Liberalii au solicitat convocarea Birourilor permanente pentru adoptarea proiectului de lege privind abrogarea pensiilor speciale pentru parlamentari. Anunțul a fost făcut de Florin Roman, liderul deputaților PNL.
„PNL nu acceptă acest privilegiu pentru parlamentari, acela al pensiilor speciale, PNL fiind adeptul constant al pensiilor plătite în baza contribuţiilor. Din punctul de vedere al PNL, singura soluţie pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor o reprezintă abrogarea articolului 11 din Statutul senatorilor şi deputaţilor şi nu există o altă soluţie care să rezolve pe deplin întreaga problemă. Astăzi, am depus la primele ore ale dimineţii o solicitare de convocare a Birourilor permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului (...) pentru ora 10,00. Aşteptăm ca Birourile permanente să trimită la Comisia de statut proiectul de lege al PNL, care este blocat din luna iunie de către Biroul permanent al Camerei Deputaţilor, pentru a fi dezbătut şi votat astăzi în plen", a declarat Roman, într-o conferinţă de presă.
El amintește că acest proiect a fost depus de PNL la Parlament la începutul acestui an, dar „a fost blocat” de Marcel Ciolacu şi de PSD în Biroul permanent.
„Rugăm şi solicităm tuturor partidelor parlamentare să susţină solicitarea PNL de a vota acest proiect. În cazul în care nu vom obţine acest sprijin la nivelul Parlamentului, vă comunic angajamentul ferm al PNL că, în prima zi de lucru a noii sesiuni parlamentare, prima lege pe care o vom abroga noua majoritate din Parlament va fi cea referitoare la pensiile speciale ale parlamentarilor", a adăugat Florin Roman.
Și USR are un proiect de lege similar, depus în Parlament în 2017, dar care nu a ajuns nici acum la vot.
Roman a menționat și condițiile în care se poate renunţa la pensiile speciale ale parlamentarilor, potrivit legii: condamnare penală, prin cerere scrisă a senatorului sau deputatului şi abrogarea actului normativ. „Din acest motiv, PNL susţine abrogarea în totalitate a acestui capitol”, a declarat Roman.
El explică și de ce demisia din Parlament a lui Marcel Ciolacu este „o cacealma” și cum aceasta „nu echivalează cu pierderea pensiei speciale".
„Am văzut în aceste zile o atitudine a vechii clase politice, reprezentată de domnul Ciolacu şi domnul Dragnea. Practic, asistăm la o reacţie la indigo a ceea ce s-a întâmplat în 2016 când domnul Ciolacu şi domnul Dragnea au jucat o mare cacealma. Şi-au depus în data de 19 demisiile, însă acestea nu au fost finalizate, conform statutului, cu vot în plen, ci doar printr-un memorandum la nivelul Biroului permanent. Acest memorandum este insuficient pentru a finaliza procedura parlamentară prin demisie", a explicat Florin Roman.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!