Aspartamul, unul dintre cei mai folosiți îndulcitori artificiali, prezent în mii de produse, este un posibil cancerigen. Informația vine, deocamdată pe surse, de la Organizația Mondială a Sănătății, Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului.
De luna viitoare, aspartamul ar putea trece oficial pe lista cu substanțe posibil cancerigene.
Îndulcitorul este prezent în produsele dietetice, sucuri, gumă de mestecat, iaurturi dietetice sau chiar ketchup.
Aspartamul va fi catalogat în iulie drept „posibil cancerigen pentru oameni” pentru prima dată, de către Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului, scrie Reuters.
Decizia nu ia în considerare cantitatea de produs pe care o persoană o poate consuma în siguranță. Acest sfat provine de la un comitet separat de experți al OMS, privind aditivii alimentari.
Un purtător de cuvânt al agenției pentru Cercetarea Cancerului a declarat că atât concluziile instituției, cât și cele ale comitetului sunt confidențiale până în iulie.
Cu toate acestea, industria și autoritățile de reglementare se tem că desfășurarea ambelor procese, în același timp, ar putea crea confuzie, potrivit scrisorilor autorităților de reglementare din Statele Unite și Japonia.
Aspartamul a fost studiat pe larg de ani de zile. Anul trecut, un studiu realizat în Franța pe 100 de mii de adulți a arătat că persoanele care consumau cantități mari de îndulcitori artificiali – inclusiv aspartam – aveau un risc de cancer ușor mai mare.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!