Mai mulți specialiști și-au dat mâna pentru a risipi nelămuririle oamenilor cu privire la vaccinurile anti-COVID. Inițiativa îi aparține fizicianului Cristian Presură, care a centralizat întrebările primite pe Facebook. El le-a trimis cele mai frecvente întrebări celor 5 medici și experți cu care a colaborat - Valentin Nădășan, Sandra Alexiu, Vlad Mixich, Răzvan Cherecheș și Robert Ancuceanu.
1. Vaccinul are efecte pe termen lung?
Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București Ifov: Pentru orice medicament și dispozitiv medical, studiile care se fac înainte de aprobarea acestuia, dar și urmărirea pe termen lung sunt extrem de importante. După ce ne-am asigurat că un medicament nu produce efecte care îl fac mai rău decât boala în sine și că admininistrarea acestui medicament are un rol benenific, din studii cu un număr diferit de subiecți, atunci dăm drumul la documentația de autorizare, medicamentul sau vaccinul sunt autoritzate și încep să fie administrate.
Nu trebuie să ne temem că vaccinul ar produce cancer sau leucemii, asta nu s-a întâmplat niciodată. E bine să privim cu optimism tehnologia ARN mesager, cunoscută de cercetători de ceva vreme. Această metodăva revoluționa și alte vaccinuri la care lumea se chinuie de mult să găsească soluții.
2. Vaccinul a fost făcut rapid și nu prezintă siguranță?
Vlad Mixich, expert în politici de sănătate: Tehnologia pe care se bazează vaccinurile, de tip ARN mesager, nu atât de nouă. A fost descoperită acum 15 ani. Aplicarea tehnologiei vaccinurilor de tip ARN mesager la noul coronavirus a putut fi realizată într-un timp atât de scurt grație progreselor din domeniul geneticii. Harta genomului noului coronavirus a fost publicată la numai 10 zile de la raportarea în China a primelor cazuri. Așa s-a putut trece imediat la aplicarea tehnologiei vaccinurilor de tip ARN mesager la noul coronavirus.
În cond normale, pentru dezvoltarea unui vaccin este nevoie de 10 ani. Dacă luăm în considerare toată perioada care a trecut de la apariția acestei tehologii, dezvoltarea vaccinului anti-COVID s-a încadrat în acest interval.
3. Vaccinul a fost testat prea puțin pe oameni?
Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică: Ambele agenții mari pentru autorizarea medicamentelor din SUA și Europa solicită cel puțin 3000 pers pentru autorizarea medicamentelor.
Trialul de faza 3 pentru vaccinul Pfizer a inclus 43.000 de persoane, pentru Moderna – 33.000, mai mult de 10 ori necesarul minim pentru autorizare. De asemenea, trialul de faza 3 pentru AstaZeneca, acum în curs de autorizare, a inclus 30.000 de persoane, iar pentru Johnson&Johnson, care urmează să depună pentru autorizare – 60.000 de persoane.
Numărul de persoane vaccinate a fost enorm, fără niciun efect advers sever până la acest moment.
Fizicianul Cristian Presură a spus la Digi24 că cei mai mulți oameni care au văzut clipul pe YouTube i-au mulțumit pentru că a lămurit cu ajutorul medicilor principalele lor temeri legate de vaccinul împotriva COVID-19. Cu atât mai mult cu cât a încercat să primească din partea specialiștilor răspunsuri care să fie pe înțelesul tuturor.
„Temerile de pe primele locuri sunt temeri obișnuite, la care ne-am gândi oricare dintre noi, chiar și cei care cunoaștem știința”, a spus fizicianul.
Presură a adăugat că se adresează celor indeciși în privința vaccinării și care care „sunt deschiși către știință și cunosc știința, pentru că mulți sunt sceptici la acest vaccin, cu toate că ei știu cum funcționează un vaccin”.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!