Șeful agenției atomice a ONU spune că nivelul radiațiilor de la fosta centrală nucleară de la Cernobîl, scena unor lupte în ultimele săptămâni de război în Ucraina, este „anormal”, transmite BBC.
Directorul general al Agenției Internaționale a Energiei Atomice, Rafael Grossi, le-a spus reporterilor că ocuparea locului în ultimele săptămâni de către forțele ruse este „foarte, foarte periculoasă”, conform AFP.
Centrala dezafectată a fost locul celui mai grav dezastru nuclear din istoria umanității, în 1986, și încă e folosită pentru a controla deșeurile nucleare rămase.
CNCAN: Nu există pericol pentru mediul sau populația din Ucraina. În România nivelul de radiații este în valori normale
Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) transmite că toate instalațiile nucleare de la Cernobîl și de pe teritoriul Ucrainei sunt în stare sigură și nu există un pericol pentru mediu sau populație. De asemenea, instituția menționează că măsurătorile efectuate în România „confirmă valori normale ale nivelului de radiații”.
„Referitor la unele materiale de presa privind nivelul anormal de radiații la Cernobîl, Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) face următoarele precizări:
Sistemul de monitorizare a radioactivității mediului de pe teritoriul Ucrainei funcționeaza normal și nu indică depășiri peste valorile normale.
În prezent, toate instalațiile nucleare de la Cernobîl și de pe teritoriul Ucrainei sunt în stare sigură și nu există un pericol pentru mediu sau populație.
Totodată, menționăm că măsurătorile efectuate la nivel național confirmă valori normale ale nivelului de radiații.
CNCAN, prin Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, urmărește în permanență evoluția situației din punct vedere al monitorizării radiologice.
În România, nivelul radiațiilor este monitorizat permanent prin Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM), din cadrul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM). Specialiștii din Laboratorul Național de Referință Radioactivitate verifică datele monitorizate 24/7 și le transmit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, astfel încât să se asigure o informare promptă a factorilor de decizie naționali și internaționali, precum și a populației”, arată un comunicat de presă al CNCAN.
Energoatom: Două rachete rusești au survolat la joasă altitudine cea mai mare centrală nucleară din Europa
Cel puţin o persoană a fost ucisă şi una a fost rănită într-un atac cu rachete asupra unui sediu comercial în regiunea Zaporojie, din sudul Ucrainei, au anunţat marţi autorităţile locale, transmite Reuters, potrivit Agerpres. Administraţia regională a informat că două rachete au lovit sediul şi o a treia rachetă a explodat înainte de a-şi atinge ţinta.
Totodată, compania de stat ucraineană Energoatom, care gestionează centrala nucleară Zaporojie, considerată a fi cea mai mare din Europa, a anunţat marţi că două rachete de croazieră lansate de trupele ruse au survolat la joasă altitudine centrala nucleară, transmite EFE.
UE se teme de o posibilă catastrofă nucleară provocată de ofensiva rusă în Ucraina
Uniunea Europeană a avertizat marţi împotriva unei noi catastrofe nucleare în Ucraina, la 36 de ani de la explozia de la Cernobîl, pe fondul ofensivei ruse în decurs de desfăşurare, şi a cerut Moscovei să se abţină de la orice acţiune împotriva instalaţiilor nucleare din această ţară, relatează France Presse.
Forţele ruse - care au intrat în Ucraina - controlează centrala nucleară din Zaporojie, cea mai mare din Europa, ce a fost vizată de tiruri de artilerie care au provocat un incendiu în clădiri auxiliare, ceea ce a suscitat temeri privind un nou dezastru nuclear.
„Agresiunea ilegală şi nejustificată a Rusiei în Ucraina pune din nou în pericol securitatea nucleară pe continentul nostru", au avertizat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, şi comisarul european pentru energie, Kadri Simson, într-o declaraţie comună.
Cei doi responsabili europeni au acuzat forţele ruse de „avarierea în mod imprudent a instalaţiilor" unor situri nucleare atacate.
„Ocuparea ilegală şi întreruperea operaţiunilor normale, în special prin împiedicarea rotaţiei de personal, compromit funcţionarea sigură şi în condiţii de securitate a centralelor în Ucraina şi cresc în mod considerabil riscul unui accident", avertizează cei doi oficiali europeni.
„Cu ocazia marcării accidentului de la Cernobîl din 1986, reiterăm cea mai mare îngrijorare a noastră cu privire la riscurile la adresa siguranţei şi securităţii nucleare cauzate de acţiunile recente ale Rusiei la situl de la Cernobâl", insistă ei.
Ucraina deţine 15 reactoare nucleare la patru centrale în activitate, pe lângă depozitele de deşeuri cum ar fi cel de la Cernobâl.
Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, s-a deplasat marţi la centrala nucleară dezactivată Cernobâl în cadrul „intensificării eforturilor de prevenire a pericolului unui accident nuclear".
„Salutăm şi susţinem pe deplin eforturile AIEA pentru furnizarea unei asistenţe, la solicitarea guvernului ucrainean", au asigurat cei doi responsabili europeni, conform Agerpres.
Rafael Grossi a sosit la Cernobâl la 26 aprilie, data producerii catastrofei din 1986, cu o echipă de experţi ai AIEA pentru a „livra echipamente vitale" (dozimetre, combinezoane de protecţie etc) şi a efectua „controale radiologice şi alte verificări".
„Situaţia a fost absolut anormală şi foarte, foarte periculoasă", a declarat Grossi jurnaliştilor în cursul vizitei la Cernobâl, la 36 de ani, de la producerea celei mai grave catastrofe nucleare din istorie.
Experţii care îl însoţesc în această vizită urmează „să repare sistemele de supraveghere de la distanţă, care au încetat să transmită date către sediul" AIEA din Viena (Austria) la scurt timp după începerea războiului.
Situl de la Cernobâl, la 150 km nord de Kiev, a căzut în mâinile ruşilor pe 24 februarie, în prima zi a invaziei lor, ceea ce a dus la întreruperi în reţelele de electricitate şi comunicaţii.
Soldaţii ruşi s-au retras de acolo în 31 martie.
De atunci, situaţia revine treptat la normal conform rapoartelor zilnice ale AIEA întocmite pe baza informaţiilor primite de la autoritatea de reglementare ucraineană.
Rafael Grossi a vizitat deja Ucraina la sfârşitul lunii martie pentru a pune bazele unui acord de acordare a asistenţei tehnice. El vizitase centrala electrică Iujno Ukrainskaia, din sudul ţării, după care s-a întâlnit cu înalţi oficiali ruşi la Kaliningrad, pe malul Marii Baltice.
Reactorul nr.4 de la Cernobâl a explodat în 1986, contaminând o bună parte a Europei, dar mai ales Ucraina, Rusia şi Belarus. Denumit zonă de excludere, teritoriul pe o rază de 30 de kilometri în jurul centralei este încă puternic contaminat şi locuirea permanentă în acest perimetru este interzisă.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!