Pensia minimă socială, cea de care beneficiază românii care au împlinit doar stagiul minim de cotizare, va creşte şi ea după majorarea veniturilor pensionarilor, a anunţat ministrul Muncii, Simona-Bucura Oprescu, potrivit Antena 3 CNN.
Pensia minimă socială, cea de care beneficiază românii care au împlinit doar stagiul minim de cotizare, va creşte cu 13,8%, de la 1.125 de lei la 1.281 de lei, începând cu 1 ianuarie 2024.
Această majorare este prevăzută în noua lege a pensiilor, adoptată în decembrie 2023. Legea prevede, de asemenea, o indexare anuală a pensiilor cu rata inflaţiei plus jumătate din câştigul salarial mediu brut.
Astfel, în fiecare an, pensiile românilor vor creşte cu cel puţin inflaţia, ceea ce ar trebui să asigure o creştere reală a veniturilor acestora.
În cazul pensiei minime sociale, majorarea de 13,8% înseamnă o creştere de peste 15% a venitului disponibil lunar al unui pensionar care a împlinit doar stagiul minim de cotizare.
De exemplu, un pensionar cu o pensie minimă socială şi un venit lunar de 1.125 de lei va primi, după majorare, un venit lunar de 1.281 de lei. Aceasta înseamnă o creştere a venitului disponibil de 156 de lei pe lună.
Recalcularea pensiilor pentru toţi românii, în 2024
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a anunţat că toate pensiile din România vor fi recalculate până la 1 septembrie 2024.
Recalcularea se va face în baza noii formule de calcul a pensiilor, prevăzută în noua lege a pensiilor.
Formula nouă de calcul a pensiilor este bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar, conform principiului contributivităţii.
Un punct de pensie va avea valoarea de 2.032 de lei începând cu 1 ianuarie 2024.
"Avem deja pusă în aplicare, parţial, noua lege a pensiilor care a apărut în Monitorul Oficial pe 4 decembrie, care la articolul 84, alineatul 3, ne spune că în fiecare an pensiile românilor se vor majora cu inflaţia plus jumătate din câştigul salarial mediu brut.
Aceasta este garanţia că nu se va mai întâmpla ca în alţi ani, fiindcă dacă vom urmări evoluţia punctului de pensie vom vedea că au fost ani în care pensiile românilor nu au crescut deloc, de exemplu între 2009 şi 2013, dar şi în 2020-2021.
Şi, atunci, noua lege a pensiilor vine cu un mecanism care spune clar când şi cu cât cresc pensiile românilor.
Acum, deja fiecare român şi-a primit pensia majorată în ianuarie, fiindcă pensiile se plătesc prin convenţiile cu Poşta Română până pe data de 16 a fiecărei luni, în cazul celor care merg prin factorul poştal, respectiv pe 12 a fiecărei luni în cazul celor primite pe card.
Prin urmare, românii au văzut foarte clar pe taloanele de pensii şi la pensiile primite care a fost creşterea", a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, la Antena 3 CNN.
"Este foarte important ca românii să ştie că în 2024, după cum au constatat, toate pensiile cresc, fiindcă de la 1 ianuarie avem o creştere a punctului de pensie, de la 1785 de lei la 2032 de lei, o creştere a indemnizaţiei minime sociale, de la 1125 de lei la 1281 de lei", a precizat ministrul Muncii.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!