Şeful Cancelariei preşedintelui ucrainean, Andrii Iermak, a declarat că numai o invitaţie adresată Ucrainei de a adera la NATO va oferi Europei şi lumii o şansă reală de a restabili securitatea ameninţată în prezent de politica agresivă a Rusiei, relatează ukrinform.net.
El a făcut această declaraţie la o reuniune a Strategiei Europene de la Ialta (YES) de la Kiev, dedicată celei de-a doua aniversări de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina. La eveniment au participat şi fostul premier al Marii Britanii Boris Johnson, fostul preşedinte al Poloniei Aleksander Kwasniewski, precum şi politicieni publici, experţi şi activişti.
În timpul discuţiei cu participanţii, Iermak a declarat că Ucraina este recunoscătoare tuturor naţiunilor care s-au unit în jurul sprijinului său de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei.
"Lupta noastră şi acest sprijin au arătat că majoritatea oamenilor din lume sunt de partea binelui. Vedem că acest sprijin rămâne la un nivel foarte ridicat şi este important să îl menţinem", a spus el.
Unul dintre principalele subiecte de discuţie a fost perspectiva ca Ucraina să primească o invitaţie pentru a începe negocierile de aderare la NATO la summitul de la Washington din această vară.
Iermak a subliniat că doar o invitaţie pentru Ucraina ar reprezenta o decizie cu adevărat fermă la summitul aniversar al Alianţei.
Şeful biroului preşedintelui a reamintit că, pentru a avansa în această chestiune, a fost creat Grupul operativ internaţional pentru securitatea şi integrarea euro-atlantică a Ucrainei, avându-i ca co-preşedinţi pe Andrei Iermak şi pe fostul secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.
El a remarcat că argumentele care sugerează că aderarea Ucrainei la NATO ar putea duce la o nouă escaladare a conflictului par ciudate pentru ucraineni, deoarece ţara noastră trăieşte deja de doi ani în condiţiile unui cumplit război total.
"Eşecul de a invita Ucraina la summitul de la Washington, credem noi, ar putea într-adevăr declanşa o nouă escaladare - în Orientul Mijlociu, în alte regiuni ale planetei noastre. Doar invitaţia şi paşii concreţi şi reali în vederea aderării depline a Ucrainei vor oferi lumii şi Europei şanse reale de a reveni la securitate", a declarat el, potrivit News.ro.
Din partea sa, Boris Johnson, care este membru al grupului de lucru menţionat mai sus, şi-a exprimat, de asemenea, convingerea că la summitul NATO din această vară, Ucraina ar trebui să primească o invitaţie pentru a începe negocierile de aderare la Alianţă.
"Şi trebuie să nu mai folosim argumentul despre escaladare. Modalitatea de a preveni escaladarea este să facem mult mai mult pentru a proteja Ucraina", a declarat fostul premier al Marii Britanii.
Conform Ukrinform, Ucraina continuă să semneze garanţii bilaterale de securitate fără precedent, ceea ce reprezintă un pas intermediar către garanţia principală - aderarea la NATO.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!