Tratamentul „cocktail” cu anticorpi monoclonali, considerat a fi o speranță pentru tratarea cu succes a formelor foarte severe ale Covid-19, are rezultate slabe împotriva noilor tulpini ale virusului, mai ales ale variantelor braziliană și sud-africană, relatează The Guardian.
Spre consternarea cercetătorilor și medicilor, trei tipuri de tratamente care folosesc anticorpi monoclonali – Regeneron și alte două variante dezvoltate de Eli Lilly și GlaxoSmithKline, sunt ineficiente împotriva uneia sau mai multora dintre noile tulpini de coronavirus.
„Tratamentul cu anticorpi monoclonali are avantaje extraordinare pentru că imită comportamentul sistemului imunitar, este foarte sigur și este dezvoltat special pentru a ținti virusul”, spune Nick Cammack, cercetător care conduce un program pentru găsirea unor tratamente noi împotriva Covid-19.
„Provocarea a apărut la sfârșitul anului trecut, când au fost depistate noile variante, în particular cele din Africa de Sud și Brazilia. Mutațiile din proteina spike a virusului devin imune la anticorpii monoclonali. Practic, avantajele pe care aceste tratamente le au în fața coronavirusului obișnuit se pierd când vine vorba de noile mutații”, a mai adăugat el.
Pe de altă parte, tratamentul celor de la GlaxoSmithKline ar funcționa în continuare și împotriva acestor două variante, dar întâmpină probleme în fața variantei britanice. Cammack susține că la felul în care coronavirusul suferă mutații, este posibil ca foarte curând niciuna dintre aceste variante de tratament să nu mai fie eficientă împotriva sa.
Medicamentul încă funcționează împotriva virusului inițial și este folosit în mai multe țări din Europa dar și în Statele Unite. Anticorpii monoclonali țintesc proteina spike a virusului, cea prin care patogenul atacă celulele din organismul uman, însă mutațiile recente au schimbat tocmai structura acestei părți a virusului.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!