Acum la Digi FM Lucian Mindruta LIVE - ON AIR

Moldova devine un important câmp de luptă strategic în competiţia acerbă dintre Rusia şi Occident, spune un profesor de securitate internaţională de la Universitatea Birmingham

Moldova,National,Flag,Fluttering.,The,Flag,Blowing,In,Beautiful,Soft
Credit foto: Shutterstock

Republica Moldova devine un important câmp de luptă strategic în competiţia acerbă dintre Rusia şi Occident. O campanie de dezinformare susţinută de Kremlin s-a intensificat în ultimele luni, în perioada premergătoare alegerilor prezidenţiale din Moldova. Unul dintre motivele principale ale acestei campanii este faptul că în aceeaşi zi, la 20 octombrie, este programat şi un referendum privind aderarea la UE, scrie Stefan Wolff, profesor de securitate internaţională la Universitatea din Birmingham, într-o analiză publicată de „The Conversation”.

Provocările pentru această ţară mică, situată între Ucraina şi România, sunt complexe. Rusia continuă să alimenteze instabilitatea prin iniţiativele sale persistente de dezinformare, instigarea la proteste antiguvernamentale şi acte de sabotaj şi vandalism. Dacă la acestea se adaugă acuzaţiile credibile de cumpărare de voturi şi eforturile de a pune sub semnul întrebării legitimitatea unui rezultat proeuropean al alegerilor şi referendumului, situaţia din Moldova pare extrem de inflamabilă, arată profesorul Wolff, potrivit News.ro. 

Moldova şi-a câştigat independenţa în 1991, după căderea Uniunii Sovietice. Un scurt război civil între guvern şi separatiştii din regiunea estică Transnistria, susţinuţi de rămăşiţele armatei sovietice staţionate acolo, s-a încheiat cu divizarea de facto a ţării. Încercările de a soluţiona acest conflict au înregistrat puţine progrese în ultimele trei decenii. Traiul cu un conflict nerezolvat în interiorul graniţelor sale a încetinit dezvoltarea Moldovei şi a contribuit la problemele sale economice.

Preşedinta în exerciţiu a Republicii Moldova, Maia Sandu, care este ferm pro-occidentală, a legat referendumul privind UE de campania sa de realegere. Referendumul ar putea fi cea mai bună şansă a ţării de a se elibera în sfârşit de trecutul său sovietic. Dacă sondajele recente sunt corecte, este probabil ca o majoritate clară a electoratului să voteze „da” pentru aderarea la UE, care ar fi primul pas dintr-un proces îndelungat.

Pentru mulţi moldoveni, aderarea la UE este asociată cu o mai bună dezvoltare economică în una dintre cele mai sărace ţări din Europa. Vizita din 10 octombrie a Ursulei von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, a sugerat că UE ar putea ajuta. Von der Leyen nu a oferit doar sprijin politic pentru Sandu, ci a adus cu ea şi un pachet de sprijin financiar în valoare de 1,8 miliarde de euro în următorii trei ani pentru a stimula creşterea economică.

Kremlinul exploatează vulnerabilitatea Moldovei

Dar această viziune conform căreia UE poate ajuta economia Moldovei este contestată vehement de Rusia şi de reprezentanţii săi din Moldova. Aceştia exploatează anxietatea unui număr semnificativ de moldoveni, care consideră că un vot pentru aderarea la UE va forţa ţara să se îndrepte către o inflaţie mai mare, mai multă imigraţie, măsuri anticorupţie politizate, cunoaşterea obligatorie a limbii engleze şi vânzarea terenurilor moldoveneşti către străini.

Problemele interne persistente, cum ar fi economia, au fost ţintite cu abilitate într-o vastă campanie de influenţare susţinută de Kremlin.

De mult timp, Moldova suferă de o lipsă de coeziune socială, politică, instituţională şi teritorială. Ţara are diviziuni sociale semnificative între diferite grupuri etnice şi lingvistice, precum şi diviziuni urban-rural şi bogat-sărac.

Din punct de vedere politic, sistemul de partide rămâne extrem de fracturat şi din ce în ce mai polarizat, neexistând o bază comună în ceea ce priveşte identitatea naţională moldovenească.

Provocările Moldovei 

Disputele teritoriale ale Moldovei rămân, de asemenea, o provocare. Acest lucru este cel mai evident în regiunea pro-rusă Transnistria şi în Găgăuzia, dar şi în regiuni distincte din punct de vedere etnic şi cultural, precum Bălţi şi Taraclia.

Aceste regiuni vor necesita o gestionare atentă pentru a preveni o criză politică şi economică majoră după 20 octombrie. Unele dintre reformele din ţară ca parte a procesului de integrare, cum ar fi reglementările UE privind concurenţa, subvenţiile şi accesul pe piaţă, vor avea un cost pe termen scurt pentru Moldova. Moldovenii care se opun orientării spre Vest a ţării sunt susceptibili să exploateze acest lucru în naraţiunile anti-UE.

Până în prezent, operaţiunile de destabilizare ruseşti nu par să fi erodat aspiraţiile europene ale majorităţii moldovenilor. Dar amestecul de dezinformare brutală şi capitalizarea abilă a crizei costului vieţii, care a afectat puternic Moldova ca urmare a războiului împotriva Ucrainei, a oferit Rusiei şi aliaţilor săi instrumente pentru a consolida şi, în unele cazuri, pentru a adânci diviziunile de aici.

Un narativ periculos 

O mare parte a campaniei pro-europene a fost încadrată ca fiind anti-rusească. Însă una dintre cele mai inteligente mişcări ale curentului pro-rus este aceea de a sugera că moldovenii pot fi atât prieteni ai Moscovei, cât şi ai Bruxelles-ului, şi nu trebuie să aleagă.

Dacă un guvern Sandu construieşte o alianţă proeuropeană, va dori să obţină sprijin din partea populaţiei vorbitoare de limbă rusă. Acest lucru va fi esenţial atât pentru a contracara eforturile de destabilizare ale Rusiei, cât şi pentru a construi o coaliţie mai largă.

După cum au demonstrat în ultimele două decenii ţările care au aderat deja la UE - de la ţările baltice la Balcani -, procesul de aderare la UE poate contribui la remodelarea instituţiilor politice şi economice şi, în cele din urmă, la crearea unei viziuni mai optimiste asupra viitorului. În mod esenţial, acest lucru nu poate fi oferit în mod credibil majorităţii moldovenilor de către Rusia, care se teme, conchide profesorul Stefan Wolff în analiza sa.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Dante
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Spring 2025
O tânără s-a plimbat complet dezbrăcată printr-un mall din Constanța/ Foto: Ziarul de Constanța
O tânără s-a plimbat complet dezbrăcată printr-un mall din Constanța...
Portretele lui Donald Trump şi Friedrich Merz, expuse de youtuberi la câţiva metri de „Mona Lisa”/ Foto: captură video
Portretele lui Donald Trump şi Friedrich Merz, expuse de youtuberi la...
Law,And,Justice,Symbols.,Bokeh,Background.
Opt poliţişti din Capitală, reţinuţi de procurori pentru corupţie
Pe aceeași temă
NATO Secretary General Mark Rutte
Mark Rutte: „Mingea este în terenul Rusiei” în ceea ce priveşte încetarea focului în Ucraina
Serghei Riabkov
Rusia anunţă că nu poate accepta propunerile SUA privind Ucraina „în forma actuală”, sugerând...
Donald,Trump,And,Vladimir,Putin,Official,Portraits,Displayed,On,Screens.
Oficialii americani cred că este puţin probabil să se ajungă la un acord de încetare a focului...
Big,Waving,National,Colorful,Flag,Of,China,And,National,Flag
„Prieteni pentru totdeauna, niciodată duşmani”, mesajul transmis de ministrul chinez de...
Te-ar putea interesa și
The opening ceremony for traffic along the entire length of the Northern Bypass of the city of Tver on the M-11 Neva highway and the bypass of the city of Togliatti.
Cum a răspuns Kremlinul la remarcile „furioase” ale lui Trump la adresa lui Putin
Armata ucraineană a acuzat Rusia de comiterea de „crime de război”/ Profimedia
Armata ucraineană a acuzat Rusia de comiterea de „crime de război”
Volodimir Zelenski
Ucraina nu va ceda ”niciodată” Rusiei ”teritoriile ocupate”, anunţă Zelenski într-un interviu...
Serghei Lavrov/ Foto: Facebook
Reuniunea ruso-americană, încheiată fără un acord. Moscova cere Washingtonului să îi dea...
Partenerii noștri
Digi24 Ce le-a spus Marco Rubio miniștrilor de externe din NATO despre relația Trump - Putin
Ce le-a spus Marco Rubio miniștrilor de externe din NATO despre relația...
DigiSport Oțelul Galați - Poli Iași 0-0, ACUM, DGS 1. Duel tare pentru salvarea de la retrogradare!
Oțelul Galați - Poli Iași 0-0, ACUM, DGS 1. Duel tare pentru salvarea de...
PeRoz Primele imagini cu fosta soție a lui Val Kilmer și fiica lor, după moartea actorului. Îndurerate, își sunt alături după pierderea grea
Primele imagini cu fosta soție a lui Val Kilmer și fiica lor, după moartea...
Film Now Ce și-a făcut Tom Cruise la față? Medic, după apariția actorului care pare cu zece ani mai tânăr: „E o procedură simplă”
Ce și-a făcut Tom Cruise la față? Medic, după apariția actorului care pare...
Digi World O femeie a fost dependentă de solar ani la rând. Cum a ajuns să arăte pielea ei este devastator: „Dacă aș fi știut atunci ce știu acum, m-aș fi oprit”
O femeie a fost dependentă de solar ani la rând. Cum a ajuns să arăte...
Stirile Kanal D Turiștii, nemulțumiți de un obiectiv turistic din Maramureș: "Cam neîngrijit, păcat"
Turiștii, nemulțumiți de un obiectiv turistic din Maramureș: "Cam...
ProFM Theo Rose și soțul ei, într-un moment tandru, înainte de un concert. "Cea mai frumoasă încurajare, când omul iubit îți e alături"
Theo Rose și soțul ei, într-un moment tandru, înainte de un concert. "Cea...
Digi Life Criza demografică din Italia s-a accentuat. Populația îmbătrânește, nașterile, la un minim fără precedent
Criza demografică din Italia s-a accentuat. Populația îmbătrânește...
Ultimele știri din matinal
feli si grasu xxl
Feli & Grasu XXL la Digi FM: „Fostu” și poveștile din spatele hitului care a cucerit publicul
savu crioveanu oana
Sănătatea somnului și trendurile bizare explicate de dr. Marius Sava
ana dumbrava
Ana Dumbravă, campioană mondială la Counter-Strike pentru al 3-lea an consecutiv. Povestea...
Mihail WhatsApp Image 2025-01-22 at 14.13.28
Mihail despre izolarea în pădure și experiența uluitoare a colegului care a „murit” și s-a...
Ultimele știri
NATO Secretary General Mark Rutte
NATO este mai necesară ca oricând într-o lume tot mai periculoasă, declară Mark Rutte
minecraft movie
TRAILER Jason Momoa și Joe Black, înfruntare în filmul inspirat de jocul Minecraft. Experiența...
rubio (2)
SUA vor şti în câteva săptămâni dacă Rusia este serioasă în privinţa păcii, afirmă Marco Rubio
ITALY -POPE FRANCIS DELIVERS HIS BLESSING TO THE FAITHFUL DURING THE ANGELUS PRAYER AT ST PETER'S SQUARE IN THE VATICAN - 2024/4/14
Papa Francisc se simte mai bine și ar putea apărea în public mai curând decât se credea