Fostul premier Mihai Tudose, eurodeputat în grupul socialiștilor, susține, într-un răspuns la o întrebare adresată de Știrile Digi FM, că modificarea PNRR este permisă de regulamentele comunitare - între altele, atunci când realitatea politică cere ajustări ale planului sau când anumite etape din foaia de parcurs nu pot fi îndeplinite la timp.
Iată răspunsul lui Mihai Tudose:
“Articolul 21
Modificarea planului de redresare și reziliență al unui stat membru
(1) În cazul în care planul de redresare și reziliență, inclusiv jaloanele și țintele relevante, nu mai poate fi îndeplinit, în totalitate sau parțial, de către statul membru în cauză ca urmare a unor circumstanțe obiective, statul membru în cauză poate înainta Comisiei o cerere motivată ca aceasta să elaboreze o propunere de modificare sau de înlocuire a deciziilor de punere în aplicare ale Consiliului prevăzute la articolul 20 alineatele (1) și (3). În acest scop, statul membru poate propune un plan de redresare și reziliență modificat sau un nou plan. Statele membre pot solicita sprijin tehnic pentru pregătirea unei astfel de propuneri în cadrul Instrumentului de sprijin tehnic.
(2) În cazul în care Comisia consideră că motivele prezentate de statul membru în cauză justifică o modificare a respectivului plan de redresare și reziliență, Comisia evaluează planul de redresare și reziliență nou sau modificat în conformitate cu articolul 19 și elaborează o propunere pentru o nouă decizie de punere în aplicare a Consiliului în conformitate cu articolul 20 alineatul (1) în termen de două luni de la transmiterea oficială a cererii. Statul membru în cauză și Comisia pot stabili de comun acord să prelungească respectivul termen cu o perioadă rezonabilă, dacă este necesar. Consiliul adoptă noua decizie de punere în aplicare, de regulă, în termen de patru săptămâni de la adoptarea propunerii Comisiei.
(3) În cazul în care Comisia consideră că motivele prezentate de statul membru în cauză nu justifică o modificare a respectivului plan de redresare și reziliență, Comisia respinge cererea în termenul menționat la alineatul (2), după ce a dat statului membru în cauză posibilitatea de a-și prezenta observațiile în termen de o lună de la comunicarea concluziilor Comisiei.
Printre circumstanțe obiective pot fi considerate: Milestones nu pot fi îndeplinite din diferite motive (de exemplu, decizia unei curți cu privire la stabilirea șomajului- e exemplu legat de Franța); realitatea politică care cere ajustări ale planului; solicitarea de noi fonduri (de exemplu dacă statul membru nu a solicitat toata suma de care putea beneficia din împrumuturi)”
Reamintim, Marcel Ciolacu a declarat că europarlamentari - atât de la PNL cît și de la PSD - discută cu reprezentanți europeni optimizarea PNRR.
„O să optimizăm PNRR mai mult ca sigur. Dacă se va constitui această coaliție de guvernare, vom face o deplasare la Bruxelles să discutăm punctual. Deja europarlamentarii de la PSD și de la PNL discută cu reprezentanții de la Uniunea Europeană cu privire la optimizarea PNRR”, spune Marcel Ciolacu.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!