Remdesivir, medicamentul antiviral produs de firma americană Gilead folosit pentru pacienții cu Covid-19 în stare gravă, nu s-a dovedit eficient în a împiedica moartea pacienților cu coronavirus, dar nici în a reduce perioada lor de spitalizare, conform unui studiu realizat de Organizația Mondială a Sănătății. Sunt contrazise, astfel, două alte mari studii din SUA care au susținut că Remdesivir ar putea reduce durata spitalizării.
Medicamentul „pare să aibă un efect redus sau niciun efect asupra pacienţilor internaţi cu Covid-19, dacă se ia în considerare rata mortalităţii, momentul în care se începe ventilaţia artificială sau durata spitalizării”, se arată în studiul Solidarity al OMS, care a observat efectele pe care le-au avut tratamentele cu Remdesivir și a încă trei medicamente asupra a 11 266 bolnavi de Covid.
Studiul OMS susține că tratamentele cu remdesivir, hidroxiclorochină, lopinavir și interferon nu au avut efecte semnificative în reducerea mortalității pacienților internați. Tot acesta susține că aceste medicamente au avut efecte nesemnificative și asupra duratei internării, dar cercetătorii OMS au precizat că studiul lor a vizat în principal impactul acestor medicamente asupra mortalității pacienților bolnavi de Covid aflați în spitale.
Niciunul dintre medicamente nu a avut efect substanțial asupra ratei mortalității și nici nu a redus necesitatea ventilării mecanice a pacienților, scrie Financial Times care a obținut o copie a studiului.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!