Cecetătorii din SUA au publicat o hartă a pădurilor bătrâne din Europa, care se întind pe mai mult de 13.000 kilometri pătrați în 34 de țări. Ei au descoperit că Europa are mai multe păduri bătrâne și virgine decât se credea până acum. Bill Keeton, co-autor al studiului și ecologist la Universitatea din Vermont, SUA, a dat mai multe detalii într-un comunicat de presă.
"Ceea ce am arătat în acest studiu este că, deși suprafața totală a pădurilor nu este mare în Europa, există mult mai multe dintre aceste păduri virgine sau primare rămase decât se credea anterior - și sunt distribuite pe scară largă în multe părți ale Europei", spune Bill Keeton, ecologist forestier de la Universitatea din Vermont. "Și în locurile în care se află, ele oferă valori ecologice excepționale și un habitat pentru biodiversitate".
Keeton a făcut parte dintr-o echipă condusă de cercetători de la Universitatea Humboldt din Berlin, Germania, care a creat prima hartă a ultimelor păduri sălbatice din Europa. Harta identifică mai mult de 3,4 milioane de acri în 34 de țări europene și a fost publicată în jurnalul Diversitate & Distribuții în 24 mai 2018.
"Nu este faptul că aceste păduri nu au fost niciodată atinse de om. Acest lucru ar fi greu de crezut în Europa ", explică omul de știință al Universității Humboldt, Francesco Maria Sabatini, autorul principal al studiului. "Totuși, acestea sunt păduri în care nu există indicații vizibile despre activitățile umane. Poate pentru că au fost estompate de decenii de neintervenție, unde procesele ecologice urmează o dinamică naturală. "
Compilarea hărții a fost o sarcină uriașă. "Am contactat sute de oameni de știință din domeniul pădurilor, experți și activiști din ONG-uri din întreaga Europă, care au cerut să împărtășească informații despre unde să găsească astfel de păduri în țara lor", spune Sabatini, cercetător post-doctoral la Humboldt. "Fără implicarea directă a acestora, nu am fi reușit niciodată să construim baza noastră de date, care este cea mai cuprinzătoare elaborată vreodată pentru Europa".
Studiul evidențiază faptul că pădurile primare din Europa sunt, în general, foarte rare, situate în zone îndepărtate și fragmentate în zone mici. "Peisajul european este rezultatul a mileniilor activităților umane, deci nu este surprinzător faptul că doar puține dintre pădurile noastre sunt încă în mod substanțial netulburate", explică Tobias Kuemmerle, director al Laboratorului de conservare a biogeografiei de la Universitatea Humbolt și autorul principal studiul. "Deși aceste păduri corespund doar unei mici părți din suprafața totală a pădurilor din Europa", spune el, "acestea sunt absolut excepționale în ceea ce privește valoarea lor ecologică și de conservare".
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!