Membrii Biroului Permanent Naţional al PSD s-au pronunţat, luni, în unanimitate, împotriva votării proiectului de modificare a Legii 208/2015, care ar permite candidatura preşedintelui Klaus Iohannis la alegerile parlamentare, a anunţat purtătorul de cuvânt al social-democraţilor, Lucian Romaşcanu.
"Legat de votul privind legea colegilor de la PNL, a fost un vot în unanimitate împotriva votării unei asemenea iniţiative, pentru că totuşi suntem în 2024, iar legi dedicate unei singure persoane nu ar trebui să existe. (...) Atât timp cât este în lucru, în Senat în acest moment, se aştepta un punct de vedere din partea PSD, care a fost formalizat în această şedinţă de Birou Permanent Naţional", a spus Romaşcanu, într-o declaraţii de presă la sediul PSD, arată Agerpres.
Reprezentantul PSD a mai precizat că, prin votul lor, social-democraţii au exprimat un punct de vedere în ce priveşte oportunitatea politică şi că pe mai departe "este problema colegilor din PNL" dacă vor să susţină proiectul de lege. Romaşcanu a subliniat că "nu se pot da legi pentru o singură" persoană.
"Principial, PSD este în acest an, în 2024, de părere - şi este o părere corectă, pentru că nu putem la fiecare 20 de ani să avem această discuţie - că nu putem da o lege pentru o singură persoană. Dacă este să discutăm, să analizăm, şi asta este o părere personală, dacă putem aplica un asemenea tip de măsură legislativă pentru mai multe persoane - asta trebuie făcut aşezat, gândit; un demers care să nu fie ataşat de o singură persoană. (...) În acest moment, orice demers am face, el este conectat de o singură persoană. Nu este iniţiativa PSD, nu este o prioritate a PSD. În consecinţă, decizia politică a fost aceasta. Dacă vom gândi la o lărgire a cadrului prin care independenţii pot candida în alegerile parlamentare, o vom face într-un moment aşezat, când nu mai sunt două luni până la alegeri", a mai spus el.
Potrivit PNL, sesizarea a fost făcută în baza opiniei Consiliului Legislativ despre acest proiect. În consecinţă, PNL nu va pune pe ordinea de zi a Biroului Permanent al Senatului dezbaterea acestui proiect până când nu va primi un răspuns din partea BEC, au transmis liberalii.
Miercurea trecută, parlamentarii PNL Daniel Fenechiu şi Gabriel Andronache au depus, la Parlament, o propunere legislativă care prevede că preşedintele României poate candida, în ultimele 3 luni ale mandatului, ca independent pe listele unui partid sau alianţe la alegerile parlamentare. Proiectul modifică, în acest sens, articolul 52 din legea privind alegerea Senatului şi Camerei Deputaţilor.
Consiliul Legislativ a avizat favorabil proiectul PNL, cu mai multe observaţii. ''Apreciem că preşedintele României are dreptul de a candida pentru funcţia de senator sau deputat pe lista unui partid politic, unei alianţe politice sau electorale, chiar şi în lipsa normei preconizate'', se arată în avizul dat de Consiliul Legislativ.
Ciolacu: Legea privind candidatura lui Iohannis nu e o prioritate nici pentru Guvern, nici pentru PSD
Proiectul de lege care prevede posibilitatea ca şeful statului să candideze la alegerile legislative fără a renunţa la mandatul său nu este o prioritate nici pentru Guvern, nici pentru social-democraţi, a declarat luni preşedintele PSD, Marcel Ciolacu.
El a participat la şedinţa BPN al PSD.
"Această lege nu e o prioritate nici pentru mine, nici pentru Guvernul României şi nici pentru Partidul Social Democrat", a spus Ciolacu.
PSD şi PNL - a adăugat el - nu au discutat despre acest proiect de lege în aprilie.
Liderul social-democrat a spus că votul de luni din BPN reprezintă o hotărâre a partidului său.
"Ne asumăm o decizie. Dacă am fi vrut să ne asumăm anumite bâlbâieli în care spuneam 'Lăsăm liber parlamentarilor după voinţa proprie'... Dar în momentul acesta avem o decizie", a mai spus Marcel Ciolacu.
Întrebat referitor la asemănarea dintre actualul demers legislativ şi un altul iniţiat în mandatul fostului preşedinte Ion Iliescu, Marcel Cioacu a răspuns: "Am evoluat ca şi societate în cei 20 de ani, n-am stat pe loc şi cred că ştiţi deja argumentul meu şi din interiorul Biroului Permanent Naţional: faptul că mai sunt anumite categorii socio-profesionale care nu pot candida decât dacă îşi dau demisia - magistraţi, prefecţi".
Mai mult, preşedintele PSD a susţinut că nu este de acord cu extinderea Legii electorale sau cu vreo propunere care modifică fondul acesteia, deoarece există o recomandare a Comisiei de la Veneţia că acest lucru se face cu un an înainte.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!