Ion Iliescu, fost preşedintele României între anii 1992-1996 şi 2000-2004, împlineşte, 93 de ani. Fostul șef al statului nu a mai avut nicio apariție publică din martie 2017, când a mers la Parchetul General, fiind citat de procurori în dosarul Revoluţiei, în care a fost trimis în judecată pentru infracţiuni contra umanităţii.
Ion Iliescu a fost preşedinte al Consiliului Frontului Salvării Naţionale (CFSN), un organism al puterii de stat din România creat în decembrie 1989 ca urmare a Revoluţiei.
În 2005, Ion Iliescu a fost anchetat pentru mineriadele din 1990, în care minerii din Valea Jiului au descins în Bucureşti pentru a opri manifestaţiile antiguvernamentale.
În iulie 2017, Ion Iliescu a fost trimis alături de Petre Roman, Gelu Voiculescu, Virgil Măgureanu, Miron Cozma şi alţii în judecată, pentru infracţiuni contra umanităţii.
Ion Iliescu este inculpat în dosarul Revoluţiei, începând din data de 31 decembrie 2018, devenind suspect în dosar, alături de Gelu Voican Voiculescu. Fostul preşedinte este acuzat și de crime împotriva umanităţii.
Dosarul cauzei cuprinde 3.330 de volume, dintre care 2.030 au fost instrumentate după 13 iunie 2016. La acest prim termen, Ion Iliescu nu a fost prezent. L-a reprezentat avocatul său.
Între timp, dosarul a fost plimbat între Parchetul Militar și instanța supremă, care în 24 februarie a decis să trimită acest dosar Curții de Apel București, pe motiv că ar fi de competența acesteia pentru că în acea perioadă Ion Iliescu nu era președinte al României.
Probatoriul a relevat că întreaga forță militară a României, Ministerul Apărării, Ministerul de Interne - Departamentul Securității Statului, precum și Gărzile Patriotice, începând cu data de 22.12.1989 s-au pus la dispoziția Consiliului Frontului Salvării Naționale și conducerii acestuia.
Din același moment, grupul a luat deciziile importante cu caracter politic și militar, urmărind accederea la puterea politică a unui grup preconstituit și legitimarea politică în fața poporului român. Cercetările vizează faptul că prin instaurarea unei psihoze generalizate a terorismului ar fi fost create numeroase situații de foc fratricid, trageri haotice, ordine militare contradictorii. Din 22 până în 30 decembrie '89 s-au tras peste 12 milioane de cartușe.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!