Românii dau ceasurile cu o oră înapoi și vor trece astfel la ora de iarnă 2022. Trecerea la ora de iarnă are loc de fiecare dată în ultimul weekend al lunii octombrie, în timp ce trecerea la ora de vară se face în ultimul weekend din martie.
Trecerea la ora de iarnă se face după echinocțiul de toamnă, atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc și trece prin emisfera sudică. Echinocțiul de toamnă reprezintă în mod oficial sfârșitul verii și momentul în care ziua este egală cu noaptea.
Citește și: Obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Dumitru
România trece la ora de iarnă în ultimul weekend din octombrie 2022
În noaptea de sâmbătă spre duminică, între 29 și 30 octombrie, în ultimul weekend din lună, românii își vor seta ceasurile cu o oră înapoi. Mai exact, ora 04:00 va deveni ora 03:00, ceea ce va însemna că ziua de 30 octombrie va avea 25 de ore, în loc de 24, fiind cea mai lungă zi din an. Ora de iarnă din 2022 se păstrează până în 26 martie 2023, când se trece la ora de vară.
Citește și: Aeroporturile din Bucureşti se pregătesc de iarnă. Ce măsuri au luat autoritățile
Comisia Europeană a propus renunțarea la ora de iarnă, însă România nu a luat încă o decizie în acest sens.
De ce se schimbă ora
Sistemul de schimbare a orei a fost adoptat de țările europene în secolul trecut, iar scopul a fost economisirea energiei, în special în perioada războiului sau a crizelor de pe piața petrolulu, care au apărut în anii 1970.
În lunile de vara, ora este dată înainte pentru ca principalele activități să se desfășoare cât mai mult posibil pe lumină naturală și în acest fel se economisește energia electrică necesară iluminatului.
Citește pe digi-world.tv ce efecte are schimbarea orei asupra organismului uman
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!