Guvernul României a decis în ședința de joi desecretizarea cheltuielilor efectuate pentru reabilitarea vilei situate pe Bulevardul Aviatorilor 86, un imobil despre care se speculează că ar putea fi atribuit președintelui Klaus Iohannis după încheierea mandatului său, conform unor surse oficiale.
Potrivit documentelor recent declasificate, lucrările desfășurate de Regia Autonomă - Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) au cumulat până acum o sumă impresionantă de 14 milioane de lei fără TVA, echivalentul a aproape 3 milioane de euro.
Vila Aviatorilor 86: Reședință pentru foștii șefi de stat
Hotărârea de Guvern, semnată de fostul premier Nicolae Ciucă, stipulează că imobilul din Aviatorilor 86 va deveni reședință oficială pentru foștii șefi de stat. Documentul clarifică și regimul imobilului: acesta este parte din fondul locativ de protocol al statului și se află în administrarea RA-APPS. Amplasată într-o zonă protejată de patrimoniu, vila are un teren aferent de 1.110 mp și a necesitat reabilitări extinse pentru a respecta standardele istorice și de siguranță.
„Palatul împăratului”
Premierul Marcel Ciolacu a fost cel care a inițiat desecretizarea, declarând că românii au dreptul să știe cum au fost gestionați banii publici în reabilitarea acestui imobil. Potrivit premierului, suma alocată este suficientă pentru a construi o instituție de învățământ, subliniind astfel costurile considerabile implicate în acest proiect.
În 31 octombrie, la 8 luni după ancheta Recorder despre „Palatul Împăratului”, liderul PSD a anunțat că i-a cerut secretarului general al Guvernului, Mircea Abrudean, să înceapă procedura de desecretizare a cheltuielilor făcute de RA-APPS la vila din Bulevardul Aviatorilor nr. 86.
„Românii au dreptul să știe ce cheltuieli s-au făcut acolo și dacă este adevărat că această locuință a fost repartizată președintelui Klaus Iohannis. Am văzut că președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat că nu are o problemă cu desecretizarea tuturor actelor legale în această privință. De aceea, sunt convins că le va cere tuturor colegilor săi din Guvern să acționeze cu onoare, respect și predictibilitate”, a spus, la acel moment, premierul.
Costuri pe categorii de lucrări
Conform informațiilor Secretariatului General al Guvernului, lucrările de reabilitare au inclus consolidarea structurii de rezistență a clădirii, reabilitarea sistemului de instalații și finisajele arhitecturale, cu următoarea repartizare a costurilor:
- Rezistență: 4.050.863 lei
- Arhitectură: 6.388.726 lei
- Instalații: 3.201.134 lei
- Organizare de șantier: 202.538 lei
Aceste reparații au inclus intervenții structurale majore, cum ar fi placarea cu fibră de carbon și consolidarea cu elemente speciale, pentru a mări capacitatea portantă a clădirii.
În contextul amplasării în zonele protejate monument A, Parcul Herăstrău, RA-APPS a fost obligată să obțină avize de la Comisia zonală a monumentelor istorice și să respecte standardele actuale de construcție. Totodată, refacerea rețelelor de siguranță electrică și energetică și lucrările de finisaj au fost realizate în concordanță cu normele în vigoare.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!