2 din 3 români întâmpină greutăți în a pune bani deoparte pentru „zile negre”, iar o treime dintre aceștia nu reușește să economisească. Dacă areușesc să economisească, 3 din 10 ar alege să-i pună „la saltea”. Nu-i investesc, nu-i duc la bancă, îi țin acasă. Asta arată un studiu Reveal Research Marketing.
Care este cauza acestui comportament? Lipsa educației financiare la români.
Mulți dintre noi nu avem o claritate în ceea ce privește obiectivul financiar. Avem obiective de pasive, adică de achiziții care dacă se fac pe datorie sau fără să investim, blocăm banii în niște elemente care nu produc alți bani. Iar asta înseamnă bani blocați.
„Banii trebuie investiti, să și economisim cu un scop, cu un obiectiv foarte clar și pe un orizont de timp foarte clar. Trebuie să avem o strategie, cat economisim și unde investim ce economisim", asta a declarat invitatul lui Adrian Cojocaru, Iancu Guda, analist financiar.
Acesta este de părere că obiectivele pe care le avem, o mașină sau o pereche de adidași, nu sunt cele mai bune și ca acești bani pe care-i cheltuim pe astfel de achizitii, nu produc alți bani.
„Trebuie să avem niște invesții care să genereze randament din care să putem să trăim, nu ca să nu mai muncim toată viața, ci ca să nu mai avem stresul banilor".
De asemenea, Iancu Guda a mai declarat în cadrul emisiunii „Omul Potrivit„ că lumea are o percepție greșită despre independența financiară și că aceasta este accesibilă doar celor cu foarte mulți bani.
„Oricine respectă două condiții poate ajunge independent financiar în 15 ani.
1. Să economisești lunar 25% din venit.
2. Să investești acele economii la un randament anual de 8%.„
De ce elemente avem nevoie pentru a ajunge aici?
Iată răspunsul: Trebuie doar să avem răbdare și motivație. Trebuie să avem ambiție să știm cum să ne gospodărim.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!