Acum la Digi FM LP - Other People (Clean Edit)

Oamenii de ştiinţă avertizează: Bolile neurologice se vor agrava odată cu intensificarea schimbărilor climatice

Concept,Or,Conceptual,Group,Of,Green,Forest,Tree,On,Dry
Creier, schimbări climatice. Foto: Shutterstock

Schimbările climatice se manifestă tot mai mult, iar efectele lor sunt resimțite zilnic în întreaga lume. Anul 2023 a fost cel mai cald an înregistrat vreodată. Persoanele cu afecţiuni neurologice pot fi printre cele mai afectate.

Incidenţa bolilor neurologice va creşte, în timp ce sistemele de sănătate vor fi din ce în ce mai solicitate, avertizează experţii care cred că schimbările climatice vor avea de asemenea un impact asupra vieţii profesionale a furnizorilor de servicii medicale.

Schimbările climatice riscă să agraveze afecţiunile creierului, avertizează oamenii de ştiinţă

Cercetătorii spun că se aşteaptă ca amploarea efectelor potenţiale ale schimbărilor climatice asupra bolilor neurologice să fie una substanţială. Aceștia susţin că, pentru a păstra sănătatea persoanelor cu afecţiuni neurologice, inclusiv Alzheimer şi AVC, este nevoie să se înţeleagă urgent modul în care schimbările climatice le afectează, transmite News.ro.

Temperaturile mai ridicate pe timpul nopţii pot perturba somnul

Ca exemplu, ei spun că temperaturile mai ridicate pe timpul nopţii pot perturba somnul, ceea ce ar putea avea un efect negativ asupra celor care suferă de afecţiuni cerebrale.

Într-un articol ce va fi publicat în numărul din iunie al revistei The Lancet Neurology, o echipă de cercetători de la University College London (UCL), condusă de profesorul Sanjay Sisodiya (Institutul de Neurologie Queen Square al UCL) a prezentat concluzii, în urma unei analize a 332 de lucrări publicate la nivel mondial între 1968 şi 2023.

Echipa avertizează că se aşteaptă ca amploarea efectelor potenţiale ale schimbărilor climatice asupra bolilor neurologice să fie substanţială.

Cercetătorii au luat în considerare 19 afecţiuni diferite ale sistemului nervos, alese pe baza studiului Global Burden of Disease 2016, inclusiv AVC, migrena, Alzheimer, meningita, epilepsia şi scleroza multiplă. De asemenea, au fost luat în calcul și afecţiuni psihiatrice grave, dar comune, inclusiv anxietatea, depresia şi schizofrenia.

„Există dovezi clare privind impactul climei asupra unor afecţiuni ale creierului, în special accidentele vasculare cerebrale şi infecţiile sistemului nervos”, a declarat profesorul Sisodiya, care este, de asemenea, directorul departamentului de genomică al Societăţii de Epilepsie şi membru fondator al Epilepsy Climate Change.

Atenție la temperaturile extreme

Potrivit acestuia, variația climatică care s-a dovedit a avea un efect asupra bolilor cerebrale a inclus temperaturi extreme (atât scăzute, cât şi ridicate) şi o schimbare mai mare a temperaturii pe parcursul zilei – în special atunci când aceste măsuri au fost neobişnuite din punct de vedere sezonier.

„Temperaturile nocturne pot fi deosebit de importante, deoarece cele mai ridicate pe parcursul nopţii pot perturba somnul. Se ştie că un somn slab agravează o serie de afecţiuni ale creierului”, explică prof. Sisodiya.

Cercetătorii au constatat că a existat o creştere a internărilor, a dizabilităţii sau a mortalităţii ca urmare a unui AVC în cazul temperaturilor ambientale mai ridicate sau al valurilor de căldură.

De asemenea, echipa afirmă că persoanele cu demenţă sunt susceptibile de a fi afectate de temperaturile extreme (de exemplu, boli legate de căldură sau hipotermie) şi de fenomenele meteorologice (de exemplu, inundaţii sau incendii), deoarece afectarea cognitivă le poate limita capacitatea de a-şi adapta comportamentul la schimbările de mediu.

„Această susceptibilitate este agravată de fragilitate, multimorbiditate şi medicamente psihotrope. În consecinţă, variaţia mai mare a temperaturii, zilele mai călduroase şi valurile de căldură duc la o creştere a internărilor în spital şi a mortalităţii asociate cu demenţa”, avertizează ei.

În plus, incidenţa, internările în spital şi riscul de mortalitate pentru multe tulburări de sănătate mintală sunt asociate cu creşterea temperaturii ambientale, cu fluctuaţiile zilnice ale temperaturii sau cu temperaturile extrem de calde şi reci.

Cercetătorii remarcă faptul că, pe măsură ce evenimentele meteorologice nefavorabile cresc în severitate şi temperaturile globale sunt tot mai ridicate, populaţiile sunt expuse la agravarea factorilor de mediu care ar putea să nu fi fost suficient de severe pentru a influenţa afecţiunile cerebrale în unele dintre studiile anterioare pe care le-au examinat în cadrul analizei.

Prin urmare, ei spun că este important să se asigure că cercetările sunt actualizate şi că se iau în considerare nu doar starea actuală a schimbărilor climatice, ci și a celor viitoare.

În plus, există puţine studii care să estimeze consecinţele asupra sănătăţii în cazul bolilor cerebrale în scenariile climatice viitoare, ceea ce face ca planificarea să fie o provocare, menţionează prof. Sisodiya.

Experţii avertizează că temperaturile globale vor continua să crească, cu toate consecinţele aferente. Ei îndeamnă la acţiune acum pentru sănătatea creierului în acest mediu în schimbare.

„Întregul concept de anxietate climatică reprezintă o influenţă suplimentară, iar potenţialul acestuia poate atârna greu: multe afecţiuni cerebrale sunt asociate cu un risc mai mare de tulburări psihiatrice, inclusiv anxietate, iar astfel de multimorbidităţi pot complica şi mai mult impactul schimbărilor climatice şi adaptările necesare pentru a păstra sănătatea celor afectaţi”, precizează ea.

Noul articol a fost publicat înainte de evenimentul The Hot Brain 2: schimbările climatice şi sănătatea creierului, care este condus de prof. Sisodiya şi organizat în comun de UCL şi revista The Lancet Neurology. .

Potrivit experţilor, obiectivele reuniunii sunt creşterea gradului de conştientizare cu privire la riscurile schimbărilor climatice pentru creier şi pentru asistenţa medicală neurologică, stimularea cercetării colaborative la nivel mondial şi promovarea unor acțiuni legate de schimbările climatice şi de a încuraja strategiile de adaptare.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
dan t (1)
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Fall 2024
tudor chirila
Tudor Chirilă, reacție după documentarul lansat de Recorder: „Îmi dau...
Echipa națională de fotbal a României
Echipa naţională a României joacă ultimul meci din acest an...
După ce au promis să „facă America sănătoasă”, Trump şi Kennedy Jr s-au înfruptat cu burgeri şi cartofi prăjiţi/ Foto: Instagram
După ce au promis să „facă America sănătoasă”, Trump şi Kennedy Jr...
Pe aceeași temă
Baku,,Azerbaijan,-,August,11,,2024.,Climate,Change,Conference.,Cop29
Lupta împotriva schimbărilor climatice. Banii publici ai ţărilor bogate, „în centrul” unui...
africa
Africa suferă "în mod disproporţionat" din cauza schimbărilor climatice, afirmă o agenţie a ONU
mediu, schimbari climatice
Românii pun protecţia mediului, naturii şi a climei pe locul 8 în topul problemelor urgente...
Bern,,Switzerland.,View,Of,The,Old,City,Center,And,Nydeggbrucke
Decizie istorică. Elveția, condamnată la CEDO pentru măsuri insuficiente privind schimbările...
Te-ar putea interesa și
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis la COP28, în Dubai: "România îşi propune să devină un lider regional în...
COP28 In Dubai Opening Day, United Arab Emirates - 30 Nov 2023
COP28: Germania şi EAU promit câte 100 de milioane de dolari pentru un fond climatic
Global,Warming,And,Pollution,Concept,-,Sustainability,(elements,Of,This
Sănătatea este ameninţată de schimbările climatice, avertizează ONU
Pope Francis On The Flight From Hungary - Day 3, Budapest - 30 Apr 2023
Papa Francisc îi îndeamnă pe liderii mondiali să facă mai mult pentru a combate schimbările...
Partenerii noștri
Digi24 Cine e Călin Georgescu, surpriza primului tur al alegerilor prezidențiale. Portretul candidatului aflat aproape de finala alegerilor C
Cine e Călin Georgescu, surpriza primului tur al alegerilor prezidențiale...
DigiSport Nebunie! Andrei Rațiu e dat ca transferat la Napoli, dar Barcelona vrea să intervină: informația venită din Spania
Nebunie! Andrei Rațiu e dat ca transferat la Napoli, dar Barcelona vrea să...
PeRoz Unde locuiesc Tori Spelling și cei 5 copii ai ei, după ce anul trecut stăteau într-un parc de rulote. Actrița e dintr-o familie bogată
Unde locuiesc Tori Spelling și cei 5 copii ai ei, după ce anul trecut...
Film Now Hugh Grant, mărturisiri neașteptate despre personajul său din „Notting Hill”. Starul face dezvăluiri inedite și despre Julia Roberts
Hugh Grant, mărturisiri neașteptate despre personajul său din „Notting...
Digi World Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost dificil să ne privim în ochi"
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă...
Stirile Kanal D La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale 2024? Turul 1 are loc duminică, 24 noiembrie
La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale...
ProFM Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Digi Life Suma record pentru care a fost vândut ceasul oferit căpitanului care a salvat peste 700 de pasageri de pe Titanic
Suma record pentru care a fost vândut ceasul oferit căpitanului care a...
Ultimele știri din matinal
dr savu 4
Cum să ne adaptăm la trecerea la ora de iarnă. Sfaturile doctorului Marius Sava
marcel ciolacu matinal digi fm
Marcel Ciolacu, în direct la Digi FM, când a fost rugat să-și facă o descriere în engleză: "Am...
florin negrutiu 1 oct
Florin Negruțiu, despre dezastrul PNRR: PSD-ul antireformist, prins între USR și Comisia...
anul nou care n-a fost - mihai calin nicoleta hancu
„Anul Nou care n-a fost”, povestea filmului premiat la Veneția. Interviu cu actorii Nicoleta...
Ultimele știri
Călin Georgescu
Cine este Călin Georgescu, surpriza din primul tur al alegerilor prezidențiale 2024
Romania,Elections,And,Voting,Capacity
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parțiale, ora 00:00: Călin Georgescu și Marcel...
George Tuţă
Primarul sectorului 1, George Tuţă, primul liberal care cere demisia lui Ciucă: "Eşec total al...
Mircea Geoana 2024 Romanian presidential election, Bucharest, Cluj, Romania - 02 Oct 2024
Alegeri prezidențiale 2024. Mircea Geoană: Nivelul de frustrare şi mânie împinge către voturi...