Poliţia din Londra a anunţat duminică că a operat încă o arestare, cea de-a doua, în urma dispariţiei unei opere de artă create de Banksy, furată sub privirile nedumerite ale trecătorilor la foarte puţin timp după ce fusese revendicată de enigmaticul artist stradal britanic, informează AFP.
Lucrarea, reprezentând trei aeronave care par a fi drone de luptă, desenate pe un panou al indicatorului rutier "STOP", a apărut vineri dimineaţă într-o intersecţie din cartierul Peckham, situat în sud-estul Londrei.
Enigmaticul artist britanic a publicat foarte repede o fotografie a operei sale de artă pe contul lui de Instagram, o modalitate prin care acesta îşi autentifică de obicei creaţiile.
La mai puţin de o oră după aceea, mai mulţi martori oculari au filmat cu telefoanele mobile un bărbat care a venit pe bicicletă, a demontat panoul cu un instrument de tăiat, fiind ajutat de un alt bărbat. Înregistrarea video, care a fost distribuită intens pe reţelele de socializare, îl arată pe autorul furtului părăsind apoi zona în fugă, cu opera de artă în braţe.
După ce a arestat sâmbătă un bărbat de aproximativ 20 de ani, Poliţia Metropolitană din Londra a anunţat duminică că a plasat în arest un bărbat de 40 de ani, suspectat de "furt şi daune".
Primul suspect a fost eliberat sub control judiciar, în aşteptarea unei anchete suplimentare, care ar urma să aibă loc la jumătatea lunii martie.
Poliţia din Londra anunţase într-o primă fază că nu primise nicio sesizare pe marginea acestui subiect.
Însă consiliul municipal din Southwark, care este responsabil pentru semnalizarea rutieră din zonă, a declarat vineri seară că vrea să recupereze indicatorul şi că a raportat incidentul la poliţie.
Poliţia a invitat "orice persoană susceptibilă să deţină informaţii despre incident sau despre locul în care se află panoul" să o contacteze.
Lucrările lui Banksy ating uneori preţuri de milioane de euro la licitaţii
Mai multe lucrări ale lui Banksy, care ating uneori preţuri de milioane de euro la licitaţii, au fost furate în trecut, inclusiv o uşă de la sala de spectacole Bataclan din Paris, care aducea un omagiu victimelor atacurilor teroriste din 13 noiembrie 2015, potrivit Agerpres.
Altele au fost compromise, cum ar fi o pictură murală care denunţa violenţa domestică, înfăţişând o gospodină cu un aspect din anii '50 sau '60, desfigurată de un ochi vânăt şi un dinte spart, în timp ce picioarele unui bărbat păreau că ieşeau dintr-un vechi congelator orizontal, un obiect real, ce era lipit de faţada clădirii pe care fusese realizat desenul.
Congelatorul a fost îndepărtat rapid din motive de siguranţă, ceea ce a afectat capacitatea publicului de a înţelege lucrarea, înainte de a fi reinstalat.
Caracterul efemer al operelor de artă a fost subliniat de Banksy însuşi în 2018, când tabloul său "Girl with Balloon" s-a autodistrus parţial chiar în timpul unei licitaţii, spre stupefacţia publicului.
Artistul a dorit să denunţe "mercantilizarea" artei prin acea reprezentare. Însă preţul operei autodistruse, reintitulată ulterior "Love is in the bin", a crescut de aproape 20 de ori în cadrul unei licitaţii organizate trei ani mai târziu, depăşind pragul de 20 de milioane de euro.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!