Raed Arafat a declarat, miercuri seară, că ordinul care prevede suspendarea internărilor pentru pacienţii cronici și a intervențiilor chirurgicale pentru 30 de zile nu închide spitalele, ci reprezintă o prioritizare a resurselor disponibile. Şeful DSU a anunţat că va răspunde invitaţiei de a merge în Parlament pentru a discuta despre soluţii legislative în privinţa accesului limitat al pacienţilor cu boli cronice la tratament în spital, menţionând însă că va duce cu el şi manualul de medicină de dezastre.
Precizările vin după ce PSD a solicitat convocarea, la începutul săptămânii viitoare, a unei şedinţe a Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului la care să participe ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, dar şi preşedinţii comisiilor parlamentare de sănătate, pentru a găsi soluţii legislative în privinţa accesului limitat al pacienţilor cu boli cronice la tratament în spital.
"Când sunt invitat, mai ales dacă nu avem probleme care necesită intervenţie de urgenţă, mă duc şi, sigur, o să iau manualul de medicină de dezastre cu mine. La acest moment, retragerea ordinului şi revenirea la situaţia în care spitalul este plin de cazuri ce pot fi amânate - şi ştie foarte bine lumea medicală ce vorbesc - şi în acelaşi timp avem presiune pe spital cu cazuri care nu pot aştepta, măsura pe care am luat-o este măsura pe care o ia orice manager care se ocupă de o situaţie de dezastru, de o situaţie de catastrofă medicală, pe care nu putem să nu o recunoaştem. Ea există. Manualele descriu acest lucru: prioritizarea există. Noi nu spunem că un bonav care trebuie să fie operat pe un motiv oncologic, care nu suportă amânare, să nu fie operat. Medicul poate să îl opereze", a spus Arafat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.
Ordinul adoptat prevede o prioritizare a resurselor - principiu cunoscut în domeniul medicinei de dezastre
Arafat a explicat principiile care stau la baza ordinului prin care sunt suspendate internările şi intervenţiile chirurgicale care nu reprezintă urgenţe, subliniind că această măsură nu implică o închidere a spitalelor sau a serviciilor ambulatorii. Potrivit lui Raed Arafat, ordinul adoptat prevede o prioritizare a resurselor - un principiu cunoscut în domeniul medicinei de dezastre. Este vorba despre o măsură temporară, care a fost aplicată şi în alte state, a menţionat secretarul de stat.
"Mai vreau încă o dată să subliniez anumite aspecte în privința ordinului de limitare a activității medicale în spitale, în ceea ce privește cazurile elective. Din nou vreau să subliniez ceea ce am zis la briefing, ordinul nu închide spitalele, nu închide serviciile ambulatorii care rămân deschise și nu sunt menționate în ordin.
Persoanele care au probleme și vor să fie consultate merg pe linia normală, medic de familie și apoi trimitere către medicul specialist. Ordinul pune o prioritizare între cazurile care pot fi amânate și situația în care ne aflăm cu cazuri care au nevoie de susținerea din partea terapiei intensive", a declarat, miercuri seara, Raed Arafat.
Arafat: Decizia prioritizării cazurilor aparține medicului
Șeful DSU a explicat că decizia cu privire la ce caz poate fi amânat şi ce caz nu poate fi amânat aparține medicului.
"Decizia legată de ce caz poate fi amânat și ce caz nu poate fi amânat se face de către medic, nu se face de către emitentul ordinului, nici de către managerul spitalului, ci de către medic. În loc să am resurse pentru o operație de hernie de disc care poate fi făcută peste trei săptămâni, prefer ca resursele să fie la terapie intensivă să aibă grijă de un pacient care poate să fie în stop cardiac într-o oră.
Prioritizarea resurselor este un principiu în cazul medicinei de dezastru, măsurile se iau temporar și iau act de o anumită situație specială, adică cifrele pe care le vedem în terapie intensivă, în secțiile de primiri-urgențe", a mai spus Arafat.
"La acest moment, retragerea ordinului și revenirea la situația în care spitalele sunt pline de cazuri care pot fi amânate și în același timp avem presiune pe spitale cu cazuri foarte grave. Decizia pe care am luat-o este cea pe care o ia orice manager al medicinei de dezastru, situația aceasta există. Salvarea de viață are întotdeauna prioritate și acesta este un principiu pe care toți cei care au făcut medicină a dezastrelor îl știu foarte bine”, a mai precizat Raed Arafat.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!