24 februarie 2022. Prima zi a războiului pornit de Rusia împotriva Ucrainei a început în jur de ora 5.30, ora României. Atunci Vladimir Putin anunța o așa-numită operațiune militară în Ucraina. Într-o înregistrare video, liderul de la Kremlin cerea armatei ucrainene să depună armele.
Tensiunile însă izbucniseră cu mai multe zile înainte, când Rusia mobilizase, potrivit unor informații, în jur de 200 de mii de militari la granița cu Ucraina.
Oficial, invazia rusă în Ucraina a început la scurt timp după anunțul lui Vladimir Putin.
„Am luat decizia pentru o operaţiune militară specială” - Vladimir Putin
Putin susținea că separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei erau hărțuiți și supuși genogidului de autoritățile de la Kiev în cei 8 ani de când Rusia anexase ilegal peninsula Crimeea. El promitea atunci să demilitarizeze și să denazifice Ucraina.
Rușii lansaseră simultan atacuri aeriene, de la sol și de pe mare în nordul, estul și sudul Ucrainei. În paralel, la granița Ucrainei cu Rusia și Belarus treceau coloane uriașe de tancuri și convoaie militare. Principalele atacuri au vizat Kievul și orașul Harkov.
Primele reacții
„Putin tocmai a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei, iar orașele pașnice ucrainene sunt sub lovituri”, spunea la scurt timp ministrul ucrainean de Externe care cerea ajutor internațional.
La aproape două ore de la invazie, Volodimir Zelenski anunța stare de război și le cerea civililor să rămână în case. „Suntem puternici. Suntem pregătiți pentru tot.", spunea Zelenski.
Tot la primele ore ale zilei, liderii lumii condamnau invazia rusă. Într-un comunicat de presă, președintele american Joe Biden spunea că acest război premeditat al lui Putin va aduce pierderi de vieți catastrofale.
Și liderii europeni au reacționat în dimineața zilei de 24 februarie. Toți condamnau invazia rusă în mesaje pe Twitter. Rusia va fi izolată cum nu s-a mai întâmplat, spuneau aceștia.
În tot acest timp, la Kiev sunau sirenele de război. Imagini dramatice publicate pe rețelele de socializare arătau oameni care fugeau spre stațiile de metrou pentru a se adăposti sau care se rugau în genunchi pe străzi. Coloane uriașe de mașini se formaseră și pe străzile de ieșire din Kiev.
Într-un alt discurs după prima zi de război împotriva Ucrainei, Volodimir Zelenski anunța un prim bilanț al victimelor și acuza Rusia că atacurile nu au vizat doar țintele militare, ci și pe cele civile. „Inamicul a transformat orașele în ținte militare. Este pur si șimplu iadul, iar acest lucru nu va fi iertat niciodată”, spunea Zelenski. Tot atunci infirma zvonurile că ar fi fugit din Kiev.
„Nu ne este frică!”
Zelenski transmitea și un mesaj de încurajare ucrainenilor: nu ne este frică de nimic, nu ne este frică să ne apărăm țara, nu ne este frică de Rusia.
Un an mai târziu, în pofida distrugerilor masive, Ucraina rezistă în fața agresiunii ruse. Însă pierderile sunt uriașe: datele oficiale ONU arată peste 7.000 de civili ucraineni uciși între care 400 copii. Însă ONU precizează că numărul real al victimelor este cu mult mai mare decât cel disponibil oficial. Milioane de oameni și-au pierdut casele, iar Peste 8 milioane de ucraineni, aproape 20% din populația țării, au fost nevoiți să se refugieze în altă țări din Europa.
Acum, cele mai grele lupte se dau în estul Ucrainei, în încercarea forțelor ruse de a-i "oferi" lui Vladimir Putin o victorie, la un an de război.
Un material realizat de Valentin Chisoceanu
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!