Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat, vineri, că a avut un dialog „constructiv și responsabil” cu federațiile sindicale reprezentative din învățământ și a agreat, împreună cu reprezentații celor două federații, mai multe propuneri de îmbunătățire a textului proiectului Legii învățământului preuniversitar „România Educată".
Potrivit ministrului Educației, colegiile vor avea posibilitatea să-și organizeze concurs propriu de admitere, cu condiția ca această admitere să aibă loc imediat după susținerea examenului de Evaluare Națională de către elevii clasei a VIII-a. De asemenea, limba și literatura română (inclusiv gramatica) va fi probă distinctă la Bacalaureat, iar promovarea examenului va fi condiționată de obținerea mediei 6, pe baza notelor obținute la proba de limba și literatura română și la proba A, care cuprinde discipline din trunchiul comun (matematica, fizică, chimie, biologie, istorie, geografie și științe socio-umane).
"Măsurile agreate se vor regăsi în textul proiectului de lege care va fi înaintat spre adoptare în Guvern", a afirmat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, potrivit unui comunicat de presă citat de Agerpres.
Absolvenţii clasei a VIII-a vor susţine Evaluarea Naţională mai devreme cu o săptămână, iar concursul de admitere în colegii va fi susţinut pe baza programelor şcolare, ulterior examenului de Evaluare Naţională, pe baza unor subiecte elaborate "în afara unităţii de învăţământ" - conform măsurilor agreate în urma consultărilor.
În cadrul întâlnirii s-a agreat că admiterea în liceu prin repartiţie computerizată a elevilor care nu au ocupat un loc în urma concursului de admitere în colegii se va realiza pe baza rezultatelor obţinute la Evaluarea Naţională, după încheierea concursurilor proprii de admitere în colegii, aceste prevederi fiind prevăzute a fi aplicate începând cu sesiunea iunie 2024.
Referitor la examenul naţional de Bacalaureat, limba şi literatura română (inclusiv gramatica) va constitui o probă distinctă în cadrul acestui examen. Structura probei de limba română va permite evaluarea competenţelor specifice, eliminând accentul pus pe învăţarea mecanică. Promovarea examenului naţional de Bacalaureat va fi condiţionată de obţinerea mediei 6, pe baza notelor obţinute la proba de limba şi literatura română şi la proba A, care cuprinde discipline din trunchiul comun (matematică, fizică, chimie, biologie, istorie, geografie şi ştiinţe socio-umane).
"Pentru încurajarea participării absolvenţilor de liceu la proba E, având în vedere nivelul de dificultate al subiectelor realizate astfel încât să permită acordarea unei calificări de nivel 4, aceasta nu va condiţiona promovarea examenului naţional de Bacalaureat", se arată în comunicat.
În cadrul aceleiaşi întâlniri a fost prezentată modalitatea în care evaluarea la Bacalaureat se va realiza în format digital (asistat de calculator), însă acest fapt "nu înseamnă" că toţi itemii vor fi de tip grilă. Astfel, vor fi şi itemi cu răspuns deschis, itemi de tip întrebare structurată, eseu.
Bacalaureatul în noua formă este prevăzut a fi implementat în 2027, după realizarea noilor planuri cadru şi a noilor programe pentru ciclul liceal, pentru prima generaţie care studiază pe baza noilor programe începând cu clasa a IX-a, anul şcolar 2023-2024.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!