Sute de analize medicale ar putea fi greșite. Mai multe spitale au fost înșelate de o firmă care le-a vândut reactivi chimici expirați sau destinați uzului veterinar.
S-ar fi întâmplat timp de mai bine de trei ani în laboratoare de analize private și de stat deopotrivă. Oamenii legii au făcut percheziții în București, Ilfov, Brașov și Dâmbovița, de unde au fost ridicate mai multe documente și probe.
Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, spune că și spitalele au partea lor de răspundere.
Spitalul trebuie să știe ce dorește să cumpere, trebuie să aibă un caiet de sarcini unde toate aceste elemente legate de siguranța sau de asigurarea calității să corespundă, iar cel care vinde trebuie să se conformeze. Mai mult, periodic, beneficiarii trebuie să verifice calitatea acestor reactivi, comparându-i cu alți reactivi similari sau intrând în scheme de comparare inter-laboratoare - lucrul ăsta certifică faptul că analizele sunt corecte, a explicat deputatul PSD.
Alexandru Rafila a explicat și care sunt consecințele folosirii unor reactivi neconformi.
Dacă discutăm de boli infecțioase, putem discuta de rezultate fals pozitive sau fals negative, adică cineva are o boală infecțioasă și rezultatul este negativ - lucrul ăsta e foarte periculos! Dacă discutăm despre investigații biochimice sau hematologice, în mod evident, monitorizarea, tratamentul pacientului nu va fi cel corespunzător pentru că rezultatul este eronat, a mai precizat șeful Societății Române de Microbiologie.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!