Julian Assange nu vrea să fie extrădat în Statele Unite, unde îl așteaptă un proces pentru atac cibernetic în legătură cu publicarea, în 2010, a sute de mii de documente confidențiale, între care rapoarte ale militarilor din Irak și Afganistan, precum și note diplomatice. Statele Unite au cerut extrădarea lui Assange, după arestarea de către poliția britanică în Ambasada Ecuadorului din Londra pe 11 aprilie, unde se refugiase încă din 2012.
În Statele Unite, Assange este acuzat de conspirație în vederea accesului ilegal la informații păstrate în calculatoare guvernamentale. Pentru asta riscă maximum 5 ani de închisoare.
Avocații susțin că în cazul extrădării, el ar putea fi condamnat la 35 de ani. La tribunalul districtual din Westminster a început cererea americană de extrădare. Însă magistrații au întrerupt deliberările până la 30 mai pentru o audiere procedurală, după care va urma o audiere de fond, programată la 12 iunie.
După cum a relatat anterior presa britanică, justiția nu poate începe examinarea problemei extrădării lui Assange pe fond până când acesta nu-și va ispăși pedeapsa pentru încălcarea condițiilor de eliberare condiționată, adică 50 de săptămâni de închisoare.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!