După ce vineri Curtea Supremă a SUA anulează dreptul constituțional la avort, iar fiecare stat poate permite, limita sau interzice avorturile, reacțiile nu au întârziat să apară.
După şocul suferit, susţinătorii dreptului la avort s-au mobilizat în zilele imediat următoare și au ieșit în stradă, cum era de așteptat.
Mii de oameni și-au strigat furia chiar în fața sediului Curții Supreme de Justiție de la Washington, care a adoptat această decizie prin care anulează la nivel federal dreptul la avort și permite statelor să decidă singure ce vor face. Asta înseamnă că femeile din statele unde avortul este interzis vor trebui să meargă în alte state, unde procedura e permisă, însă nu toate americancele își vor permite să facă acest drum.
Despre ce implică această decizie și ce urmări va avea din punct de vedere medical asupra femeilor, am stat de vorbă cu Profesor Dr. Gheorghe Peltecu, medic primar în obstetrică-ginecologie, profesor universitar în cadrul Universității de Medicină și Farmacie "Carol Davila" și doctor în științe medicale.
Digi FM: Cum poate scădea rata avorturilor fără ca acestea să fie interzise?
Gheorge Peltecu: Rata avorturilor poate fi redusă prin educație contraceptivă. Țările cu o populație mică și cu un grad ridicat de educație au o rată nesemnificativă a avorturilor pentru sarcini nedorite. Avorturile cu indicație medicală intră în altă categorie.
Finlanda sau Elveția au rate neglijabile ale avorturilor.
Scăderea ratei avorturilor prin interzicerea lor nu este o practică eficientă și nici morală. Decizia unei femei de a păstra sau nu o sarcină este un drept al ei. Atât organizațiile medicale cât și cele feministe consideră că interzicerea avortului este o discriminare.
OMS (Organizația Mondială a Saănătății) consideră că femeilor trebuie să li se acorde condiții decente și sigure de întrerupere a sarcinii atunci când solicită aceată procedură. Cele mai multe complicații apar în țările cu nivel socio-economic scăzut.
Chiar și în SUA, după anularea legii care garanta constituțional dreptul de întrerupere a sarcinii, se consideră că vor fi afectate de lege aprox 40 mil femei, în special femei African Americane care au venituri scăzute. Ele vor fi nevoite să migreze în alte state unde avortul poate fi permis.
Interzicerea avortului în Romania în perioada 1966-1990 a facut 10 000 de victime, femei tinere care au decedat din cauza complicațiilor avorturilor empirice.
„M-a marcat cazul unei doctorițe, medic într-un mare spital bucureștean, care si-a provocat singură avortul și care a decedat în urma unui șoc septic deși s-au făcut eforturi supraomenești pentru a o salva.”
Digi FM: Ați avut cazuri de femei care au făcut avort în urma decretului dat în perioada comunistă? Dacă da, în ce măsură au fost afectate acestea? Este vreun caz care v-a marcat?
Gheorghe Peltecu: Nenumărate cazuri internate în spital, după avorturi provocate empiric la domiciliu. Absența metodelor contraceptive pe piață face ca această lege să fie și cinică.
În cazul în care nu făceau complicații fatale, femeile rămâneau cu sechele definitive în sfera genitală care le anula capacitatea de a mai face copii. Sterilitatea secundară.
M-a marcat cazul unei doctorițe, medic într-un mare spital bucureștean, care si-a provocat singură avortul și care a decedat în urma unui șoc septic deși s-au făcut eforturi supraomenești pentru a o salva.
Digi FM: În ce măsură pot decide / judeca bărbații cu privire la ce se întâmplă cu corpul unei femei?
Gheorghe Peltecu: Bărbații pot judeca ce se întâmplă cu corpul unei femei în cazul în care se supune riscului unui avort efectuat empiric. Există riscul unor complicații care îi pot afecta sănătatea și chiar viața.
Digi FM: În cazul în care avorturile vor fi interzise, credeți că vor recurge femeile la avortul neasistat? La ce riscuri se expun acestea?
Gheorghe Peltecu: În cazul în care avorturile sunt interzise, femeile vor recurge la metode abortive empirice. Chiar și în țările civilizate se întâlnesc avorturi empirice.
Digi FM: În ce măsură ar fi afectată România în cazul interzicerii avorturilor?
Gheorghe Peltecu: Nu cred că în România s-ar mai putea da o lege care să interzică avorturile. După experiența trăită în comunism, cu cel mai mare tribut de vieți de femei tinere decedate ca urmare a avortului provocat empiric, NU cred ca vor fi politicieni care să îndrăznească să propună o astfel de lege. S-ar declanșa o revoltă socială.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!