Acum la Digi FM Marius Dobre GLORIA ESTEFAN - Hoy

Alfred Bulai, dat afară de la SNSPA. Rectorul Remus Pricopie i-a desfăcut contractul de muncă

alfred bulai
foto captură video TVR

Rectorul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative, Remus Pricopie, a semnat dispoziţia de desfacere a contractului individual de muncă al lui Alfred Bulai, cu efect imediat, după ce Comisia de Etică a adoptat o hotărâre în acest sens.

"Am primit, astăzi, hotărârea Comisiei de Etică a SNSPA privind reclamaţiile de hărţuire sexuală aduse profesorului Alfred Bulai. Am informat decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice, conf. univ. dr. Cristian Pîrvulescu, preşedintele Senatului SNSPA, prof. univ. dr. Iordan Bărbulescu, şi Consiliul de Administraţie că, în calitate de rector SNSPA şi în conformitate cu Art. 172 din Legea învăţământului superior nr. 199/2023, pun în aplicare această hotărâre, cu efect imediat. Prin urmare, am semnat dispoziţia de desfacere a contractului individual de muncă al lui Alfred Bulai, începând de azi, 6 august 2024. Am semnat cu gândul la victimele ştiute şi neştiute ale celui care, în loc să fie profesor, un mentor pentru tinerele generaţii, a ales să încalce principiile de bază ale oricărei comunităţi civilizate şi să supună mai multe persoane unui tratament nedemn şi abuziv", a declarat Remus Pricopie, citat într-un comunicat, transmite Agerpres.

El şi-a manifestat speranţa ca acţiunea "fermă" a SNSPA împotriva celor care nu respectă normele etice şi demnitatea fiecărui membru al comunităţii academice să fie un exemplu şi pentru alte universităţi sau instituţii publice din România.

Ministerul Educaţiei, prima reacţie după acuzaţiile de la SNSPA: „Consiliul de Etică va verifica toate cazurile de hărţuire sexuală din universităţi”

"Din experienţa mea profesională de trei decenii, nu cunosc un alt caz de hărţuire sexuală care să fi fost soluţionat în 8 zile de la momentul sesizării, cu respectarea tuturor cerinţelor legale. Din păcate, România rămâne una dintre ţările din Uniunea Europeană în care misoginismul, agresivitatea verbală şi hărţuirea sexuală sunt în general tolerate, prin lipsa de reacţie instituţională şi prin inexistenţa unor instrumente reale de ordin civil sau penal de pedepsire a agresorilor şi protejare a victimelor. Această boală socială, care se manifestă prin misoginism, hărţuire sau chiar agresiune sexuală, nu poate fi eradicată fără mărturiile victimelor şi implicarea tuturor instanţelor competente", a spus rectorul.

Potrivit acestuia, în timp ce se discută despre 'cazul Bulai', există, din păcate, şi alte cazuri de hărţuire sexuală în universităţi, instituţii de cultură, presă, partide politice, autorităţi locale, poliţie, sport care nu sunt semnalate sau care "sunt tolerate prin inacţiune".

În opinia rectorului SNSPA, este nevoie de o revizuire a întregii legislaţii din domeniu - nu numai cea specifică universităţilor -, atât în materie de drept administrativ, dar şi de drept penal.

Remus Pricopie consideră că fără instrumente instituţionale şi legale puternice nu există tratament eficient pentru fenomenul hărţuirii sexuale.

De exemplu, arată rectorul, atât timp cât intervine prescrierea cu o viteză greu de imaginat, iar pedepsele, acolo unde se pot aplica, sunt simbolice, fenomenul hărţuirii sexuale va continua să afecteze anual mii de femei, majoritatea la vârste foarte tinere, fără măcar ca aceste cazuri să fie sesizate.

"Din perspectiva universităţii pe care o conduc, subiectul declanşat de 'cazul Bulai' nu se închide aici. SNSPA va continua analiza situaţiei create, pe mai multe planuri, în conformitate cu legislaţia în vigoare. Pe de o parte, Comisia de Etică va evalua în ce măsură există argumente legale pentru a extinde cercetările. De asemenea, toate datele adunate la SNSPA vor fi trimise cu celeritate către organele de anchetă penală, pentru a contribui la derularea investigaţiilor deja demarate. Pe de altă parte, suntem conştienţi de gravitatea 'cazului Bulai', iar identificarea vulnerabilităţilor interne care au permis acest lucru este fundamentală pentru noi", a susţinut Pricopie.

Acesta a precizat că a demarat procedurile pentru a realiza un audit intern, care va începe de la Facultatea de Ştiinţe Politice, Departamentul de Sociologie, şi care va trebui să dea nu doar răspunsuri cu privire la ceea ce s-a întâmplat, ci şi să propună măsuri pentru viitor.

Remus Pricopie a subliniat că afirmaţia potrivit căreia "toţi ştiau" este mincinoasă şi calomnioasă şi nu există niciun element care să o susţină.

"Al doilea este cel legat de atacul nejustificat la persoane care au contribuit nu doar la construcţia SNSPA ca instituţie, una dintre cele mai respectate şi apreciate universităţi româneşti la nivel internaţional, ci care au definit concepte, atitudini şi norme etice în învăţământul românesc. Mă refer aici la profesorii fondatori, dar şi la cei care s-au alăturat mai târziu proiectului SNSPA. Un exemplu particular este cel al doamnei prof. univ. dr. Mihaela Miroiu. Astăzi nu am fi discutat deschis despre hărţuirea în şcoli şi universităţi dacă Mihaela Miroiu, în urmă cu peste 20 de ani, nu ar fi atras atenţia asupra unui fenomen larg răspândit în societatea românească, dar ţinut 'sub preş', în mod sistematic. (...) Prin urmare, să o învinovăţeşti azi, în 2024, pe Mihaela Miroiu pentru 'lipsă de acţiune' sau 'tăinuire' este ca şi cum am vrea să rescriem istoria. Munca sa trebuie apreciată, nu denigrată", a mai arătat Remus Pricopie. 

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
dan t (1)
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Summer 2024
corfu profimedia-0906568918
Românii au preferat Grecia, Spania şi Italia pentru vacanţa de vară...
ciuca 2024-09-15 GC -8050
Florin Negruțiu despre congresul PNL: „O întâlnire fără prea mari...
foto Jolana Sedláčková 460225842_8745372138815862_8424571525690440795_n
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7...
Pe aceeași temă
2024-09-05 GC inq Alfred Bulai-2601
Tribunalul Bucureşti judecă joi contestaţia lui Alfred Bulai la măsura arestului preventiv
2024-09-05 GC inq Alfred Bulai-2550
Sociologul Alfred Bulai a făcut infarct în arest. A fost dus de urgență la Spitalul Militar
2024-09-05 GC inq Alfred Bulai-2485
Sociologul Alfred Bulai, inculpat pentru mai multe fapte de agresiune sexuală, a contestat...
snspa
Noi audieri în dosarul care vizează fapte de abuz sexual la SNSPA
Te-ar putea interesa și
alfred bulai
Fostul profesor SNSPA Alfred Bulai a fost reţinut în dosarul în care acesta este suspectat de...
alfred bulai
Percheziţii la locuinţa lui Alfred Bulai, în dosarul în care fostul profesor de la SNSPA e...
cristian pirvulescu
Cristian Pîrvulescu explică de ce au făcut procurorii percheziţii marţi la SNSPA. Ce spune...
Ministerul Educaţiei/ Foto: News.ro
Ministerul Educaţiei, prima reacţie după acuzaţiile de la SNSPA: „Consiliul de Etică va...
Partenerii noștri
Digi24 Kamala Harris a primit unul dintre cele mai bune sondaje ale sale din acest an. Surpriză în fieful lui Donald Trump
Kamala Harris a primit unul dintre cele mai bune sondaje ale sale din...
DigiSport Sparta Praga - Salzburg 3-0. Victorie categorică a cehilor la debutul în noul sezon de Champions League
Sparta Praga - Salzburg 3-0. Victorie categorică a cehilor la debutul în...
PeRoz Dragostea lor, mai puternică decât oricând. Daniel Crag si Rachel Weisz, de mână prin Veneția după ce au strălucit pe covorul roșu
Dragostea lor, mai puternică decât oricând. Daniel Crag si Rachel Weisz...
Film Now Eric Roberts îi cere scuze public surorii sale, Julia Roberts. Dezvăluiri tulburătoare despre viața lui marcată de dependențe
Eric Roberts îi cere scuze public surorii sale, Julia Roberts. Dezvăluiri...
Digi World Descoperirea uluitoare care l-a lăsat pe un bărbat cu gura căscată. Ce a găsit în pereții unei case
Descoperirea uluitoare care l-a lăsat pe un bărbat cu gura căscată. Ce a...
Stirile Kanal D Mihai, băiatul de 10 ani dat dispărut de bunică, a fost găsit. Motivul înduioșător pentru care a plecat de acasă
Mihai, băiatul de 10 ani dat dispărut de bunică, a fost găsit. Motivul...
ProFM Roxana Nemeș, în costum de baie roz, de Barbie, la piscina de acasă. Și-a creat o adevărată oază de relaxare la ea în curte
Roxana Nemeș, în costum de baie roz, de Barbie, la piscina de acasă. Și-a...
Digi Life Primul oraș din lume care a interzis publicitatea pentru croaziere sau călătorii cu avionul, din cauză că folosesc combustibili fosili
Primul oraș din lume care a interzis publicitatea pentru croaziere sau...
Ultimele știri din matinal
horia tecau
Sfatul lui Horia Tecău pentru părinții copiilor care vor să se apuce de tenis
cosmin hodor
Ce a pățit Cosmin Hodor la prima întâlnire cu Ion Țiriac, după ce a întârziat 20 de minute
florin negrutiu 12 iunie 2024
Florin Negruțiu, despre dezbaterea Trump - Kamala Harris: „Un spectacol de confuzie și...
florin negrutiu 10 sept
Florin Negruțiu: „Școala e școală, primăria e primărie, biserica e biserică”
Ultimele știri
Secretara-şefă a Universităţii de Medicină şi Farmacie ”Carol Davila” din Bucureşti a fost dată dispărută/ Foto: News.ro
Secretara-şefă a Universităţii de Medicină şi Farmacie ”Carol Davila” din Bucureşti a fost...
Klaus Iohannis, președintele României și Sergio Mattarella, președintele Republicii Italiene, susțin o conferință de presă comună după întâlnirea avută la Palatul Cotroceni din București, 19 iunie 2024. Inquam Photos / George Călin
Discuții în PNL: Schimbarea legii pentru ca Iohannis să intre în cursa pentru Senat fără să...
andreea marin si fiica ei
Fiica Andreei Marin vrea să facă facultatea în SUA. Vedeta tv o susține, dar se obișnuiește cu...
dunarea
Debitul Dunării va ajunge la 8.000 mc/s, în zilele următoare, dublu faţă de media multianuală...