Comentatorul sportiv Bogdan Socol a murit la doar 42 de ani, după ce a rămas blocat sub un strat de gheață și a făcut șoc hipotermic, în timp ce înota în apă înghețată.
Robert Vasiliu și Ovidiu Tirla, doi dintre componenții lotului național de înot în ape înghețate, în care își dorea să intre și Bogdan Socol, au explicat pentru gsp.ro regulile de bază ale acestui sport, pentru a fi practicat în siguranță.
Tată a trei copii, Bogdan Socol a făcut o eroare care i-a fost fatală, după cum au apreciat specialiștii. A mers să înoate și nu a fost legat cu o frânghie, iar din acest motiv nimeni nu a putut să îl ajute atunci când a intrat sub gheață.
"Cei care practică înotul în ape înghețate trebuie să urmeze anumite reguli de siguranță. În primul rând, trebuie să fii apt din punct de vedere medical. Trebuie să ai confirmarea din partea unui doctor specializat în hipotermie și în submersiune în ape reci și foarte reci. Trebuie să ai un control la cardiolog, un EKG cu 12 cicluri, după care un medic să spună că poți înota în ape reci. Și niciodată nu trebuie să înoți singur în ape reci. Trebuie să ai pe cineva lângă tine, care să aibă experiență în înotul în ape înghețate. Acestea sunt regulile de bază", a spus Ovidiu Tirla, fost poloist.
Și Robert Vasiliu a spus că Bogdan Socol ar fi trebuit să aibă o sfoară legată de el, de care să fie tras în caz de pericol, și să fie supravegheat tot timpul antrenamentului: "Cred că în cazul domnului Socol a fost vorba de lipsă de experiență. E un sport, dar e un sport extrem. Nu e ceva banal. Asta trebuie specificat clar. E ceva la limită. Și dacă stai un minut... Nu e ca înotul clasic. Acest sport se poate face și în lacuri, dar trebuie să ai în jur un grup de prieteni sau pe cineva care are experiență. Și iei măsuri de siguranță. Ar trebui să existe o sfoară cu care să te legi, astfel încât cineva să te tragă. Sunt chestii pe care el nu cred că le-a știut. Pare că a făcut de capul lui. Cred ca făcut-o din dorința de a face ceva deosebit. Dacă era sub gheață, ce putea face persoana care era lângă el? Să intre după el sau să spargă gheața, ceea ce ar fi durat. Dacă avea o sfoară, putea să-l tragă. Și un minut sub gheață e mult".
Bogdan Socol şi-a început cariera în redacţia de sport a TVR, în anul 2000, apoi şi-a continuat activitatea la Realitatea TV, TV Sport, Național TV şi GSP TV. Acesta a intrat în echipa Digi Sport încă de la începuturile proiectului. Din 2009, timp de opt ani, a activat la Digi Sport, unde a comentat peste 2.500 de evenimente sportive.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!