Gelu Duminică a analizat cazul crimei din Grădina Botanică din Craiova. Sociologul este de părere că aceste acțiuni sunt de obicei „apogeul” unui mod comportamental deviant tolerat (ba chiar încurajat) de cei din jur. Reamintim, un elev de la Liceul Militar din Craiova a înjunghiat mortal o minoră de 14 ani și a rănit grav un tânăr de 19 ani.
Gelu Duminică explică, pe pagina sa de Facebook, despre cum acest gen de agresori „sunt ei înșiși ignorați de adulții din viața lor și sunt victime ale violențelor fizice și emoționale ale părinților”.
„Un puști de 17 ani a omorât o fată de 14 ani și a rănit grav un alt tânăr de 19. Elev al unei școli militare, criminalul a trecut toate teste psihologice. Acum apar mărturii despre personalitatea tulbure pe care acest copil o avea și în trecut.
Cel mai tânăr criminal din România are 14 ani. Împreună cu un coleg mai mare a omorât cu vreo 20 de lovituri de cuțit un prieten de băutură. Victima avea 13 ani.
Acum vreo 2-3 ani, 5 adolescenți din Bacău au omorât un coleg de petrecere după ce l-au sechestrat, violat și schingiut vreo 7 ore.
Aceste acțiuni sunt de obicei ”apogeul” unui mod comportamental deviant tolerat (ba chiar încurajat) de cei din jur. Copilul este învâțat ”să se descurce”, ”să riposteze”, ”să-și câștige respectul”, etc., prin impunerea fricii și prin acte violente pentru simplul motiv că de cele mai multe ori asta vede la adulții de lângă el. În general, acest gen de (viitori) agresori sunt ei înșiși ignorați de adulții din viața lor și sunt victime ale violențelor fizice și emoționale ale părinților. În cazul acestor copii, nici familia și nici școala nu au reușit să ofere echilibrul socio-emoțional de care are nevoie orice copil ca să devină parte reală a societății.
Ca tată de fată, sper să înțeleg din aceste intâmplări cât de important pentru dezvoltarea emoțională este să petrec timp de calitate cu copilul meu. Și s-o acompaniez, prin vorbă și faptă, pe drumul bun.
Ca cetățean român sper să fac (și) mai multe ca statul să-și facă treaba mai bine, să introducă cursuri de educație parentală, să dezvolte centre comunitare pentru copii unde aceștia să socializeze, să combatem orice forma de bullying și agresiune și să oferim mai multe argumente pentru iubire.
Ca minoritar, sper ca rasiștii să vadă că răul este peste tot. Și că a pune etichete doar pentru unii este o mizerie.”, este mesajul postat de Gelu Duminică.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!