Secretarul Apărării din SUA, Lloyd Austin, l-a găzduit miercuri la Pentagon pe câştigătorul premiului Oscar, Morgan Freeman, relatează POLITICO.
Unul dintre ei este primul bărbat de culoare din SUA care a condus Departamentul Apărării. Celălalt este o legendă în lumea filmului, cunoscut pentru că a interpretat preşedinţi, personalităţi cunoscute pe plan internaţional, prcum Nelson Mandela, şi chiar pe Dumnezeu.
Cei doi au avut o discuţie amplă despre contribuţiile şi sacrificiile Batalionului 761 de tancuri, o unitate decorată, formată exclusiv din bărbaţi de culoare, care a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, denumită în mod obişnuit "Panterele Negre originale". Această unitate a ajutat la salvarea tatălui vitreg al actualului secretar de stat, Antony Blinken, în ultimele zile ale războiului.
Morgan Freeman a făcut miercuri oprirea la Pentagon pentru a promova un viitor documentar, în calitate de producător executiv, despre acest batalion.
TATĂL VITREG AL LUI BLINKEN A FOST SALVAT DE BATALIONUL 761
În noiembrie 2020, când preşedintele ales de atunci, Joe Biden, l-a prezentat pe Blinken ca fiind alegerea sa pentru conducerea Departamentului de Stat, actualul şef al diplomaţiei americane a împărtăşit povestea regretatului său tată vitreg, Samuel Pisar, care a petrecut patru ani într-un lagăr de concentrare nazist. În timpul războiului, Pisar a evadat dintr-un marş al morţii şi s-a ascuns în pădurile din Bavaria. La un moment dat, a auzit zgomotul unui tanc. "A fugit spre tanc. Trapa s-a deschis. Un soldat afro-american s-a uitat în jos la el", a povestit acesta.
Potrivit surorii vitrege a lui Blinken, Leah Pisar, familia a aflat ani mai târziu cine era soldatul afro-american: sergentul Bill Ellington din Batalionul 761 de tancuri.
"Toţi americanii ar trebui să fie inspiraţi de povestea Batalionului 761 de tancuri", a declarat Lloyd Austin. "Este o poveste incredibilă şi o poveste profund americană", a spus şeful Pentagonului.
Poate că cel mai cunoscut soldat al unităţii a fost legendarul jucător de baseball Jackie Robinson, locotenent în cadrul batalionului. Cu toate acestea, el nu a participat niciodată la luptă după ce a refuzat să se mute în spatele unui autobuz segregat în 1944. Robinson a fost ulterior judecat de Curtea Marţială şi achitat.
Batalionul a luptat pentru prima dată în Normandia, Franţa, în 1944. Motto-ul a fost "Come Out Fighting" (Ieşiţi la luptă) şi, în cele din urmă, avea să participe la patru campanii militare majore în şase ţări. Peste 180 de zile consecutive de luptă, în care batalionul a ajutat la eliberarea a circa 30 de oraşe.
A durat însă ani de zile până când unitatea segregată a văzut câmpul de luptă. Format iniţial în 1942 în Louisiana, batalionul s-a antrenat acolo şi în Texas, timp de mai bine de doi ani, în principal din cauza convingerii care exista în rândul şefilor armatei că soldaţii de culoare erau inferiori pe câmpul de luptă în comparaţie cu omologii lor albi. Acest mit a fost repede risipit.
MORGAN FREEMAN, PRODUCĂTORUL UNUI DOCUMENTAR DESPRE BATALIONUL 761
Morgan Freeman a făcut miercuri oprirea la Pentagon pentru a promova un viitor documentar, în calitate de producător executiv, despre acest batalion. Proiectul va fi lansat luna aceasta. Documentarul include interviuri pe care Freeman le-a realizat cu Austin şi cu unul dintre ultimii membri supravieţuitori ai Batalionului 761, care are acum 90 de ani, transmite News.ro.
Austin i-a mulţumit lui Freeman pentru că a ales să facă vizibilă istoria puţin cunoscută a Batalionului 761.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!