Raed Arafat a răspuns criticilor privind modul în care au sosit în școli testele de salivă pentru elevi. Șeful DSU a declarat că acestea conțin un pliant cu instrucțiuni de folosire, însă el trebuie multiplicat astfel încât să ajungă la toți responsabilii cu această procedură.
Este un set de instrucțiuni care se multiplică acolo. Nu trebuie decât la nivelul școlii să multiplice instrucțiunea, ca să fie dată la fiecare persoană care va administra testul. Instrucțiunile pentru test au ajuns. Rugămintea noastră pentru toți este să lucrăm împreună. Să le folosim pentru screening și pentru a vedea dacă cineva poate fi pozitiv, pentru că trebuie să confirmăm după asta. Nu e o mare problemă să iei componentele și să le pui separat pentru fiecare persoană care va fi testată, a spus Raed Arafat într-o conferință organizată la Palatul Victoria.
Secretarul de stat a subliniat că rezultatul testelor nu trebuie să fie afectat de modul în care ele au ajuns în școli.
Ele vin în cutii 25, dar cele 25 sunt bețișoarele, containerul de soluție, locul unde faci amestecul și caseta ca să vezi testul. Nu vin câte un test cu toate asamblate, vin separat și când facem testele luăm o bucată din fiecare, le punem și testăm. Dacă noi facem o solicitare în achiziții, dacă la caietul de sarcini scria la ONAC în achiziții că vrem ca testele să fie asamblate individual: 1. era riscul să nu găsim cine să facă testele de salivă și să vină cu o ofertă, mai ales la cantitățile pe care le vrem; 2. însemna că livrarea poate să fie mult mai târziu pentru că trebuia să schimbe modul de livrare și să stea cineva să le asambleze și să le livreze. Pentru asta s-au luat! Nu văd o problemă în a lua o componentă din cele patru sau trei componente care sunt și să le punem într-un loc. Așa se livrează ele și așa s-au livrat și testele antigen rapide, fie în cutii mici, fie în cutii mai mari cu cele patru componente care nu sunt combinate într-un container separat, a explicat Arafat.
Reacția vine după ce un senator USR a criticat dur modul în care au ajuns testele anti-COVID-19 în școli. Ștefan Pălărie a descris cum erau puse în cutii de carton, „fără instrucțiuni sau prospect”.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!