România se confruntă în aceste zile cu un val de căldură, temperaturile apropiindu-se de 40 de grade Celsius. În aceste condiții, protecția pielii devine esențială pentru a preveni afecțiuni grave, cum ar fi cancerul de piele. Medicul dermatolog Mihaela Leventer a oferit câteva sfaturi importante într-un interviu pentru Știrile Digi FM.
Utilizarea cremei de protecție solară
Dr. Mihaela Leventer subliniază că fotoprotecția este crucială în această perioadă. „Fotoprotecția înseamnă utilizarea cremelor de fotoprotecție cu factor mare, 50+, dar și utilizarea hainelor fotoprotectoare dacă nu vreți să cumpărați și să vă dați cu cremă. Puteți alege umbra sau puteți evita orele amiezii atunci când soarele arde foarte intens,” a explicat medicul.
Alunițele inactive, cunoscute și ca alunițe cuminți, nu prezintă un risc major în expunerea la soare, însă persoanele care au multe alunițe trebuie să fie deosebit de atente și să folosească regulat crema de fotoprotecție. „Crema de fotoprotecție se aplică la fiecare două ore, pentru că fiecare persoană transpiră, se așează pe un scaun sau pe un prosop, iar crema se poate deteriora la îmbăiere. Prin urmare, ea trebuie reaplicată pe piele. Nu există ceva care să țină de dimineața până seara și să protejeze pielea perfect.”
Fotoprotecția pentru copii și bebeluși
Protecția solară este deosebit de importantă pentru copii și bebeluși, deoarece pielea lor este mult mai sensibilă. Dr. Leventer avertizează că cinci arsuri solare în copilărie cresc riscul de cancer de piele cu 75%. Fotoprotecția pentru cei mici se face în principal cu creme cu compoziție minerală, care reflectă lumina solară, sau cu hăinuțe speciale care conțin fibre de fotoprotecție. Aceste costume se usucă rapid și permit copiilor să se joace la malul mării sau să intre în apă fără riscul arsurilor solare.
Pentru a minimiza riscurile, este esențial să evităm statul pe plajă în orele de vârf, adică între 11:00 și 15:00. De asemenea, protecția solară este necesară nu doar la mare, ci și la altitudine. Radiațiile solare trec prin pânza de nori și pot arde pielea la fel de intens și la munte.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!