Lucian Mîndruță a comentat, pe pagina sa de Facebook, cazul Horodniceanu. Jurnalistul se întreabă „unde era creierul când gura mesteca acele cuvinte”. Vicepreşedintele CSM, Daniel Horodniceanu, a fost oprit în trafic de poliţişti, acesta reproşându-le oamenilor legii „tupeul de a opri un procuror care a condus structura de crimă organizată”.
Mîndruță îi transmite lui Horodniceanu că statura publică se face „din ceea ce spun ceilalți despre tine, nu din ce spui sau crezi tu”.
„Nu mă pricep la luptele între diferitele structuri de forță ale statului. Nici nu vreau să dobândesc vreo mare expertiză acolo. Pe mine mă interesează - pentru că asta predau la trainingurile mele de media - aparențele.
Lumea se uită superior la ele, crede că nu contează, că trebuie să lăsăm faptele să vorbească... Doar că aparențele pot cădea peste fapte cu greutatea unei lespezi de mormânt. Și în cazul asta fix așa se întâmplă.
Pentru că, de fapt, nu faptul că dl. Horodniceanu are o problema de ego exacerbat e important aici. Ci inabilitatea de a o ascunde, mai ales atunci când interesul propriu e în joc. Cum să lași o astfel de slăbiciune - orgoliul - să devină publică? Cum să furnizezi celorlalți, cu gură ta, o cale simplă de a te discredita?
Unde era creierul când gura mesteca acele cuvinte?
Mai mult, unde erau principiile pe care orice om care reprezintă ceva trebuie să le urmeze în spațiul public? Alea cele mai simple. Calm. Relaxare. Umor. Empatie. Control al mesajului. Unde?
Citesc tot felul de interpretări că scena i-ar fi fost înscenată. Păi dacă se știa la risc (și un mega-procuror își face mereu inamici) nu trebuia să-și impună să-și controleze fiecare secundă petrecută în spațiul public? Camera ascunsă? Păi cred că a văzut mai multe filmări cu așa ceva decât mine!
Și oricum, dacă te filmează sau nu cineva e puțin important: ce impresie faci celorlalți nu se modifică atunci când o camera e prezența - sau nu. Pentru că și fără camera oamenii țin minte și vorbesc despre tine.
Din asta se construiesc reputațiile. Din asta se face statura publică: din ceea ce spun ceilalți despre tine, nu din ce spui sau crezi tu.
Ce se mai poate face acum, la categoria "damage control"?
Mai puțină scenarită. Și mai mult umor. Trebuie să râdă și el - de el însuși - ca să ne convingă că îi pare rău.”, scrie Lucian Mîndruță.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!