Parisul îşi va începe extravaganţa Jocurilor Olimpice cu o ceremonie de deschidere fără precedent, vineri, pe Sena. Organizatorii au promis un spectacol fără precedent şi au spus că va fi provocator şi distractiv. Pentru prima dată, ceremonia de deschidere nu va avea loc pe un stadion.
În schimb, zeci de bărci vor transporta mii de sportivi şi artişti într-o paradă plutitoare de 6 km pe Sena. Pornind de la podul Austerlitz, vor naviga pe lângă catedrala Notre-Dame de Paris şi vor ajunge lângă Turnul Eiffel, după ce vor trece pe sub poduri şi porţi, inclusiv Pont des Arts şi Pont Neuf, şi pe lângă multe dintre monumentele capitalei franceze, relatează News.ro.
Organizatorii au declarat că vor profita din plin de monumentele istorice, de maluri, de cer şi de apă "şi nu va exista niciun mal de râu sau pod care să nu fie umplut cu muzică, dans sau spectacol".
Citește și: Un caz de Covid a fost detectat în rândul delegaţiei australiene la Jocurile Olimpice
Detaliile, inclusiv cele referitoare la unii dintre artiştii participanţi, au fost ţinute secrete. Spectacolul va fi "o mare frescă" prin care se vor celebra Parisul, Franţa şi Jocurile şi va împleti parada sportivilor, spectacole artistice şi elemente de protocol, a declarat Thomas Jolly, directorul artistic al ceremoniei de deschidere.
Ceremonia urmează să înceapă la ora 20.30 şi să dureze puţin sub patru ore. Organizatorii au declarat că va atinge punctul culminant atunci când soarele va apune.
Cine va fi prezent?
La spectacol vor participa peste 100 de şefi de stat şi de guvern, iar peste 300 000 de spectatori vor urmări show-ul de pe malurile râului, au declarat organizatorii, adăugând că vor exista aproximativ 80 de ecrane gigant de-a lungul traseului.
Vor participa aproximativ 10 500 de sportivii. Aproximativ 222.000 de persoane au primit invitaţii gratuite, în timp ce 104.000 şi-au cumpărat bilet.
Ambarcaţiunile care transportă sportivii vor fi echipate cu camere de luat vederi pentru a le permite celor care îi urmăresc la televizor sau pe telefon să aibă o vedere de aproape.
Cum rămâne cu securitatea?
Organizarea ceremoniei în inima unui oraş emblematic precum Parisul poate oferi imagini minunate, dar reprezintă şi o provocare majoră pentru securitate.
Aproximativ 45.000 de poliţişti, inclusiv forţe speciale de intervenţie, vor fi trimişi să se ocupe de securitatea ceremoniei. Lunetişti vor fi amplasaţi pe acoperişurile clădirilor de pe traseu. Va fi pus în aplicare un sistem antidrone.
Citește și: Andy Murray și-a anunțat retragerea din tenis. Jocurile Olimpice de la Paris, ultimul turneu din carieră
Spectatorii şi rezidenţii locali deopotrivă trebuie să deţină permise pe un cod QR pentru a se apropia de malurile râului începând cu 18 iulie. Maşinile nu pot intra în zonă, cu puţine excepţii. Staţiile de metrou din apropiere vor fi închise, la fel ca multe dintre poduri. Niciun avion nu va putea survola Parisul, cu excepţia cazului în care face parte din ceremonie.
Având în vedere războaiele din Gaza şi Ucraina, precum şi preocupările legate de securitatea internă, Franţa are deja nivelul de alertă de securitate la cel mai înalt nivel.
Oficialii au declarat că nu au existat ameninţări teroriste specifice la adresa ceremoniei din 26 iulie. Cu toate acestea, în cazul în care ar apărea probleme specifice, există planuri de rezervă, care ar limita ceremonia fie la piaţa Trocadero de lângă Turnul Eiffel, fie la stadionul Stade de France.
Principalul risc potenţial ar fi reprezentat de un atacator solitar, au declarat oficialii în ultimele luni, semnalând totodată posibile infracţiuni minore şi posibile proteste din partea activiştilor de mediu, a extremei drepte şi a extremei stângi, a mişcării pro-palestiniene sau a altora.
Ce reprezintă cele cinci inele, când a fost adoptat drapelul olimpic
Jocurile Olimpice au fost reluate în 1896, la Atena, după aproape 1.500 de ani de la primele întreceri olimpice. Ediţia din capitala elenă a fost considerată cea dintâi ediţie a Jocurilor Olimpice moderne.
Baronul francez Pierre de Coubertain a fost cel care a revitalizat Jocurile Olimpice, relatează News.ro. Cele cinci inele înlănţuite simbolizează unitatea celor cinci continente (cele două Americi sunt considerate un singur continent).
Culorile celor cinci inele sunt roşu, albastru, verde, galben si negru, pe fondul alb al steagului olimpic şi au fost alese astfel încât fiecare naţiune să aibă cel puţin una pe drapelul național.
Drapelul olimpic a fost adoptat în 1914 şi a fost arborat în premieră la JO de la Antwerp, din 1920.
Citește și: Camelia Potec, despre participarea la Jocurile Olimpice 2024:„Important este să fie măcar o medalie”
Deviza olimpica oficială este "Citius, Altius, Fortius" (Mai repede, mai sus, mai puternic). Pentru JO de la Tokyo s-a adăugat şi cuvântul "Împreună", pentru a arăta solidaritatea în vremuri de pandemie.
Flacăra olimpică se aprinde de fiecare dată în localitatea Olympia, în Grecia, şi este purtată cu o Torţă olimpică până în oraşul gazdă al Jocurilor Olimpice. Aici flacăra olimpică se aprinde în cadrul ceremoniei de deschidere JO şi arde pe tot parcursul întrecerilor olimpice. Torţa olimpică a fost introdusă la Olimpiada din 1936 de la Berlin.
Mascota olimpică reprezintă simbolul cultural al ţarii gazdă şi a fost introdusă la JO din 1968, din Mexico. A devenit extrem de populară după JO din 1980 de la Moscova, unde ursuleţul Misha a fost vedetă.
România a obţinut cea mai bună clasare în ierarhia pe medalii la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, în 1984, locul al doilea, cu 53 de medalii cucerite, din care 20 de medalii de aur, 16 de argint, 17 de bronz.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!