15 partide și alianțe și 7 candidați independenți s-au înscris pentru alegerile europarlamentare de anul acesta. Numărul de semnături de susținere aferent fiecărui dosar de candidaturi nu este, însă, cunoscut. Acest lucru reduce transparența procesului, atrage atenția Expert Forum, o organizație independentă, care a analizat candidaturile depuse.
Nici datele de naștere ale candidaților nu se cunosc, deși au fost publicate numele părinților, a explicat, pentru Știrile Digi FM, Septimius Pârvu, coordonator program electoral.
„Biroul Electoral Central ne-a răspuns că aplică principiul minimei utilizări a datelor, adică nu se publică date personale în mod abuziv, dar pe de altă parte nu înțeleg de ce este relevant să știi numele părinților unui candidati, dar să nu știi câți ani are. BEC ar putea publica măcar statistic, să știm cât sunt femei, cât sunt bărbați, pe partid, ce vârstă au. Datele sunt publicate și într-un format foarte prost, în niște PDF-uri scanate. Ni s-a spus că nu există o lege care să permită publicarea datelor deschise, ceea ce nu este neapărat conform cu realitatea pentru că există o lege din 2022, privind datele deschise și utilizarea datelor”
Expert Forum atrage atenția și asupra modului în care sunt verificate listele, cu semnături de susținere.
Septimius Pârvu a dat și exemplul unei candidaturi respinse în 2019, cea a lui Viorel Cataramă,
„Problema este că dacă nu verifici semnăturile respective, nu ai semnătură electronică cum se întâmplă în țările baltice care îți atestă că este persoană respectivă, este de fapt o verificare care implică membri biroului electoral, verifică aceste semnături, însă se uită după datele care sunt conținute în pagina respectivă, adică dacă are toate coloanele, dacă există semnătura persoanei. Și există o verificare, dar este mai degrabă ocheometrică, legată de faptul că listele nu sunt trase la Xerox sau nu există aceeași semnătură. În 2019, unui candidat i s-a respins candidatura și a contestat-o pe acest motiv.”
Aproape o treime dintre candidații propuși de partide pentru alegerile europarlamentare din iunie sunt femei. Cele mai multe candidate se regăsesc pe listele REPER, AUR şi SOS România, arată un raport realizat de Expert Forum.
„Dacă ar fi să ne uităm la nivel de partid, cel mai bine stau REPER, AUR și SOS Romania cu 39%. Apoi PSD și PNL cu 37%, iar la Dreapta Unită avem 35% din candidate. Am încercat să vedem și pe ce poziții sunt. De exemplu, REPER am avut un sistem interesant cu un candidat femeie, un candidat bărbat. Apoi, vreo 10 din 15 partide au avut o femeie pe primele 3 locuri, iar alte 3 partide au avut o femeie cap de listă. Dintre cele care probabil au șanse mai mari să primească locuri, niciunul dintre ele nu are o femeie în vârful listei. Inclusiv PSD-PNL care promiseseră la un moment dat că vor pune un candidat de sex feminin în vârful listei”, a spus Septimius Pârvu, coordonator program electoral, într-o declarație pentru Știrile Digi FM.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!