Sicriul Papei Francisc a ajuns sâmbătă la Bazilica Santa Maria Maggiore din Roma, pentru a fi înhumat, după ce peste 250.000 de credincioşi au asistat în Piaţa Sf. Petru, la funeraliile grandioase ale lui Francisc I, în prezenţa unei corp de şefi de stat care a profitat de acest cadru informal pentru a face schimburi diplomatice, relatează AFP.
Slujba, care s-a încheiat la prânz (12.00, ora României), a fost marcată de mai multe salve de aplauze, la sosirea şi la plecarea sicriului, dar şi la pasaje din predică care au amintit opera Papei argentinian, decedat din cauza unui accident vascular cerebral (AVC) luni, la vârsta de 88 de ani.
Sicriul a părăsit apoi Vaticanul la bordul papamobilului alb descoperit şi cu o capotă transparentă, de cealaltră parte a Tibrului, în centrul Cetăţii Eterne, până la Bazilica Sf Maria Mare, unde Francisc a ales să fie înhumat într-o ceremonie privată.
Aproximativ 150.000 de persoane s-au adunat de-a lungul cortegiului funebru, potrivit Vaticanului, potrivit News.ro.
El a fost primit de către mii de persoane adunate în faţa bazilicii şi în împrejurimi. Între ele se aflau doi turişti argentinieni, Diego Borigen şi Daiana Pozo, veniţi de la Florenţa, cu valiza în mână.
”Sunt catolic, dar nu practicant”, declară Diego. ”Iar pentru prima oară m-am simţit reprezentat de către Papa Francisc, dincolo de faptul că era argentinian, prin tot ceea ce a făcut”.
De-a lungul traseului cortegiului, pe via Forumurilor imperiale către Colosseum, turişti din întreaga lume, mai mult decât credincişii, au filmat cu telefonul în mână tracerea sicriului.
”Este o zi cu adevărat istorică”, şi-a exprimat emoţia un bărbat din Gabon, Jean-Roger Mounguengui, în vârstă de 64 de ani, venit în Piaţa Sf. Petru împreună cu soţia să aducă un omagiu primului Papă sud-american.
Înainte de începutul ceremoniei funerare, preşedintele american Donald Trump, însoţit de soţia sa Melania, a intrat în Bazilica Sf. Petru şi s-a recules în faţa sicriului Papei, la fel ca ucraineanul Volodimir Zelenski, francezul Emmanuel Macron, brazilianul Lula şi argentinianul Javier Milei.
Transportat apoi în piaţă, sicriul, pe care a fost aşezat un exemplar al Evangheliilor, a tronat în faţa unui altar în aer liber, în majestuoasa Piaţă Sf. Petru, care nu i-a putut primi pe toţi credincioşii, care s-au revărsat pe marele bulevard al Concilierii.
Francisc a fost un ”Papă apropiat de oameni, cu inima deschisă tuturor”, a subliniat cardianlul italian Giovanni Battista Re în predica sa, insistând asupra ”gesturilor” şi ”îndemnurilor (...) în favoarea refugiaţilor şi persoanelor deplasate”.
FRANCISCUS
În întreaga lume, slujbe şi priveghiuri au loc în memoria Pontifului al cărui mesaj viza dincolo de catolici.
La Buenos Aires, capitala argentiniană în care s-a născut Jorge Bergoglio în 1936, o slujbă în aer liber era prevăzută sâmbătă.
Acest elan reflectă popularitatea acestui apărător neobosit al păcii, migranţilor şi celor marginalizaţi, care a devenit de-a lungul anilor o busolă morală într-o lume tot mai instabilă.
În afară de secretarul general al ONU Antonio Guterres, au asistat, din Europa, cancelarul german Olaf Scholz şi premierul britanic Keir Stermer.
Preşedintele rus Vladimir Putin, pe numele căruia Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis un mandat de arestare, a delegat-o pe Olga Liubimova, ministrul Culturii.
Situat într-o mică nişă în apropierea altarului dedicat Sfântului Francisc, mormântul sobru de marmură va purta drept singură inscripţie "Franciscus", numele în latină al lui Francisc.
După aceste funeralii, toate privirile se îndreaptă către cei 135 de cardinali electori, în vârstă dee până la 80 de ani, convocaţi în Conclav să-l aleagă, în săptămânile următoare, cu uşile închise, în Capela Sixtină, pe succesorul Papei Francisc.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!