Instanța Supremă trebuie să stabilească dacă o companie aeriană este obligată sau nu să controleze documentele de călătorie ale pasagerilor. Un transportator a contestat o amendă primită după ce polițiștii de frontieră au descoperit că un străin ajuns în România cu avionul avea pașaport fals. Compania susține că operatorii privați nu au acces la bazele de date guvernamentale pentru a putea verifica documentele de călătorie.
Tribunalul Iași a cerut Curții Supreme să interpreteze unitar legea care le interzice companiilor de transport să aducă în România străini fără documente sau cu acte falsificate. Procesul a fost deschis de o companie aeriană amendată cu 8.000 de lei după ce polițiștii de frontieră au descoperit că un bărbat din Germania a zburat către Iași, deși pașaportul său era fals.
În sesizarea ajunsă pe masa judecătorilor de la Instanța Supremă, compania aeriană a invocat faptul că nu are mijloacele tehnice și nici acces la bazele de date pe care Poliția de Frontieră le poate consulta atunci când face verificarea documentelor de identitate prezentate de pasageri.
Mai mult decât atât, au explicat reprezentanții companiei, dacă angajații societății ar dubla verificările făcute de polițiștii de frontieră, ar încălca reglementările internaționale.
Prima instanță care a analizat cererea a decis să mențină amenda dată de Poliția de Frontieră. Procesul a fost suspendat până când Curtea Supremă va interpreta legislația.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!