Imaginea cu doi fraţi sirieni prinşi sub dărâmături după cutremurul devastator din 6 februarie a făcut înconjurul lumii. În imaginile apărute pe rețelele sociale se poate vedea cum fetița de șapte ani și-a protejat cu brațul fratele mai mic. Ba mai mult, într-un videoclip, aceasta poate fi auzită cum strigă după ajutor.
„The Guardian” publică povestea impresionantă a salvării celor doi copii. Omar Rahal, șeful poliției locale, a auzit o voce venind dintre dărâmături, atât de slabă încât s-a întrebat dacă nu cumva ar putea fi doar în capul lui. După ce luni au avut loc două cutremure cu magnitudinea de 7,8 şi 7,6 în Turcia și Siria, zeci de clădiri s-au dărâmat, inclusiv blocul în care locuia vărul său, Mahmoud, împreună cu soţia şi cei şapte copii ai lor. Rahal a venit să vadă care este situaţia şi s-a grăbit să intre printre ruinele casei în speranţa că îi va găsi pe Mahmoud şi pe familia sa în viaţă.
După o tăcere asurzitoare de câteva ore, pe la ora 12:30 a auzit câteva sunete rostite de ceea ce părea a fi vocea unei fetiţe: „Scoateţi-mă de aici."
La câţiva metri sub vârful mormanului de moloz, prinsă între betoane, se aflau Jinan, fiica de cinci ani a lui Mahmoud, împreună cu fratele ei, Abdullah. Fetiţa îl mângâia pe cap protectoare, acolo, sub dărâmături.
Rahal a încercat să-şi scoată nepoţii din moloz, dar şi-a dat seama că nu o putea face singur. Aşa că i-a filmat pe cei doi copii prinşi în capcana betoanelor sfărâmate şi a trimis imaginile colegilor săi din poliţie, cerându-le să intervină.Filmuleţul a trecut rapid de pe un telefon pe altul, ieşind dintre graniţele Siriei şi devenind viral. Totalizează peste 5 milioane de ore de vizionare numai pe Twitter şi a devenit un simbol al tragediei din Idlib.
„Oamenii mei au sosit imediat şi m-au ajutat să îl extrag pe micuţul Abdullah, care, din fericire, avea doar câteva zgârieturi mici", a declarat Rahal pentru The Guardian.
„Dar problema era Jinan. Era prinsă de o placă de beton şi avea o tijă de fier înfiptă în picior", a povestit Rahal.
„Pentru a ridica blocul de beton care o bloca, am folosit un cric, cel cu care se ridică maşinile atunci când trebuie să schimbi o roată. A funcţionat. Dar Jinan avea încă o tijă de fier înfiptă în picior. A trebuit să fie tăiată", povesteşte bărbatul, citat de ziare.com.
Marţi, în jurul orei 2 dimineaţa, după aproape 22 de ore petrecute sub dărâmături, o Jinan ţipând a fost eliberată şi scoasă afară. La o săptămână de la salvarea lor, The Guardian i-a vizitat pe Jinan şi pe fratele ei mai mic într-un spital transformat dintr-o fostă şcoală, unde sunt îngrijiţi copiii răniţi din Harem.
„Rana de la picior este foarte gravă”, spune medicul ei, Wajih al-Karrat. „Jinan s-ar putea să nu mai meargă niciodată ca înainte. Nu am să vă mint. Dacă rana nu se ameliorează, am putea fi nevoiţi să-i amputăm piciorul", a mai declarat acesta.
„Jinan şi Abdullah sunt singurii rămaşi în viaţă din familie”, spune Rahal în lacrimi. Cei doi copii au fost încredinţaţi unchiului lor şi soţiei acestuia.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!