În această dimineață, Theodor Paleologu, fost ministru al Culturii, a fost invitatul emisiunii matinale de la Digi FM. Dialogul s-a concentrat pe teme culturale și politice, trecând de la evocarea figurilor lui Mihai Eminescu și Dimitrie Cantemir, până la critici dure adresate lui Călin Georgescu și influenței acestuia în spațiul public.
Pornind de la sărbătorirea Zilei Culturii Naționale, Paleologu a adus în prim-plan nume esențiale din cultura română. Printre aceștia, Dimitrie Cantemir a fost elogiat pentru contribuțiile sale enciclopedice, inclusiv pentru muzica otomană compusă, descrisă de Paleologu drept „hipnotică”. Invitatul a încurajat ascultătorii să descopere această latură inedită a lui Cantemir, subliniind complexitatea și farmecul operelor sale.
Un subiect fierbinte a fost, desigur, Mihai Eminescu, celebrat pe 15 ianuarie. Paleologu a evidențiat complexitatea gândirii politice a poetului, subliniind că Eminescu nu era democrat în sens modern și că avea o viziune ierarhică asupra societății. Totodată, fostul ministru a criticat instrumentalizarea ideologică a figurii lui Eminescu, atât de către comuniști, cât și de alte grupuri, numind aceste încercări „monstruoase”. De asemenea, a discutat despre calitatea variabilă a poeziilor eminesciene, pledând pentru o abordare echilibrată în evaluarea operei acestuia.
Un punct aparte al discuției l-a constituit analiza asupra controversatului personaj politic Călin Georgescu și relațiile acestuia cu ideile lui Aleksandr Dughin. Paleologu a fost extrem de critic, descriindu-l pe Georgescu drept „un megaloman cu idei delirante” și o „figură de o prostie abisală”. Acesta a criticat elogierea lui Dughin de către Georgescu, care l-a descris pe ideologul rus drept „bine structurat intelectual”. Paleologu a demontat această afirmație, explicând că Dughin este „un fenomen de delir intelectual”, caracterizat prin incoerență și un „bricolaj ideologic”.
„Gândirea lui Dughin este o șaorma cu de toate – amestecă lucruri incompatibile: ezoterism, conservatorism german, teorii conspiraționiste și panslavism. Este complet incoerent și delirant”, a spus Paleologu. De asemenea, a subliniat că influența lui Dughin asupra politicii lui Vladimir Putin este supraestimată, explicând că „Putin nu are nevoie de Dughin, iar ideile acestuia sunt un amalgam absurd”.
La final, Paleologu a recomandat muzica lui Dimitrie Cantemir pentru meditație și yoga, dar cu avertismentul că poate fi „hipnotică”.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!