Cireșele românești au apărut deja în piețe. Și, deși producția a fost peste așteptări anul acesta, prețurile rămân ridicate. Pe de-o parte din cauza costurilor mari de producție, pe de altă parte din cauza pierderior suferite de producători în anii trecuți.
Prețurile cu care se vând cireșele, anul acesta, în piețe diferă în funcție de zonele țării. Cert e că pleacă de la producători cu sume cuprinse între 13 și 30 de lei.
O producție bună nu înseamnă de fapt și un preț mai mic al fructelor explică pentru Știrile Digi FM Marius Roman, producător de cireșe din județul Ialomița.
„Pretul fructelor este dat de costurile de producție. Indiferent că avem o producție mare sau mică, sunt aceleași. Prețul este reflectat și de calitatea fructelor. Acum, ideea este că în momentul în care nu ai producție, nu ai venituri. Dacă ai o producție normală, de fapt și de drept nu înseamnă un preț mai mic, înseamnă că producătorul are șanse reale să-și poată amortiza investiția. Preț de pornine cu care vom valorifica, en detail, kilogramul de cireș este de 30 de lei”, a spus Roman.
Prețul, pe kilogram, al cireșelor amare - un soi și mai pretențios - este chiar mai scump.
Acestea se vând cu 50 de lei, spune Adrian Petrea producător de cireșe din județul Dâmbovița.
„ Anul acesta este o producție foarte bună la cireșe. Mai ales noi fiind producători de cireșe amare, chiar anul acesta e o producție bună, extraordinară. Prețurile se mențin destul de ridicate, deoarece chiar dacă producția e bună, nu avem forță de lucru, nu avem mână de lucru, cine să le culeagă, și automat prețurile sunt destul de ridicate. În piețe poate să ajungă și la 40-50 de lei kilogramul, pentru că cireșile amare sunt mult mai rare și munca e mult mai migăloasă”, a spus Petrea.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!