flag,Waving,On,White,Background,With,Clipping,Path.,Cliping
Rusia va retrage talibanii de pe lista sa cu organizaţii teroriste
Serghei Lavrov/ Foto: Facebook
Rusia cere Occidentului să ridice sancţiunile impuse regimului taliban din Afganistan
Partenerii noștri
Digi24 „Vom ataca dureros”. Avertismentul Iranului pentru Israel
„Vom ataca dureros”. Avertismentul Iranului pentru Israel
DigiSport Mircea Lucescu l-a sunat pe Daniel Pancu, după scandalul din Giulești. Ce a făcut în primele 15 minute ale discuției
Mircea Lucescu l-a sunat pe Daniel Pancu, după scandalul din Giulești. Ce...
PeRoz Liam Payne era tatăl unui băiat de 7 ani, pe care-l adora: "Este mini eu". Relația lor era unică: "Se uita la mine ca la un supererou"
Liam Payne era tatăl unui băiat de 7 ani, pe care-l adora: "Este mini eu"...
Film Now Paul Schrader a mers să vadă „Joker: Folie a Deux” şi a plecat după 20 de minute: „Un musical cu adevărat foarte prost”
Paul Schrader a mers să vadă „Joker: Folie a Deux” şi a plecat după 20 de...
Digi World Tehnica simplă de introdus în dietă pentru a slăbi și a spori longevitatea. Mare atenție pentru a nu o duce la extreme
Tehnica simplă de introdus în dietă pentru a slăbi și a spori...
Stirile Kanal D Fetița de 14 ani a visat că era urmărită, s-a ridicat din pat în toiul nopții și s-a aruncat în gol, pe fereastră. Părinții sunt în stare de șoc
Fetița de 14 ani a visat că era urmărită, s-a ridicat din pat în toiul...
ProFM Fosta logodnică a lui Liam Payne, „în șoc” după moartea artistului, deși nu erau în relații bune. Cum a aflat de tragedie
Fosta logodnică a lui Liam Payne, „în șoc” după moartea artistului, deși...
Digi Life Și-a dorit mereu să se mărite, n-a găsit partenerul potrivit, așa că s-a căsătorit cu ea însăși. Cum a sărbătorit după un an
Și-a dorit mereu să se mărite, n-a găsit partenerul potrivit, așa că s-a...
Ultimele știri din matinal
anul nou care n-a fost - mihai calin nicoleta hancu
„Anul Nou care n-a fost”, povestea filmului premiat la Veneția. Interviu cu actorii Nicoleta...
calin goia la matinal 1lats
Călin Goia, de la Voltaj, povestește la Digi FM despre cei 25 de ani ai trupei și momentele...
nicusor dan la matinal digi fm 20 septembrie
Nicușor Dan, în direct la Digi FM: „Nu iau în calcul o intrare în PNL”
Radu Paraschivescu despre victor rebengiuc
Radu Paraschivescu despre gafele Elenei Lasconi și ale lui Mircea Geoană
Ultimele știri
Stadionul Steaua din Bucuresti gazduieste meciul de fotbal dintre Romania si Lituania, contand pentru Liga Natiunilor, l
UEFA a sancţionat FRF pentru incidentele de la meciul cu Lituania de la Bucureşti
Cristiano Ronaldo file photo
Cristiano Ronaldo este cel mai bine plătit fotbalist din lume. Ce venituri are și ce alți...
Ukraine's President Volodymyr Zelenskiy, Moldova's President Maia Sandu And President Of The European Council Charles Michel Attend A Joint Press Conference In Kyiv - 21 Nov 2023
Maia Sandu cere electoratului să iasă la vot duminică: ''Turul 2 la referendum nu va fi''
frati disparuti hunedoara
Cei trei frați dispăruți, într-un filmuleț alături de tatăl lor: "Am ajuns la tati, după atâta...