Anularea alegerilor prezidențiale din România de către Curtea Constituțională a generat o undă de șoc pe scena politică internă și internațională, fiind tratată ca o știre de tip breaking news de cele mai importante agenții de presă și publicații din lume. Decizia fără precedent, care presupune reluarea întregului proces electoral, a fost justificată de declasificarea unor documente care indică o presupusă ingerință rusă în procesul electoral. Această hotărâre a provocat reacții intense, dezbateri și analize pe toate continentele.
Decizie fără precedent
Reuters și Associated Press (AP) au evidențiat că decizia Curții Constituționale a venit pe fondul declasificării unor documente de securitate care sugerau o ingerință rusă masivă în campania electorală. Documentele dezvăluite de președintele Klaus Iohannis miercuri arată că mii de conturi de social media au fost utilizate pentru a amplifica prezența lui Călin Georgescu, candidatul outsider de extremă dreaptă, pe platforme precum TikTok și Telegram. Georgescu a înregistrat un rezultat surprinzător în primul tur, cu 22,9% din voturi, față de 19,2% pentru adversara sa, Elena Lasconi, reformistă și susținătoare a valorilor pro-europene.
Reacții internaționale: un amestec de șoc și precauție
Agenția France-Presse (AFP) a subliniat că această anulare este un caz rar în Europa și că decizia Curții urmărește să restabilească „legalitatea și validitatea” procesului electoral. Publicații franceze precum Le Monde și Le Figaro au preluat această informație, reflectând gravitatea momentului politic din România.
CNN a descris situația drept „un ciclu electoral haotic”, marcat de controverse și suspiciuni de interferență străină. Potrivit postului american, rapoartele declasificate nu doar că evidențiază sprijinul oferit lui Georgescu prin algoritmi și promovare plătită pe rețelele sociale, dar aduc în discuție și atacuri cibernetice asupra infrastructurii electorale din România.
Într-o notă similară, BBC a relatat că această decizie plasează România „pe un teritoriu complet nou din punct de vedere politic”. Postul britanic a subliniat caracterul inedit al situației, în care un outsider politic, cu un mesaj eurosceptic și sprijin aparent din partea Rusiei, a reușit să devină o figură centrală în alegeri.
Cine beneficiază de această decizie?
Sky News a publicat un comentariu semnat de jurnalistul Adam Parsons, care s-a întrebat dacă această decizie nu îl va ajuta chiar pe Georgescu să își consolideze poziția politică. El a evidențiat strategia candidatului de a se prezenta drept o victimă a sistemului politic. Pe de altă parte, Elena Lasconi a criticat vehement anularea alegerilor, calificând decizia drept „o lovitură pentru democrație”.
Bloomberg și Euronews au remarcat că reluarea procesului electoral adâncește incertitudinea politică din România, într-o perioadă deja marcată de polarizare socială și geopolitică.
Implicarea Rusiei: o amenințare globală
În contextul unei Europe preocupate de riscurile asociate ingerinței străine, publicațiile occidentale au accentuat legătura dintre ascensiunea lui Călin Georgescu și strategia Rusiei de influențare a alegerilor. France 24 și Al-Jazeera au subliniat că România se confruntă cu un precedent periculos, care ridică semne de întrebare asupra siguranței proceselor electorale în regiune.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!