Pacientul care a supravieţuit cel mai mult timp după un transplant de inimă, a cărui operaţie a avut loc în Anglia, a stabilit un nou record mondial şi a fost inclus în Guinness World Book.
Bert Janssen, în vârstă de 57 de ani şi originar din Ţările de Jos, a supravieţuit timp de 39 de ani cu inima unui donator pe care a primit-o în urma unui transplant realizat la Spitalul Harefield din Londra în anii 1980, informează DPA, potrivit Agerpres.
După ce a dezvoltat simptome asemănătoare gripei pe când avea 17 ani, Bert Janssen a fost diagnosticat cu cardiomiopatie, o boală care afectează capacitatea inimii de a pompa sângele la nivelul întregului corp.
Cardiologul său avea legături cu Spitalul Harefield din Londra şi cu un pionier din domeniul transplanturilor, profesorul Magdi Yacoub, care a realizat în cele din urmă acea operaţie pe 16 iunie 1984, după ce pacientul olandez a împlinit vârsta de 18 ani.
O astfel de procedură nu fusese încă realizată până atunci în Ţările de Jos.
Bret Jenssen: Trebuie să fi fost o potrivire perfectă
"Totul s-a întâmplat foarte repede. La doar o săptămână după ce am sosit la Spitalul Harefield, două inimi au devenit disponibile după un grav accident de automobil care se petrecuse la Londra", a declarat Bret Janssen.
"Am avut o potrivire cu una dintre victime şi inima a fost transplantată. Aşa cum mi-a spus doctorul Mattart la 30 de ani după aceea, trebuie să fi fost o potrivire perfectă", a adăugat pacientul olandez.
În prezent, Bret Jenssen este pasionat de planorism
Bret Jenssen a mai spus că noua inimă i-a permis să revină repede "la o bună calitate a vieţii", să joace tenis şi volei şi să obţină un loc de muncă cu normă întreagă.
S-a căsătorit cu soţia lui, Petra, în 1996, a asistat la venirea pe lume a fiilor săi Guido şi Ivo, în 1996, respectiv în 2000, iar în prezent este pasionat de planorism.
"Una dintre realizările mele de care sunt cel mai mândru este aceea că, alături de soţia mea şi de părinţii noştri, ne-am construit propria casă, cărămidă cu cărămidă", a adăugat el.
Operaţia lui Jenssen a fost cel de-al 107-lea transplant realizat la Spitalul Harefield din Londra
Primul fusese realizat de Magdi Yacoub în 1980, iar clinica londoneză a realizat de atunci mii de transplanturi, dintre care 54 în perioada 2022-2023.
Medicul Fernando Riesgo Gil, cardiolog consultant şi şeful secţiei de transplant cardiac de la Harefield Hospital, a spus: "Este o veste fantastică să auzim că unul dintre primii noştri pacienţi de la Harefield continuă să aibă o viaţă atât de plină şi de fericită la atât de mult timp după transplantul său".
Potrivit datelor publicate pe site-ul NHS Blood and Transplant, 7.314 de adulţi erau înscrişi pe lista de aşteptare activă pentru transplanturi în Marea Britanie săptămâna trecută (2 februarie 2024), împreună cu 248 de pacienţi care au vârste sub 18 ani.
În total, 334 dintre aceste persoane se află în aşteptarea unei inimi compatibile.
Medic: Sper că povestea lui Bert să încurajeze publicul să se înscrie în registrul donatorilor de organe
"Din păcate, mulţi dintre aceşti oameni vor muri în timp ce se află pe lista de aşteptare, deoarece există o penurie de donatori de organe în această ţară. Sper că povestea lui Bert să încurajeze publicul să se înscrie în registrul donatorilor de organe, pentru a oferi astfel darul vieţii", a declarat medicul Fernando Riesgo Gil.
La rândul lui, pacientul Bret Janssen a declarat că este "în continuare recunoscător pentru darul incredibil" pe care i l-a făcut donatorul său şi speră ca povestea lui să fie o sursă de inspiraţie pentru ceilalţi oameni.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!