Consumul susținut de antibiotice crește riscul de îmbolnăvire de cancer al colonului. Cumplita maladie poate apărea într-un interval de timp de 5 până la 10 ani după tratament, arată un studiu citat de Agerpres.
E un lucru deja dovedit că antibioticele pot modifica structura microbiomului (comunitatea de bacterii, microbi, drojdii și viruși din tractul digestiv, n.r.), iar aceste schimbări pot favoriza apariția cancerului de colon, concluzie la care s-a ajuns în urma celui mai mare studiu epidemiologic pentru explorarea acestei legături.
Cercetătorii spun că riscul ridicat ar putea fi specific cancerelor din așa-numitul colon proximal, partea care se conectează la intestinul subțire și pornește din partea inferior-dreaptă a abdomenului.
Cel mai ridicat risc oncologic îl au persoanele care au luat antibiotice pentru mai mult de 6 luni, cu 17% mai mare comparativ cu persoanele care nu au luat deloc antibiotice, arată cercetarea publicată la începutul lunii septembrie în Journal of the National Cancer Institute.
Chiar și curele scurte de antibiotice sunt asociate cu o creștere a riscului de cancer de colon, deși mult mai mic. Drept urmare, ar trebui să avem un motiv în plus de prudență înainte de a lua antibiotice, în afara problemei bacteriilor rezistente la aceste substanțe.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!