Premierul anunță o Hotărâre de Guvern ce simplifică acordarea ajutoarelor pentru cei care au suferit de pe urma inundațiilor. Florin Cîțu le-a cerut prefecților, într-o videoconferință, să solicite de urgență orice fel de resurse suplimentare dacă au nevoie.
În acest moment sunt 77 de localități din 26 de județe și municipiul București afectate de vreme, a spus prim-ministrul. S-a intervenit pentru evacuarea apei din 24 de case, 273 de curți, 22 de subsoluri și beciuri și 42 de străzi. Au fost afectate 25 de autoturisme.
Vom da o Hotărâre de Guvern care să instituie o derogare de la procedura normală de acordare a ajutoarelor de urgență. Această hotărâre stabilește sume fixe, în funcție de gradul de afectare a gospodăriilor. Comisia de evaluare a pagubelor din prefecturi face evaluarea în teren, întocmește liste, listele se depun, se centralizează și se trimit ministerului, apoi se aprobă ajutorul final. Este o procedură care a fost și anul trecut, a expirat în decembrie și doar o prelungim acum și o lăsăm pentru tot restul anului, simplificăm lucrurile practic, a declarat Florin Cîțu.
Anul trecut, bugetul anual a fost de 5 milioane de lei, iar cuantumul a fost de 4.000 de lei pentru familii sau persoane singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție de 75%, 2.000 de lei dacă locuințele au fost afectate între 50 și 75% și 1.500 de lei dacă au fost afectate între 25 și 50%. În plus, familiile care au avut decese au primit 5.000 de lei suplimentar.
Acestea sunt sumele de unde pornim. Venim cu aceste decizii pentru a reduce timpul în care ajutoarele ajung la cei care au nevoie. Vreau să vă avertizez că mă voi deplasa personal acolo unde aceste ajutoare trebuie să ajungă să mă asigur că ajung. Nu ne jucăm cu acest lucru, a mai spus premierul.
În plus, Cîțu a precizat că prefecții trebuie să ia legătura cu organizatorii de evenimente în spațiu liber, mai ales în zonele unde există alerte Cod portocaliu și roșu și să îi informeze despre riscurile la care se expun.
Trebuie să fim foarte atenți aici. Evenimentele pot fi amânate, reprogramate sau anulate. Prefecții trebuie să ia legătura cu organizatorii, să le spună riscurile la care se expun. Avem avem și proteste și evenimente sportive, manifestări religioase, a subliniat șeful Guvernului.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!