Misterul din jurul poziţiei surprinzător de defensive în investiţii a lui Warren Buffett s-a adâncit în acest weekend. CEO-ul în vârstă de 94 de ani al Berkshire Hathaway a vândut mai multe acţiuni în ultimul trimestru şi a acumulat o rezervă record de numerar, de 334 miliarde de dolari, însă nu a explicat în mult aşteptata sa scrisoare anuală adresată investitorilor motivul pentru care pare ”să strângă rândurile” în faţa incertitudinii pieţei, transmite CNBC.
În schimb, Buffett a subliniat că această poziţie nu reflectă o îndepărtare de la pasiunea sa pentru acţiuni.
”În ciuda faptului că unii comentatori consideră în prezent că Berkshire are o poziţie extraordinară de numerar, majoritatea covârşitoare a banilor voştri rămâne investită în acţiuni. Această preferinţă nu se va schimba”, a scris Buffett în scrisoarea anuală din 2024, publicată sâmbătă.
Rezervele uriaşe de numerar ale Berkshire au ridicat semne de întrebare în rândul acţionarilor şi observatorilor, mai ales în contextul în care ratele dobânzilor sunt aşteptate să scadă de la maximele lor din ultimii ani. În ultimii ani, Buffett şi-a exprimat frustrarea faţă de o piaţă scumpă şi de puţinele oportunităţi de cumpărare. Unii investitori şi analişti şi-au pierdut răbdarea din cauza lipsei de acţiune şi au căutat o explicaţie.
În ciuda vânzării repetate de acţiuni, Buffett a afirmat că Berkshire va continua să prefere investiţiile în acţiuni în locul numerarului.
”Acţionarii Berkshire pot fi siguri că vom investi întotdeauna o majoritate substanţială a banilor lor în acţiuni – în principal acţiuni americane, deşi multe dintre acestea vor avea operaţiuni internaţionale semnificative. Berkshire nu va prefera niciodată deţinerea de active echivalente numerarului în detrimentul deţinerii unor afaceri bune, fie că sunt controlate integral sau parţial”, a scris Buffett.
Totuşi, investitorii vor trebui să aştepte puţin mai mult pentru o explicaţie clară, întrucât Berkshire a vândut net acţiuni pentru al nouălea trimestru consecutiv, în perioada finală a anului trecut, conform raportului anual publicat tot sâmbătă.
În total, Berkshire a vândut acţiuni în valoare de peste 134 miliarde de dolari în 2024. Principalul motiv pentru această vânzare masivă este reducerea poziţiilor în cele mai mari două deţineri de acţiuni ale sale, Apple şi Bank of America.
În acelaşi timp, Buffett nu pare să considere atractivă nici propria sa companie. Berkshire şi-a menţinut stoparea răscumpărării de acţiuni, neefectuând nicio răscumpărare în al patrulea trimestru sau în primul trimestru până la 10 februarie.
Acest lucru este surprinzător, având în vedere creşterea masivă a câştigurilor operaţionale raportate de conglomerat sâmbătă.
Buffett adoptă o atitudine precaută într-un context de piaţă puternic, cu S&P 500 în creştere cu peste 20% timp de doi ani consecutivi şi continuând pe verde în acest an. Totuşi, în ultima săptămână au apărut semne de slăbiciune, pe fondul îngrijorărilor privind încetinirea economiei, volatilitatea cauzată de schimbările rapide de politică ale noului preşedinte Donald Trump şi evaluările generale ale acţiunilor.
În scrisoarea sa, Buffett a lăsat un mic indiciu cu privire la faptul că evaluările acţiunilor sunt o preocupare.
”Suntem imparţiali în alegerea vehiculelor de investiţii în acţiuni, investind în oricare dintre acestea în funcţie de locul în care putem valorifica cel mai bine economiile voastre (şi ale familiei mele). Adesea, nimic nu pare convingător; foarte rar ne găsim cufundaţi în oportunităţi”, a scris Buffett, potrivit News.ro.
În scrisoarea din acest an, Buffett şi-a exprimat sprijinul pentru succesorul desemnat Greg Abel, evidenţiind abilitatea sa de a identifica oportunităţi de investiţii, comparându-l chiar cu regretatul Charlie Munger.
Analiştii speculează că mişcările conservatoare ale lui Buffett din ultimul an nu reprezintă o predicţie de piaţă, ci o pregătire a companiei pentru Greg Abel, prin reducerea poziţiilor supradimensionate şi acumularea de numerar pentru a fi utilizat ulterior.
Totuşi, Buffett a semnalat că va investi în continuare într-un domeniu specific: cele cinci case de comerţ japoneze pe care a început să le cumpere acum aproape şase ani.
”În timp, veţi observa probabil o creştere moderată a deţinerilor Berkshire în toate cele cinci companii”, a scris el.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!