Într-un acord descris de ambele părți drept 'fără precedent', președintele salvadorian Nayib Bukele a acceptat luni să primească migranți ilegali, deținuți pentru infracțiuni grave în Statele Unite în mega-închisoarea din țara sa și chiar a deschis posibilitatea de a găzdui deținuți de naționalitate americană, inclusiv 'delincvenți periculoși' și violenți, informează EFE.
Reuters menționează că, totuși, potrivit legii, cetățenii americani nu pot fi deportați din Statele Unite. Agenția mai notează că Departamentul de Stat al SUA califică pe site-ul său condițiile din închisorile din El Salvador drept 'dure și periculoase'.
'Supraaglomerarea constituie o amenințare serioasă la adresa sănătății și vieții deținuților. În multe centre, condițiile sanitare, apa potabilă, ventilația, controlul temperaturii și iluminatul sunt inadecvate sau inexistente', mai scrie Departamentul de Stat al SUA pe site-ul său.
'Nicio țară nu a făcut vreodată o ofertă de prietenie ca aceasta', le-a declarat reporterilor secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, la finalul unei întâlniri de trei ore cu Bukele, care își consolidează astfel poziția de mare aliat regional al noii administrații a președintelui Donald Trump, notează EFE.
Rubio a sosit luni în El Salvador, în cadrul turneului său din America Centrală, primul pe care îl întreprinde în calitate de secretar de stat și cu care încearcă să oprească fluxurile de migranți care se îndreaptă spre nord.
Mega-închisoarea din El Salvador, la dispoziția SUA
Unul dintre principalele sale obiective a fost să abordeze împreună cu Bukele posibilitatea încheierii unui acord, asemănător celui care a existat în primul mandat al lui Trump (2017-2021), de a considera El Salvador drept o țară sigură terță, ceea ce vor permite Statelor Unite să deporteze aici migranți de alte naționalități, cum ar fi venezuelenii.
Președintele salvadorian l-a primit pe Rubio la superba sa reședință cu vedere spre Lacul Coatepeque, în vestul țării, în semn clar de prietenie și că discuțiile mergeau în direcția dorită, comentează EFE.
După întâlnire, Rubio a anunțat că El Salvador va accepta deportarea de migranți ilegali de orice naționalitate care comit infracțiuni grave și a dat ca exemplu presupuși membri ai bandei Mara Salvatrucha (MS13, formată în principal din delicvenți salvadorieni, dar și hondurieni, guatemalezi și mexicani) sau ai bandei venezuelene Tren de Aragua.
Și într-un gest neobișnuit, Bukele s-a oferit chiar să găzduiască deținuți americani periculoși în închisorile sale, atât pe cei cu cetățenie, cât și pe cei cu reședința legală în Statele Unite.
Rubio a numit înțelegerea drept 'un acord de imigrare fără precedent și cel mai extraordinar din orice parte a lumii'.
La rândul său, Bukele a detaliat pe rețelele de socializare că pactul constă în acceptarea intrării 'doar a infractorilor condamnați', chiar și cu naționalitate americană, în celebra închisoare de maximă securitate din țara sa, numită Centrul de izolare a terorismului (CECOT), unde membri ai bandelor criminale execută pedepse.
Potrivit președintelui salvadorian, este vorba despre un fel de 'subcontractare' a închisorii, dat fiind că SUA ar urma să plătească o taxă care să înlesnească 'sustenabilitatea sistemului penitenciar'.
Cu câteva ore mai devreme, Bukele și Rubio au ieșit la balcon pentru a admira peisajul, cu lacul din fața reședinței președintelui, și chiar de aici, la întrebările presei, președintele salvadorian a lăsat să se înțeleagă că va exista un acord 'fără precedent'.
'Este un acord mult mai mare, fără precedent în istoria relațiilor, nu numai între Statele Unite și El Salvador, dar cred că cu întreaga America Latină', a insistat el.
Ce au declarat cei doi
Bukele 'a fost de acord să accepte pentru deportare orice migrant ilegal din Statele Unite care este infractor, indiferent de naționalitate, fie că sunt din MS-13 sau din Tren de Aragua, și să-i găzduiască în închisorile sale', a declarat Rubio, după întâlnirea cu președintele salvadorian.
Rubio a adăugat că Bukele s-a mai ''oferit să primească în închisorile sale delincvenți americani periculoși aflați în arest în țara noastră, inclusiv pe cei cu cetățenie americană și cei cu drept de rezidență'.
'Nicio țară nu a mai făcut vreodată o ofertă de prietenie de asemenea calibru', a insistat Rubio.
Într-o postare pe platforma X, Bukele a scris că le-a oferit americanilor șansa 'de externalizare a sistemului carceral' american.
'Suntem dispuși să preluăm doar delincvenți condamnați (inclusiv cetățeni americani condamnați) în mega-închisoarea noastră (CECOT) în schimbul unei taxe. Taxa va fi relativ scăzută pentru SUA, dar semnificativă pentru noi, făcând ca întregul nostru sistem carceral să fie sustenabil', a insistat el.
Bukele, marele aliat al administrației Trump
Bukele este, alături de argentinianul Javier Milei, președintele latino-american cel mai apropiat de Donald Trump și, de fapt, a fost primul șef de stat din regiune pe care republicanul l-a sunat după ce a fost învestit în funcția de președinte al SUA.
Administrația Trump vede ca pe un exemplu strategia de securitate a guvernului Bukele, care a redus drastic insecuritatea din țară prin măsuri polițienești și militare dure, criticate de organizațiile pentru drepturile omului.
Administrația anterioară a președintelui Joe Biden l-a criticat la acea vreme pe Bukele pentru că a făcut demersuri să fie reales în ciuda interdicției constituționale, deși relațiile s-au relaxat ulterior.
În iunie 2024, Bukele a câștigat un al doilea mandat ca președinte. Reprimarea sa de succes, dar controversată, împotriva bandelor criminale care au terorizat țara central-americană timp de decenii a fost văzută drept cheia succesului său electoral. Pe măsură ce criminalitatea a scăzut, popularitatea lui Bukele a crescut. Totuși, activiștii denunță arestările arbitrare și alte încălcări ale drepturilor omului, notează dpa.
El Salvador, cea mai mare rată a omuciderilor la nivel mondial în urmă cu câțiva ani
El Salvador, cu o populație de circa 6 milioane de oameni, avea cea mai mare rată a omuciderilor la nivel mondial în urmă cu câțiva ani. Peste 80.000 de oameni au fost arestați sub conducerea lui Bukele, iar rata omuciderilor a scăzut semnificativ. Totodată, Washingtonul consideră că politicile lui Bukele au dus la reducerea numărului de cetățeni salvadorieni care încercau să intre ilegal în SUA.
Președintele salvadorian le-a declarat luni reporterilor că nu și-a ascuns niciodată 'simpatia' pentru Trump, iar când a fost aplaudat de cineva care se afla cu barca pe lac, a comentat râzând: 'Am o cotă de aprobare de 80%'.
Armonia și atmosfera relaxată demonstrate luni au fost mult mai evidente decât cele observate duminică, în urma întâlnirii dintre Rubio și președintele panamez Jose Raul Mulino, comentează EFE.
Acea întâlnire s-a desfășurat sub imperiul amenințărilor lui Trump de a recâștiga controlul asupra Canalului Panama din cauza presupusei influențe chineze asupra acestei căi navigabile, în ciuda faptului că și această țară din America Centrală este un partener cheie al Statelor Unite în problema migrației.
Rubio, primul secretar de stat hispanic din istoria Statelor Unite, va părăsi marți El Salvador pentru a-și continua turneul în Costa Rica, Guatemala și Republica Dominicană, transmite Agerpres.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!